Παροναξία: Aυξημένες βροχοπτώσεις φέτος, αλλά η ανάγκη για νερό παραμένει

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παροναξία: Aυξημένες βροχοπτώσεις φέτος, αλλά η ανάγκη για νερό παραμένει

Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται μέχρι σήμερα η εικόνα των βροχοπτώσεων σε Νάξο και Πάρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Weather Naxos-Paros για το τρέχον υδρολογικό έτος (από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 14 Απριλίου 2026).

Η συνολική αποτίμηση δείχνει ότι, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά τμήματα των νησιών. Ωστόσο, οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες, με το βλέμμα να στρέφεται στους επόμενους μήνες.

Στη Νάξο, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Κωμιακή με 918,2 mm. Ακολουθούν το Φιλώτι με 600,6 mm και ο Κυνίδαρος με 542,0 mm, ενώ κοντά στα ίδια επίπεδα κινούνται τα Λυγαρίδια και το Αμπράμ. Στη Χώρα, το σύνολο φτάνει τα 450,8 mm, με χαμηλότερες τιμές να καταγράφονται σε περιοχές όπως το Γαλανάδο και η Αγιασσός.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πάρο, όπου οι υψηλότερες καταγραφές σημειώνονται στις Λεύκες (438,0 mm) και στα Μάρμαρα (435,6 mm). Σταδιακά μειωμένα είναι τα ποσά προς τα παράκτια, με την Παροικία να καταγράφει 331,5 mm και τον Φάραγγα 314,5 mm.

Στη Δονούσα, το συνολικό ύψος βροχής ανέρχεται στα 434,1 mm, ενώ εντυπωσιακή είναι η εικόνα στη Σάμο, όπου στο Πυθαγόρειο έχουν ήδη καταγραφεί 1143,5 mm, αναδεικνύοντας τη μεγάλη διαφοροποίηση που παρουσιάζεται στο Αιγαίο.

Παρά τη βελτίωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποθέματα νερού εξακολουθούν να χρειάζονται ενίσχυση. Οι βροχοπτώσεις των επόμενων μηνών θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επάρκεια για το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι ανάγκες στα νησιά αυξάνονται λόγω τουρισμού.

Η εικόνα, πάντως, μέχρι στιγμής αφήνει συγκρατημένη αισιοδοξία.

spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ