Μανώλης Βάβουλας: Αθλητές μας χάνουν πρωταθλήματα λόγω ανεπαρκών ενδοκυκλαδικών συνδέσεων
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ο Μανώλης Βάβουλας, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και παράγοντας του αθλητισμού με ενεργό ρόλο για πολλά χρόνια (έχοντας διατελέσει πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων και παράγοντας του ΑΜΣ Φιλωτίου), αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων, που δυσχεραίνει τη μετακίνηση των αθλητών στα νησιά. Είναι τραγικό να μην μπορούν οι αθλητές να αγωνιστούν όχι επειδή δεν έχουν την αγωνιστική δυνατότητα, αλλά επειδή δεν υπάρχουν πλοία να τους μεταφέρουν από νησί σε νησί. Οι ομάδες αναγκάζονται να ταξιδεύουν υπερβολικές ώρες ή να διανυκτερεύουν, με αποτέλεσμα πολλά σωματεία να αδυνατούν να συμμετάσχουν σε πρωταθλήματα. Με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ζητά τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, καθώς και προσαρμογή των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ώστε να στηριχθεί ο αθλητισμός και να μην αποκλείονται οι Κυκλαδίτες αθλητές λόγω έλλειψης ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και μέσω αυτού ενώνονται τα νησιά μας
Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και μέσω αυτού ενώνονται τα νησιά μας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους να γνωρίζουν διαφορετικές κοινότητες, να έρχονται σε επαφή με άλλους αθλητές από τη Νάξο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο, την Κύθνο και σε πολλά άλλα μέρη που διεξάγεται μια αθλητική διοργάνωση.
Ο αθλητισμός έχει και μια σημαντική κοινωνική διάσταση, καθώς κρατά τους νέους μακριά από επικίνδυνες ατραπούς – Η Οδύσσεια της μετακίνησης των Κυκλαδιτών αθλητών
Αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο ζήτημα, ιδιαίτερα για τις μικρές ηλικίες. Στις Κυκλάδες, η μετακίνηση για τα αθλητικά δρώμενα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Για ένα ταξίδι που υπό κανονικές συνθήκες θα διαρκούσε δύο ώρες, οι αθλητές μας αναγκάζονται να ταξιδεύουν 15-20 ώρες, αλλάζοντας τέσσερα πλοία, μόνο και μόνο για να παίξουν έναν αγώνα και να επιστρέψουν αυθημερόν στο νησί τους.
Όταν ήμουν στον ΑΜΣ Φιλωτίου, παίξαμε έναν αγώνα στη Μύκονο. Ξεκινήσαμε από τη Νάξο στις 9:30 το πρωί με το Blue Star, πήγαμε στην Πάρο, αλλάξαμε πλοίο για Σύρο, περιμέναμε μέχρι το μεσημέρι, πήγαμε στη Μύκονο, παίξαμε τον αγώνα και στη συνέχεια ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία επιστροφής, φύγαμε προς Σύρο και από τη Σύρο αναχωρήσαμε στις 9.30 το βράδυ για Νάξο. Αυτό έγινε το 2012 μέσα στα μνημόνια και το κόστος αυτού του ταξιδιού ξεπέρασε τις 3.500 ευρώ.
Επίσης την περίοδο που ήμουν πρόεδρος της επιτροπής αγώνων ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Κυκλάδων και έπρεπε να ορίζω όλα τα παιχνίδια του νομού μας, πάντα υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα στη σύνδεση Σαντορίνης με Μήλο. Υπήρχε βέβαια τότε το δρομολόγιο «Πρέβελης». Η Μήλος δεν μπορούσε να πάει στα υπόλοιπα νησιά να παίξει τα παιχνίδια των παιδικών πρωταθλημάτων. Ταίριαζε μόνο με το δρομολόγιο της Σαντορίνης, όπου το πιο γρήγορο δρομολόγιο ήταν 6 ώρες. Το πλοίο αυτό έφευγε 12 το βράδυ από τη Μήλο και έφτανε 6 το πρωί στη Σαντορίνη, ο αγώνας γινόταν στις 9 και στις 11:00 έπρεπε οι αθλητές μας να πάρουν άλλο πλοίο για να πάνε στην Ίο και από κει μετά να επιστρέψουν στη Μήλο.
Το παράδοξο των ενδοκυκλαδικών συνδέσεων- Αν μια ομάδα από την Κύθνο για παράδειγμα θέλει να παίξει σε αγώνα με μια ομάδα στη Φολέγανδρο ή στη Σαντορίνη, πως θα φτάσει;
Αυτό καθιστά την όλη διαδικασία σχεδόν αδύνατη. Θα πρέπει να πάει στην Αθήνα, να ταιριάζουν οι ημέρες που θα υπάρχει δρομολόγιο, δυστυχώς εδώ για τα μεγάλα νησιά υπάρχει πρόβλημα, για τα μικρά ούτε καν να το συζητάμε. Ακόμα και στα χρόνια των μνημονίων, υπήρχαν περισσότερες ενδοκυκλαδικές συνδέσεις από όσες υπάρχουν σήμερα.
Όταν βγήκαν τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια γύρω στο 2012-2013 αν θυμάμαι καλά, που από τότε δεν έχει αλλάξει κάτι, σχεδιάστηκαν με βάση την αφετηρία από το λιμάνι της Σύρου, ως του πιο ασφαλούς λιμανιού. Ταυτόχρονα, είναι και η πρωτεύουσα του Νομού. Χρειαζόταν διανυκτέρευση στη Σύρο για τις υποχρεώσεις κάθε Κυκλαδίτη στο νησί. Όμως, από τον covid και μετά, πολλά άλλαξαν. Πλέον, πολλές υποχρεώσεις μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά, οπότε δεν χρειάζεται κάποιος να μεταβαίνει απαραίτητα στη Σύρο.
Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί κάποιος να μεταβεί στη Σύρο από τη Νάξο αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πρόσφατα, μια φίλη χρειαζόταν να μεταβεί από τη Νάξο στη Σύρο για μια υποχρέωση. Όμως, ήταν αδύνατο να καταφέρει να πάει διότι θα χρειαζόταν να λείψει 5 ημέρες από την εργασία της και αυτό δεν ήταν εφικτό.
Αυτό συμβαίνει διότι για να πάει στη Σύρο απευθείας από τη Νάξο θα πρέπει να παραμείνει για 5 μέρες στη Σύρο, καθώς δεν υπάρχουν δρομολόγια για γυρίσει νωρίτερα.Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση.
Δεν ζητάμε να γίνουμε Σκανδιναβία ή Ιαπωνία που ενώ έχουν πολλά περισσότερα νησιά από μας , λειτουργούν όλα τέλεια για κάποιο λόγο, δεν έχουν ούτε καν διόδια στους δρόμους τους.
Εμείς ζητάμε να υπάρξει κρατική παρέμβαση σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Τα αθλητικά σωματεία, τα επιμελητήρια και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να πιέσουν για νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, γιατί τα υπάρχοντα δρομολόγια είναι παρωχημένα και εξυπηρετούν ελάχιστα. Χρειάζεται να γίνουν λοιπόν διορθώσεις, να προστεθούν επιπλέον συνδέσεις. Διαφορετικά, τα νησιά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Οι αθλητικές ομάδες επηρεάζονται δραματικά από αυτή την κατάσταση
Στα πρωταθλήματα βλέπουμε ομάδες να συμμετέχουν μια χρονιά και να αποσύρονται την επόμενη, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Φανταστείτε ένα παιδί που προπονείται 3-4 φορές την εβδομάδα για 6-9 μήνες, και τελικά δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα γιατί πρέπει να διανυκτερεύει σε κάθε εκτός έδρας αγώνα. Για παράδειγμα για να φτάσει από την Ίο στη Σαντορίνη και να παίξει ποδόσφαιρο, πρέπει να κάνει διανυκτέρευση. Το κόστος κάθε παιχνιδιού μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ.
Τα σωματεία είναι ερασιτεχνικά και δεν μπορούν να αντέξουν τέτοια έξοδα. Αν και υπάρχουν και 2,3 σωματεία στις Κυκλάδες που έχουν ένα άλλο βαλάντιο, και εκεί ακόμη υπάρχουν ζητήματα. Για παράδειγμα ένα πολύ υγιές σωματείο που δημιουργήθηκε στη Σαντορίνη, χάθηκε γιατί δεν υπήρχε αγωνιστικός χώρος, έπρεπε να παίζει στη Νάξο τα παιχνίδια κυπέλλου.
Ανάγκη επέκτασης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων
Οι Κυκλάδες συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, και δεν νομίζω ότι ένα μήνα, ενάμισι επιπλέον δρομολόγια θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Χρειάζονται όμως συντονισμένες δράσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας, την Περιφέρεια, τους Δήμους και τους φορείς και να ζητήσουν αντί τα θερινά δρομολόγια να μπαίνουν Μάιο ή 15 Απριλίου, να ξεκινούν από 1η του Μάρτη. Επίσης, θα μπορούσαν να παρατείνουν τα πλοία λίγο ακόμη την παραμονή τους στα νησιά μας ώστε οι ομάδες οι οποίες θα έχουν πολύ δύσκολα ταξίδια να μπορούν να τα κάνουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες από αρχές του Οκτώβρη μέχρι τέλος του Νοέμβρη. Οι πολιτικοί πρέπει να αφήσουν πίσω τη γραφειοκρατία και να δώσουν λύσεις.






