Με ρελαντί στην κούρσα του τουρισμού

Του Λάμπρου Δεμερτζή

 

Την αναστροφή του κλίματος αβεβαιότητας ανησυχίας και ανασφάλειας θέλουν τα νησιά μας, καθώς δυο μέρες πριν την έναρξη της σεζόν, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκκίνηση του “σπριντ” της τουριστικής περιόδου.

Ένας αγώνας δρόμου όπου πολλοί επαγγελματίες αισθάνονται ήδη κατάκοποι από το παρατεταμένο  lockdown αλλά κυρίως από την αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Για παράδειγμα στην Πάρο, επαγγελματίες του τουρισμού δεν γνωρίζουν πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα καθώς δεν υπάρχουν ανακοινώσεις από μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού για την πολιτική τους σχετικά με τους επισκέπτες που θα στείλουν στο νησί. Η πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου Μάνια Αμπατζή ανέφερε πως ο Ιούνιος θα είναι χαλαρός, ενώ κρατήσεις υπάρχουν για Ιούλιο και Αύγουστο.

Αυτό που περισσότερο ανησυχεί είναι πως ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τις συνήθειες. Οι κρατήσεις είναι χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς χρέωση. Τι σημαίνει αυτό; ότι οποιοσδήποτε μπαίνει στο διαδίκτυο, κλείνει δωμάτια, όποιες ημερομηνίες θέλει, χωρίς καμία υποχρέωση. Ακόμη και εικονικά, αφού δεν τον υποχρεώνει σε πληρωμή. Αυτές όμως οι κρατήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, είναι εικονική.

Και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα. Τα ΚΤΕΛ των οποίων το σημαντικότερο κέρδος  τους προκύπτει την περίοδο του καλοκαιριού, αν φέτος προκύψει κάποιο θέμα με τα νησιά μας, -κρούσματα κορωνοϊού μη διαχειρίσιμα,  lockdown, περιορισμοί μετακινήσεων – πολλοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν  σε  εκποίηση των περιουσιών τους.

Όλα αυτά και ενώ το πρόγραμμα “Ελευθερία” μπορεί να συνεχίζεται, αλλά με ρυθμούς ρελαντί, σε έναν αγώνα δρόμου, όπου πρωταθλητής αναδεικνύεται ο καλύτερα προετοιμασμένος.

Υπάρχουν πολλές περιοχές όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι εμβολιασμοί τρέχουν πολύ πιο γρήγορα.

Η “Γαλάζια Ελευθερία” που πήρε τη σκυτάλη και προβλέπει τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 Ετών σε 19 Νησιά με Johnson & Johnson (εκτός της Κρήτης που εντάσσεται στον εθνικό σχεδιασμό), υπόσχεται την επιτάχυνση του εμβολιασμού και τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μονίμων κατοίκων των νησιών, το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.