Το πιάτο της ημέρας: Μελιτζανόπιτα με χωριάτικο φύλλο, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι και ελιές
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
1 κιλό μελιτζάνες
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 πιπεριά κίτρινη
80 γραμμάρια λευκό κρασί
120 γραμμάρια ελιές ροδέλα
120 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη
3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
- Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Τοποθετείτε μία σοτέζα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και σοτάρετε σε δόσεις, με το ελαιόλαδο, τα κυβάκια μελιτζάνας, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Τοποθετείτε τα κυβάκια μελιτζάνας σε ένα μεγάλο μπολ και σοτάρετε τις πιπεριές μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ξεκινήσουν να παίρνουν χρώμα, σβήνετε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο μπολ με τις μελιτζάνες.
- Προσθέτετε στο μπολ τις ελιές ροδέλα μαζί με την τριμμένη φρυγανιά και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
- Αλείφετε ένα αντικολλητικό ορθογώνιο ταψί, 30×25 εκ. περίπου, με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε 4 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.
- Απλώνετε την γέμιση τις μελιτζάνας με τις πιπεριές, ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια των φύλλων και τοποθετείτε από πάνω τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας πάλι το κάθε ένα ξεχωριστά.
- Με ένα μαχαιράκι χαράζετε ελαφρώς τα χωριάτικα φύλλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 45-50 λεπτά.