19.1 C
Naxos
Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025

Politico : Οδηγία από την ΕΕ σε περίπτωση πολέμου -Μαζέψτε προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Politico : Οδηγία από την ΕΕ σε περίπτωση πολέμου -Μαζέψτε προμήθειες επιβίωσης για 72 ώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι κάθε πολίτης πρέπει να διατηρεί επαρκή αποθέματα τροφίμων για τουλάχιστον 72 ώρες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε περιόδους κρίσης. Αυτή η σύσταση περιλαμβάνεται σε ένα 17σέλιδο προσχέδιο στρατηγικής ετοιμότητας της ΕΕ, που διέρρευσε μέσω του Politico και παρουσιάζεται επίσημα σήμερα από την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Roxana Mînzatu.

Το έγγραφο αναλύει πιθανά σενάρια, όπως πολεμικές συγκρούσεις, κυβερνοεπιθέσεις, πανδημίες και φυσικές καταστροφές, επισημαίνοντας ότι η αρχική φάση μιας κρίσης είναι η πιο κρίσιμη. Πέντε χρόνια μετά την πανδημία της Covid-19 και τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ τονίζει ότι δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, καθώς οι κρίσεις πλέον δεν είναι απομονωμένες ή σύντομες.

Η στρατηγική αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ανθεκτικής Ευρώπης, ικανής να προβλέπει και να διαχειρίζεται απειλές ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η ενίσχυση της αποθήκευσης βασικών προμηθειών, η προετοιμασία σχεδίων αντιμετώπισης κρίσεων, η δημιουργία καταφυγίων και η διασφάλιση κρίσιμων πόρων.

Το σχέδιο στηρίζεται στην έκθεση Niinistö, η οποία προτείνει τρόπους ενίσχυσης της πολιτικής άμυνας της ΕΕ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να στοχεύουν συστηματικά δυτικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν πλέον μόνιμη πρόκληση, και γι’ αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης για την κυβερνοασφάλεια», το οποίο θα ενισχύσει την ανίχνευση απειλών και την προστασία των κρατών-μελών.

Επιπλέον, η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, της εκπαίδευσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας και της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, προτείνεται η ανάπτυξη στρατηγικών αποθεμάτων βασικών προϊόντων, όπως ιατρικά εφόδια, πρώτες ύλες, ενεργειακός εξοπλισμός και πιθανώς τρόφιμα και νερό, με τη συμμετοχή τόσο των κρατών-μελών όσο και της ίδιας της ΕΕ.

Τέλος, η Επιτροπή εισηγείται την επανεξέταση των χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΕ, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται δυναμικά στις μεταβαλλόμενες κρίσεις και να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

 

 
  • Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του kykladiki.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ