Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

Την ώρα που ο πλανήτης ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα πανδημίας με την μετάλλαξη Δέλτα, στη χώρα μας “διαχωρίζουμε” τους πολίτες μας σε προνομιούχους και μη.

Οι επιστήμονες,  εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το σήμα πλήρους χαλαρότητας των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στιγμή που οι φόβοι για τη μετάλλαξη Δέλτα γιγαντώνονται αφού όπως επισημαίνουν μεταδίδεται ακαριαία.

Ως την πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού από όλες τις προηγούμενες χαρακτήρισε τη «Δέλτα» η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου προσθέτοντας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ότι η εν λόγω μετάλλαξη αναβαθμίστηκε από την κατηγορία «προς παρακολούθηση» στην κατηγορία «ιδιαίτερης ανησυχίας».

Παράλληλα, η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχουν μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 29 στελέχη, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αποτελεί το «επικρατούν στέλεχος παγκόσμια» καθώς αναμένεται ότι το 90% των μολύνσεων από κορωνοϊού θα αφορά στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Όσον αφορά τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο να δώσει το δικαίωμα επιλογής στους επιχειρηματίες για το εάν θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους.

Για παράδειγμα εάν ένα εστιατόριο επιλέξει να είναι covid-free θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Εάν επιλέξει να μην αποκλείσει τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, τότε  η πληρότητα θα παραμένει στο 70%,  στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες και γενικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται.

Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία είναι, ήδη, έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης και θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.