9.5 C
Naxos
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025

Έτοιμη για restart η Σαντορίνη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δημήτρης Καμζέλας : Έτοιμη για restart η Σαντορίνη;

 

Μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων έχουν καταγραφεί τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά για το Πάσχα και εκφράζονται ανησυχίες για μειωμένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Θήρας, Δημήτρη Καμζέλα. Μιλώντας στην εφημερίδα «Κυκλαδική» τονίζει πως το  Συνδικάτο Τουρισμού και Επισιτισμού ζήτησε από την κυβέρνηση μέτρα προστασίας για τους κατοίκους των Νότιων Κυκλάδων καθώς και την παράταση του επιδόματος ανεργίας, ως ελάχιστη στήριξη για τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Αιτήματα των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση

Ο κ. Καμζέλας τόνισε πως το Συνδικάτο έχει καταθέσει μια σειρά από αιτήματα προς την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων:

«Ζητάμε τη διασφάλιση του εισόδημά μας και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση στα νησιά που χαρακτηρίστηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ζητάμε την επέκταση του Ταμείου ανεργίας για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο γιατί για το 95% περίπου των εργαζομένων στα νησιά αυτά έχει εξαντληθεί το τρίμηνο ταμείο ανεργίας από το τέλος Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς εισόδημα

Στη συνέχεια το τρίτο βασικό μας αίτημα είναι η επιδότηση των ενοικίων για τους συναδέλφους,  που εκτός από τους μόνιμους κατοίκους υπάρχουν και πάρα πολλοί εποχικοί που πολλά χρόνια διατηρούν κατοικίες ή δωμάτια στα νησιά όλο τον χρόνο.

Επιπλέον, πάγωμα των λογαριασμών ΔΕΚΟ, φορολογικών υποχρεώσεων και στεγαστικών δανείων για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Να διαμορφωθούν κατάλληλοι μηχανισμοί ενημέρωσης και καθοδήγησης και οι απαραίτητες υποδομές για την ασφαλή συγκέντρωση και διαφυγή του πληθυσμού, σε περίπτωση που γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός.

Δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο όταν χρειαστεί.

Να καλυφθούν όλα τα κενά στις δομές υγείας με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και επάρκεια των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων. Γιατί όλοι γνωρίζουμε καλά ότι είναι υποστελεχωμένο το νοσοκομείο και λειτουργούν πάρα πολύ λίγες κλίνες.

Να υλοποιηθεί σχεδιασμός αντισεισμικού ελέγχου όλων των κτηρίων και να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα μέτρα οι όποιοι κίνδυνοι διαπιστωθούν».

 

Τραγικό περιστατικό με θάνατο εργάτη

Ο κ. Καμζέλας αναφέρθηκε επίσης στον θάνατο ενός 19χρονου εργάτη στο Ημεροβίγλι, ο οποίος εργαζόταν σε ένα υπόσκαφο, παρά το γεγονός ότι η Σαντορίνη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τόνισε ότι οι εργασίες σε ξενοδοχειακές μονάδες συνεχίζονται παράνομα και κατήγγειλε ότι οι εργοδότες παραβλέπουν τους κινδύνους για το κέρδος.

«Δυστυχώς  πριν λίγες ημέρες συνέβη ένα τραγικό περιστατικό , με τον θάνατο ενός 19χρονου εργάτη στο Ημεροβίγλι. Παρόλο που το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρέθηκε νεκρός γιατί έκανε εργασίες σε ένα υπόσκαφο στο Ημεροβίγλι,  άρα δηλαδή ούτε τα τυπικά δεν κρατάνε και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παράνομα. Απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία, σε οποιονδήποτε χώρο από τη στιγμή που το νησί είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κι όμως, δυστυχώς  θα το πούμε για μια ακόμη φορά μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν τίποτα και κανένας.

Ο άνθρωπος  αυτός βρέθηκε νεκρός σε υπόσκαφο στο Ημεροβίγλι.  Αν είναι δυνατόν να έχει κάνει 22.000 σεισμούς μέσα σε 20 μέρες και να βάλουν έναν άνθρωπο να κάνει εργασίες σε υπόσκαφο. Τα περισσότερα υπόσκαφα όπως καλά γνωρίζουμε, είναι άνω των 50 ετών. Η στατικότητα των κτηρίων είναι βασικό κομμάτι γιατί δεν είναι μόνο τα σπίτια,  είναι και οι επιχειρήσεις, είναι και είναι και πάρα πολλά καταλύματα υπόσκαφα που υπάρχουν στη Σαντορίνη και δεν ξέρουμε μετά από τους σεισμούς τι έχει συμβεί μέσα, γιατί είναι τα περισσότερα από αυτά κλειστά αυτή τη στιγμή.

Ο κόσμος που έχει μείνει στο νησί είναι λίγος και λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να έχουν πιο καινούργιες κατοικίες. Με τις παλιές κατοικίες που πολλές έχουν γίνει και καταστήματα και ξενοδοχεία, τι γίνεται; Θα μπορούσε να μας απαντήσει κάποιος;», τονίζει ο κ. Καμζέλας.

 

Επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων και απώλεια εισοδήματος για εργαζόμενους

Ο κ. Καμζέλας σημείωσε πως η τουριστική σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει με σημαντικές καθυστερήσεις. «Κάθε χρόνο οι πρώτες προσλήψεις στη Σαντορίνη ξεκινούν τον Μάρτιο και φέτος επειδή το Πάσχα πέφτει νωρίς, πιστεύαμε ότι από τα μέσα Απριλίου σίγουρα οι μισοί εργαζόμενοι που εργάζονται στο νησί  θα είχαν ξεκινήσει δουλειά, με το 80-90% των εργαζομένων να έχει κάθε χρόνο προσληφθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου. Φέτος, όμως, από ότι μαθαίνουμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αρκετές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν από την 1η Μαΐου ή ακόμα και αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται περίπου 2-3 μήνες από τη Σαντορίνη.

Για έναν εποχικό εργαζόμενο, που δουλεύει 6  ή 7 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων – 7 μήνες μιλάμε για τους εργαζόμενους που εργάζονται στην περιοχή της Καλντέρας και 6 μήνες για αυτούς που εργάζονται  γύρω γύρω  στα παραλιακά μέτωπα- χάνεται εισόδημα μισής σεζόν σχεδόν», ανέφερε.

 

Φόβοι για μείωση του εργατικού δυναμικού

«Αν δεν ληφθούν μέτρα, φοβάμαι ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν θα επιστρέψουν στο νησί. Ήδη γνωρίζουμε συναδέλφους που αναζητούν εργασία στη Ρόδο, την Κρήτη ή ακόμα και στην Αθήνα ή στους τόπους καταγωγής τους, αυτοί που δεν είναι γηγενείς άσχετα αν μένουν πολλά χρόνια στο νησί», επισήμανε ο κ. Καμζέλας.

 

Ζητήματα υποδομών και ασφάλειας στο νησί

Ο κ. Καμζέλας επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα υποδομών στη Σαντορίνη είναι το λιμάνι του Αθηνιού, το μοναδικό λιμάνι που υπάρχει στο νησί, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία ,το οποίο αποτελεί τη βασική πύλη τροφοδοσίας του νησιού. «Αν συμβεί  κάτι και δεν μπορούν να ανέβουν και να κατέβουν τα αυτοκίνητα και οι νταλίκες που μεταφέρουν όλα τα τρόφιμα και όλα τα προϊόντα πάνω, το νησί θα αντιμετωπίσει έλλειψη τροφοδοσίας. Για τον λόγο αυτό, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία ενός πρόχειρου λιμανιού στον Μονόλιθο για να μπορέσουν να δένουν και κάποια καράβια για το για την τροφοδοσία του νησιού.

 Ούτε η Βλυχάδα μπορεί να βοηθήσει τη Σαντορίνη στην τροφοδοσία, αλλά και ο Μονόλιθος αν γίνει ένα λιμάνι να μπορεί να δέσει καράβι που θα  δίνει τα προϊόντα πάνω στην προβλήτα , να μπορούν να μπαίνουν οι νταλίκες για να ξεφορτώνουν, διαφορετικά θα έχει πρόβλημα τροφοδοσίας στο νησί. Αυτό είναι δεδομένο και το ξέρουν πολύ καλά όλοι”, τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν ανησυχίες για κατολισθήσεις σε περιοχές όπως η Οία, το Αμμούδι και η Αρμένη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των επιχειρήσεων εκεί.

«Υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένες περιοχές, όπως η Οία, το Αμμούδι και η Αρμένη, μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου το καλοκαίρι, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων.

Εκεί από κάτω  όντως πέφτουν βράχοι. Υπάρχουν κάποια δύσκολα σημεία στο παλιό λιμάνι που δένουν τα κρουαζιερόπλοια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να μην χαθεί η Κρουαζιέρα τον  Απρίλιο

 «Η περίοδος Φεβρουαρίου – Μαρτίου χάθηκε για τα κρουαζιερόπλοια και δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει τον Απρίλιο. Εκεί είναι και το τελεφερίκ  και υπάρχουν κάποιες μικρές κατολισθήσεις », πρόσθεσε.

Χωματερή και sea Diamond

Επιπλέον, ο κ. Καμζέλας αναφέρθηκε στη χωματερή στη Καλντέρα που βρίσκεται «σε ένα πολύ επικίνδυνο  σημείο μεταξύ Φηρών και Πύργου», κοντά στο λιμάνι του Αθηνιού,  αλλά και το ναυάγιο του Sea Diamond το οποίο βρίσκεται γύρω στα 100 M κοντά στο λιμάνι του Αθηνιού, και επισήμανε ότι « σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί» και πρόσθεσε ότι «Είναι βασικά προβλήματα που υπάρχουν στο νησί εδώ και πολλά χρόνια και ουσιαστικά κανένας δεν ασχολείται.»

 

Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων

Ο κ. Καμζέλας υπογράμμισε το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Σαντορίνη αλλά και τις υπόλοιπες Κυκλάδες, καθώς η τουριστική κίνηση συνδέεται με γειτονικά νησιά όπως η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες. « Δεν είναι μόνο η Σαντορίνη που έχει το πρόβλημα αλλά όλα τα νησιά των Κυκλάδων, κυρίως οι Νότιες Κυκλάδες.

Αν δεν δουλέψει η Σαντορίνη θα έχουν πρόβλημα σοβαρό και οι Μικρές Κυκλάδες και η Νάξος γιατί από το διεθνές αεροδρόμιο της Σαντορίνης έρχονται περισσότερες πτήσεις και πάρα πολλοί κλείνουν τις διακοπές τους και σε άλλα όμορα νησιά .

 

  • Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του kykladiki.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ