15.9 C
Naxos
Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025

Θαλάσσιοι Γεωκίνδυνοι και Σεισμική Κρίση στη Σαντορίνη: Τα νεότερα από το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θαλάσσιοι Γεωκίνδυνοι και Σεισμική Κρίση στη Σαντορίνη: Τα νεότερα από το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο

Η καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, παρουσίασε στην ημερίδα Water Pulse – Διαχείριση Υδάτινων Πόρων ομιλία με θέμα τους θαλάσσιους γεωκινδύνους στο Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο και τη πρόσφατη σεισμική κρίση στη Σαντορίνη.

Βασιζόμενη σε δεδομένα ωκεανογραφικών αποστολών του ΕΚΠΑ, ανέδειξε τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των ενεργών ηφαιστειακών πεδίων σε Μέθανα, Μήλο, Νίσυρο και Σαντορίνη–Κολούμπο.



Παρουσίασε τους βασικούς γεωκινδύνους που σχετίζονται με τα υποθαλάσσια ηφαίστεια, όπως υδροθερμικές εκρήξεις, κατολισθήσεις, σεισμούς και τσουνάμι, εξηγώντας τον ρόλο των τεκτονικών ρηγμάτων και των μαγματικών διεργασιών στη διαμόρφωση του ηφαιστειακού περιβάλλοντος του Νοτίου Αιγαίου.



Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σεισμική κρίση στη Σαντορίνη, η οποία προέκυψε από μαγματική διείσδυση βορειοανατολικά του νησιού, παρουσιάζοντας τα διαθέσιμα γεωφυσικά δεδομένα και τον τρόπο αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας.



Τόνισε ότι η ολοκληρωμένη αξιοποίηση σεισμικών, γεωδαιτικών και ωκεανογραφικών δεδομένων, σε συνδυασμό με μοντελοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη, είναι κρίσιμη για την κατανόηση και την έγκαιρη προειδοποίηση ηφαιστειακών κινδύνων. 

Η ανακοίνωση της Δρ. Εύης  Νομικού:

Στην εξαιρετική ημερίδα Water Pulse – Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, που διοργανώθηκε με μεγάλη φροντίδα από τον αγαπητό συνάδελφο George Gourgouletis (Science Me), είχα τη χαρά να παρουσιάσω την ομιλία μου με θέμα: «Θαλάσσιοι Γεωκίνδυνοι στο Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο και η πρόσφατη σεισμική κρίση στη Σαντορίνη».

Στην εισήγησή μου παρουσίασα δεδομένα από τις ωκεανογραφικές αποστολές του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του National and Kapodistrian University of Athens, αναδεικνύοντας τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των ενεργών ηφαιστειακών πεδίων σε:
 
-Μέθανα
-Μήλο
-Νίσυρο
-Σαντορίνη – Κολούμπο
 
Ανέλυσα τους βασικούς θαλάσσιους γεωκινδύνους που συνδέονται με τα υποθαλάσσια ηφαίστεια — από υδροθερμικές εκρήξεις και κατολισθήσεις έως σεισμούς και τσουνάμι — και εξήγησα πώς η αλληλεπίδραση τεκτονικών ρηγμάτων και μαγματικών διεργασιών διαμορφώνει το σύγχρονο ηφαιστειακό περιβάλλον του Νοτίου Αιγαίου.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη πρόσφατη σεισμική κρίση στη Σαντορίνη, η οποία οφείλεται σε μαγματική διείσδυση βορειοανατολικά του νησιού. Παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα γεωφυσικά δεδομένα, ο τρόπος που εξελίχθηκε το φαινόμενο και πώς το αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση, παρακολούθηση και συνεργασία επιστημονικών ομάδων.
 
Το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο αποτελεί μία από τις πιο ενεργές και σύνθετες ηφαιστειακές περιοχές της Ευρώπης. Η ενσωμάτωση σεισμικών, γεωδαιτικών και ωκεανογραφικών δεδομένων —σε συνδυασμό με μοντελοποίηση και μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης— αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση της κατανόησης και της έγκαιρης προειδοποίησης.
 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον George Gourgouletis και σε όλους τους εξαιρετικούς ομιλητές όπως τον συνάδελφο Nikolaos Thomaidis για τον γόνιμο επιστημονικό διάλογο για τη διαχείρηση των υδάτων και τη θερμή φιλοξενία.

 

 

spot_img
  • Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του kykladiki.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ