Η Ελλάδα αποτελεί όαση για τους ψηφιακούς νομάδες

Σημαντικό προβάδισμα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, δηλαδή ανθρώπων που ενδιαφέρονται να μετεγκατασταθούν στην χώρα μας για λόγους επαγγελματικούς, διαθέτει η Ελλάδα.

Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα είναι μόλις μία από 10 χώρες παγκοσμίως που έχει μεριμνήσει για την θέσπιση βίζας για ψηφιακούς νομάδες, γεγονός που ευνοεί την χώρα και δη την πρωτεύουσα Αθήνα στις σχετικές συγκριτικές λίστες που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται από πλατφόρμες ακινήτων και άλλους φορείς, ώστε να προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση.

Σχετική έρευνα της πλατφόρμας ακινήτων Nestpick, αναφέρει ότι η Αθήνα, αποτελεί μία από τις μόλις 10 πόλεις που προσφέρει βίζα για ψηφιακούς νομάδες.

Στην ίδια λίστα βρίσκονται το Ζάγκρεμπ (Κροατία), η Πράγα (Τσεχία), η Λισαβόνα (Πορτογαλία), το Ρέικιαβικ (Ισλανδία) και το Ταλίν (Εσθονία) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η δεκάδα συμπληρώνεται από τις πόλεις της Αυστραλίας, Σίδνεϊ και Μελβούρνη, το Ντουμπάι και η πόλη του Μεξικού.

Συνολικά πάντως, η Αθήνα κατατάσσεται στην 31η θέση μεταξύ 75 πόλεων, με την πλειονότητα των παραπάνω πόλεων να βαθμολογείται υψηλότερα.

Η Nestpick χρησιμοποίησε μια σειρά από κατηγορίες βαθμολόγησης της κάθε πόλης, όπως το κόστος διαμονής και εξοπλισμού γραφείου, η ταχύτητα του Διαδικτύου, το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, ακόμα και το επίπεδο ελευθερίας, ασφάλειας και προστασίας πολιτικών και ατομικών ελευθεριών των πολιτών, ισονομίας μειονοτήτων και φύλων, υποδομών υγείας, ψυχαγωγίας και αναψυχής και ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο, η Αθήνα διαθέτει και κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δεν μπορούν να βρεθούν π.χ. σε πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά. Ο λόγος για το ήπιο κλίμα της και το υψηλό επίπεδο ηλιοφάνειας, που επίσης βαθμολογείται στην σχετική λίστα.

Το στοιχείο αυτό προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς τους τελευταίους μήνες, η βασική κατηγορία ψηφιακών νομάδων, είναι εργαζόμενοι υψηλών εισοδημάτων, που επιλέγουν να αποχωρήσουν από πόλεις με σημαντικά επιχειρηματικά κέντρα, προκειμένου να ζήσουν σε μέρη που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές της Nestpick, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να γίνει κυρίαρχη με τον καιρό, κάτι που σημαίνει ότι πόλεις, όπως η Αθήνα θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στα νέα εργασιακά δεδομένα, προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά από την προσέλκυση εργαζομενων υψηλών εισοδημάτων, που δύνανται να προσφέρουν συνολικά σε μια οικονομία.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, είναι ότι σε τομείς, που η Αθήνα υστερεί, όπως π.χ. το φορολογικό καθεστώς, οι υποδομές υγείας και η ταχύτητα του Διαδικτύου, καταγράφεται σταθερή βελτίωση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της δυνατότητας προσέλκυσης ενός σημαντικού μεριδίου ψηφιακών νομάδων τα προσεχή χρόνια.

Το γεγονός αυτό καταγράφεται και σε μια άλλη έρευνα, που πραγματοποίησε πρόσφατα το πρακτορείο Μπλούμπεργκ. Βάσει αυτής, η Ελλάδα κατετάγη στην 19η θέση των καλύτερη χωρών για να ζει κανείς επί συνόλου 53 χωρών.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο και εξασφάλισε την υψηλότερη θέση στη σχετική λίστα, από τότε που ξεκίνησε να συντάσσεται.

Τα στοιχεία αυτά είναι λίαν σημαντικά, καθώς οι ψηφιακοί νομάδες δύνανται να εξελιχθούν σε σημαντικό κινητήριο μοχλό μιας οικονομίας.

Σε σχετική μελέτη που υλοποίησε το MIT Enterprise Forum, προέκυψε ότι αν η Ελλάδα κατορθώσει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε ετήσια βάση, θα εξασφαλίσει οικονομικό όφελος άνω των 1,6 δις ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το οικονομικό αποτύπωμα 2,5 εκατ. τουριστών.

Το νούμερο των 100.000 θεωρείται εφικτό, εφόσον επιβεβαιωθούν οι τωρινές προβλέψεις που αναφέρουν ότι ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων θα αυξηθεί σε περίπου 1 δις ανθρώπων μέχρι το 2035, από 4 εκατ. πριν την πανδημία.

powergame.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.