24.7 C
Naxos
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή- Διπλωματία υπό πίεση 

spot_img
spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή- Διπλωματία υπό πίεση 

Για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν κλιμακώνεται, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα σε Τεχεράνη και Μπερσεβά. Το Ιράν έπληξε για δεύτερη φορά τη νότια ισραηλινή πόλη, προκαλώντας τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές, με φόντο την αυξανόμενη ένταση και το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για πιθανή αμερικανική συμμετοχή, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγονται διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκούς και ιρανικούς διπλωματικούς κύκλους. Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις και από το εσωτερικό του, με συνεργάτες όπως ο Στιβ Μπάνον να αντιτίθενται ανοιχτά στην εμπλοκή.

Ρόλο-κλειδί διεκδικεί και η Ρωσία, που διαμηνύει πως ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση του ιρανικού καθεστώτος ή επίθεση στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ —όπου εργάζονται Ρώσοι επιστήμονες— θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Παρότι οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στον σταθμό παραμένει υπό έλεγχο, προειδοποιούν για τον κίνδυνο άνευ προηγουμένου πυρηνικής καταστροφής.

Η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προσέλθει σε συνομιλίες όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για συνέργεια. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δηλώνει πως «ο σιωνιστικός εχθρός τιμωρείται».

Στο μέτωπο της διπλωματίας, Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία συναντώνται με τον Ιρανό ομόλογό τους στη Γενεύη, αναζητώντας δρόμο αποκλιμάκωσης και επιστροφής στον διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Παράλληλα, η Βρετανία τονίζει πως η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί, δηλώνοντας ότι «αν υπάρξει τρομοκρατία – δεν θα υπάρξει Χεζμπολάχ». Η περιοχή παραμένει σε συναγερμό, ενώ η διεθνής πολιτική σκηνή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι ανάμεσα σε διπλωματία και πόλεμο.

 

  • Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του kykladiki.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ