Κυκλάδες – Αυτά είναι όλα τα ενεργά ρήγματα
Η Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων της Ελλάδας (HeDBAF) που που εκπονείται την τελευταία διετία υπό την εποπτεία του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) βρίσκεται πλέον στον «διαδικτυακό αέρα». Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών.
Πλατφόρμα καθοδήγησης
Η γεωβάση έρχεται ως ένα επιπλέον «εργαλείο» που θα μπορεί να παρέχει «ουσιαστικές πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα και σε όποιον θέλει να έχει μια συνοπτική ή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για τα ενεργά/σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Ελλάδας, καθώς και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα καθοδήγησης για γεωλόγους, μηχανικούς και την κεντρική και τοπική διοίκηση, για περαιτέρω εις βάθος μελετών».
Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν μέσω αυτής να αναζητούν περιοχές στον ελλαδικό χώρο τα ενεργά σεισμικά ρήγματα και με ένα κλικ πάνω στις κόκκινες και κίτρινες γραμμές που εμφανίζονται στο χάρτη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Μπορείτε να αναζητήσετε την περιοχή σας, να δείτε τι υπάρχει κοντά σας που είναι ήδη γνωστό -καθώς το project είναι σε εξέλιξη. Με ένα click πάνω στις κόκκινες και κίτρινες γραμμές που εμφανίζονται στο χάρτη, παρέχονται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Στην κόκκινη γραμμή βρίσκονται τα ενεργά ρήγματα και στην κίτρινη τα δυνητικά.
Η εικόνα των Κυκλάδων
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στον χάρτη, στις Κυκλάδες υπάρχουν ενεργά ρήγματα. Τα περισσότερα παρουσιάζονται στο Νοτιοανατολικό χώρο, ειδικότερα ανάμεσα από Αμοργό και Σαντορίνη. Αυτό θεωρείται το πιο σεισμογενές σημείο του νομού.
Λιγότερα ενεργά ρήγματα εντοπίζονται και στο Βόρειο τμήμα των Κυκλάδων ανάμεσα σε Κέα, Κύθνο, Άνδρο, Τήνο και Σύρο, αλλά και Βόρεια της Πάρου.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι όλα τα ενεργά ρήγματα των Κυκλάδων εντοπίζονται σε θαλάσσιο χώρο και όχι στη στεριά, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό το στοιχείο είναι αρκετά καθησυχαστικό για τη σεισμική δραστηριότητα του νομού.