Εικαστική Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων : Το όριο είμαι “εγώ”

Η ps[υ]art.therapy.gallery και η Επανεκκίνηση ΑΜΚΕ, στο πλαίσιο των project  art_ Art as therapy, με την Υποστήριξη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, παρουσιάζουν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2019, την έκθεση με γενικό τίτλο «Το όριο είμαι “εγώ”», μια εικαστική διαβούλευση και δράση για τη Τέχνη ως θεραπεία.

Οι καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Καταγάς, ο  Ιωάννης  Μονογυιός και Κωνσταντίνος Μπερδέκλης, συνομιλούν με την εικαστική γραμμή του Εγώ.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί, συνομιλούν και επιχειρούν τη σύνδεση του ψυχισμού του εικαστικού δημιουργού με το θεατή, αναζητώντας εκείνη την εσωτερική διεπαφή ως τη γενεσιουργό αιτία της εικαστικής παραγωγής και της ανάγνωσης της. Μέσα από την ενδελεχή διαδικασία των παράλληλων εργαστηρίων που θα συνοδέψουν την έκθεση  κατά την διάρκεια της, θα αναζητήσουν την νοηματοδότηση, την εξερεύνηση του ταξιδιού της εικαστικής γραμμής ως “Άλλος Οδυσσέας” με οδηγό τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης.

Η διαδραστικότητα των έργων των καλλιτεχνών με την παράλληλη υλοποίηση των εργαστηρίων, που θα παράγουν καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, καθιστά το σύνολο των δρώμενων σε κατάσταση εξέλιξης όπως ένας ζωντανός οργανισμός.

 

Εγκαίνια έκθεσης : 20 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 20/11/2019 – 15/12/2019 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων,

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινές (εκτός Δευτέρας/κλειστά), ώρες: 11:30-14:00 και 19:00-21:30.

Σάββατο 11:00-14:00, Κυριακή, ώρες: 19:00-21:30,

 

Παράλληλα εργαστήρια στη διάρκεια:

 

  1. Διαδραστική έκφραση, “Το σύμπαν της γραμμής”

20,21,22 Νοεμβρίου 2019, κεντρική αίθουσα, τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης.

Διαδραστική έκφραση των επισκεπτών της έκθεσης με αποτέλεσμα ένα πολύχρωμο  συλλογικό εικαστικό έργο που θα παραμένει εκθεσιακά σε όλη τη διάρκεια.

 

  1. Workshop᾽s “πέτρα_ψαλίδι_χαρτί”

4 & 5 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 11.00-13.00.

Θα υλοποιηθεί από ομάδες του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σύρου με συντονιστή εικαστικό-καθηγητή τον κ. Νίκο Αναγνωστόπουλο και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. της Σύρου με συντονιστές τον διευθυντή του σχολείου κ. Μαυροειδή Παυλάκο και την ψυχολόγο κ. Αγγελική Τζάλλα.

Το εργαστήριο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες παιδιών και ενηλίκων.

Υλοποίηση εργαστηρίου σε 2 επισκέψεις από 2 ώρες.

Με  υλικά από την Απάνω Μεριά και υλικά που θα διατεθούν από τη διοργάνωση στην πινακοθήκη.

 

  1. Τράπεζα διαλόγου

8 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19:00.

Γιατί Art as therapy?  [η συναισθηματική/ ψυχική ζωή στη σύγχρονη Δύση]

Διάλογος των συμμετεχόντων και των συντελεστών της έκθεσης με το κοινό.

 

  1. «Η Ατέρμονη Απάνω Μεριά», μια εικαστική θεώρηση του χώρου.

11 & 12 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19:00-21:00.

Θα δομηθούν από τα υπάρχοντα (έργα) πολλές μικρές 3D μακέττες «ζωή/πραγματικότητες/φαντασιώσεις/υπόβαθρο/εξέλιξη» οι οποίες θα συνδεθούν σε όλον αυθόρμητα και όχι σχεδιασμένα σε καλούπι για να συνθέσουν ένα τοπίο εικονικό που θα είναι και το έργο και θα παραδοθεί στο Δήμο για τη διατήρηση της ζωής και της μνήμης του χώρου.

 

  1. “Το σύμπαν της γραμμής ΙΙ” – Κάλεσμα λήξης

14 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19:00-22:00.

Μια βραδιά ως επίγευση της  έκθεσης και των εργαστηρίων, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης  το κοινό θα έχει  την δυνατότητα να συνομιλήσει με τα έργα των καλλιτεχνών  μέσα από την αποτύπωση της δικής του γραφής  πάνω στις εικαστικές επιφάνειες που θα διατίθενται στο χώρο της πινακοθήκης. Θα παρουσιαστούν τα έργα του εργαστηρίου ΙΙ, με την υποσχετική από τους συντελεστές, την ανάπτυξη νέων δράσεων στο μέλλον..  όταν συναντώνται  οι ανθρώπινες επιθυμίες  και η τέχνη όλα είναι δυνατά.

Συζήτηση με ποτό και μουσική…

 

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Καταγά, ιστορικός τέχνης, Έλενα Τονικίδη, εικαστικός/art therapist.

Τα εργαστήρια επιμελείται και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Καταγάς, ειδικ.art therapist.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.