Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.696 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά από ένα σύνολο τεστ, όμως, που ξεπέρασαν τις 100.000. Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ανέρχεται στους 157 και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων, σημειώθηκαν 905 νέα κρούσματα στην Αττική, 304 στη Θεσσαλονίκη, 120 στο Ηράκλειο Κρήτης και 108 στα Χανιά.
Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 65 νέα κρούσματα κορωνοϊού και συγκεκριμένα :
11 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
11 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει μία σχετική σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα.
Σε ποια νησιά ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλός
Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές Υγείας, επίσης παραμένει σταθερός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.
Ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, κυρίως λόγω της θετικότητας στο νησί της Ίου.
Απαραίτητα τα self-test
Η συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώιμη αναγνώριση κρουσμάτων σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας, παραμένει σημαντική.
Αν και την εβδομάδα που μας πέρασε συνολικά τα self-test οδήγησαν στο 35% των νέων διαγνώσεων, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας 18-65 ετών, όπου τα μισά περιστατικά διαγνώστηκαν ακριβώς λόγω της εφαρμογής του μέτρου των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, κάτω του 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να μπορεί να ταξιδέψει κάποιος και να έρχεται στη χώρα μας.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη. Παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων στους νέους κάτω των 34 ετών που σήμερα αποτελούν μόλις το 63% του συνόλου, ενώ δύο εβδομάδες πριν, στα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων. Παράλληλα, λοιπόν, αυξάνεται και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα που μας πέρασε περίπου 2.500 άνθρωποι άνω των 40 ετών νόσησαν. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι.
Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι οι κοινωνικές συναθροίσεις συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση –ειδικά όταν νεαρά άτομα που επιστρέφουν από εγχώριο τουρισμό και κυρίως από νησιά και μεταδίδουν τον ιό- και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης στον ιό για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζει μια κάποια σταθεροποίηση αφού αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε μια αύξηση περίπου 28%, τη στιγμή που την αμέσως προηγούμενη είχαμε αύξηση 70%.
Ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι στις 167 εισαγωγές ανά μέρα, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορωνοϊού. Ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι νέοι σχετικά άνθρωποι, κάτω των 54 ετών.
Η πτωτική πορεία του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες έχει σταματήσει, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία, στη ΜΕΘ ή και να διασωληνωθούν, με τη διάμεση ηλικία αυτών που διασωληνώνονται και μπαίνουν στις ΜΕΘ να είναι στα 57-60 έτη.
Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων.
Σήμερα, με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και ενώ η διασπορά μετάλλαξης Δ είναι σημαντική, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του kykladiki.gr στο Google News.