22.2 C
Naxos
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2025

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα νησιά – Αποκάλυψαν παραβατικότητα 33% στα νησιά του Νότιου Αιγαίου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα νησιά – Αποκάλυψαν παραβατικότητα 33% στα νησιά του Νότιου Αιγαίου

Ένα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια των τελευταίων ετών για τη φορολογική διοίκηση αποδείχθηκε το φετινό, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να πραγματοποιεί χιλιάδες ελέγχους από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο σε ολόκληρη τη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς των νησιών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι Κυκλάδες, όπου η παραβατικότητα άγγιξε το 33%, με τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Σίφνο να συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών με τα περισσότερα ευρήματα. Παράλληλα, στα Δωδεκάνησα το ποσοστό ανήλθε στο 39,72%, επιβεβαιώνοντας ότι η τουριστική αιχμή συνοδεύεται συχνά από αυξημένα φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι, που εντάσσονται στο ενισχυμένο σχέδιο της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής και της απόκρυψης εσόδων, είχαν ως στόχο τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης και τη διαφάνεια στις συναλλαγές. Το 41% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα –εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία και καταλύματα– όπου εντοπίστηκε παραβατικότητα 33,7%.

«Κρουαζιέρα θα σε πάω» – Εφόδοι της ΑΑΔΕ στα νησιά

Με την κωδική ονομασία «Κρουαζιέρα θα σε πάω», κλιμάκια ελεγκτών προχώρησαν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ημερόπλοια και τουριστικές επιχειρήσεις σε Σαντορίνη, Κω και άλλα νησιά του Αιγαίου. Από τις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να παρανομούν, 300 σφραγίστηκαν με λουκέτα άνω των 48 ωρών, κυρίως στον χώρο της εστίασης και της εκμετάλλευσης παραλιών, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συχνότητα παραβάσεων.

Παράλληλα, 202 περιπτώσεις μη διασύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές οδήγησαν σε πρόστιμα συνολικού ύψους 2,59 εκατ. ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά περιστατικά στις Κυκλάδες

Η λίστα των παραβάσεων στα νησιά περιλαμβάνει χαρακτηριστικά περιστατικά:

  • Πάρος: Ξυλουργείο απέκρυψε 111.000 ευρώ σε αποδείξεις – επιβλήθηκε πρόστιμο 33.360 ευρώ και κλείσιμο δύο ημερών.

  • Μύκονος: Κατάστημα λαϊκής τέχνης δεν είχε κόψει αποδείξεις ύψους 107.000 ευρώ – πρόστιμο 13.000 ευρώ και διήμερο λουκέτο.

  • Σαντορίνη: Δύο beach bars λειτουργούσαν χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις – επιβλήθηκαν πρόστιμα και 48ωρα λουκέτα.

  • Σίφνος και Σύρος: Επιχειρήσεις μίσθωσης ομπρελών και ξαπλωστρών βρέθηκαν χωρίς παραστατικά, οδηγώντας σε προσωρινό κλείσιμο παραλιών.

Από τις ταβέρνες έως τα κομμωτήρια

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι η φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται μόνο στην εστίαση. Εντοπίστηκαν παραβάσεις σε κομμωτήρια και επιχειρήσεις καλλωπισμού σε νησιά του Αιγαίου, με μη έκδοση αποδείξεων άνω των 55.000 ευρώ, αλλά και σε βιοτεχνίες και τουριστικά καταστήματα.

Παρά τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας στο Νότιο Αιγαίο, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και η ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων της ΑΑΔΕ συμβάλλουν σταδιακά στη μείωση των φαινομένων φοροδιαφυγής.

Η «μάχη του καλοκαιριού» για την πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται πως δόθηκε στα νησιά, με τις Κυκλάδες να βρίσκονται για ακόμη μια χρονιά στο επίκεντρο – αυτή τη φορά όχι για τις ομορφιές τους, αλλά για τα… λουκέτα της ΑΑΔΕ.

spot_img
  • Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του kykladiki.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ