Έρχεται διήμερος καύσωνας – Οι περιοχές που θα «χτυπήσουν» 41αρια
Ισχυρό κύμα ζέστης αναμένεται στη χώρα μας το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται ακόμα και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική σε συνδυασμό με τη ξηρασία και τους βοριάδες αναμένεται να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για 48 ώρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εκδήλωση πυρκαγιάς.
Κλέαρχος Μαρουσάκης: Επικίνδυνο κοκτέιλ τις επόμενες ημέρες
Μπορεί να κάνει πολλή ζέστη το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή, το Σάββατο όμως θα αρχίσει να περιορίζεται και προς το τέλος της εβδομάδας, μας κατεβαίνει μία διαταραχή από την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα να εκτοπίσει τις θερμές αυτές αέριες μάζες, θα ενισχυθούν οι βοριάδες ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία, και θα δούμε και καταιγίδες.
Πάλι ένα σκηνικό αστάθειας με μπόρες και καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως προς τη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα και τους βοριάδες να ενισχύονται σημαντικά, άρα αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Το σημαντικότερο στοιχείο των επόμενων ημερών θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θα δούμε τον υδράργυρο Πέμπτη και Παρασκευή να ανεβαίνει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου στις εξής περιοχές:
- στο εσωτερικό της Θεσσαλίας
- στη δυτική Πελοπόννησο
- τη δυτική Στερεά
- την ανατολική και νότια Πελοπόννησο
Το Σάββατο θα αρχίσει να περιορίζεται το κύμα ζέστης στα πιο δυτικά τμήματα με τους βοριάδες να ενισχύονται. Θα είναι μια πολύ επικίνδυνη ημέρα για πυρκαγιές.
Από τη μία πλευρά θα έχουμε την πολύ θερμή αέρια μάζα που θα προσπαθεί να φύγει από τη χώρα μας και από την άλλη η πίεση που θα δέχεται από πιο δροσερές αέριες μάζες πράγμα που θα δημιουργήσει και πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και πολύ μεγάλη διαφορά πίεσης, ενισχύοντας έτσι τους ανέμους.
Δεν αποκλείεται το απόγευμα να έχουμε ακόμα και καταιγίδες προς τη βόρεια Ελλάδα, ξηρές καταιγίδες, δηλαδή δεν θα καταφέρουν τα σταγονίδια να φθάνουν κάτω και έτσι οι κεραυνοί είναι δυνατόν να δημιουργήσουν πυρκαγιές προς τη βόρεια Ελλάδα.
Το Σάββατο και την Κυριακή, θα πάμε σε ομαλοποίηση της όλης κατάστασης με πιο δροσερές καταστάσεις, προσοχή όμως στους βοριάδες που θα επιμένουν μέσα στο Αιγαίο.
Όλο αυτό το καιρικό κοκτέιλ είναι πολύ επικίνδυνο και από πλευράς θερμοκρασιών και από πλευράς καταιγίδων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Γιαννόπουλος: Η Παρασκευή η πιο ζεστή ημέρα
Ο μετεωρολόγος μιλά για σταδιακή άνοδο του υδραργύρου, με την Παρασκευή να είναι η πιο ζεστή ημέρα, και μετά ακολουθούν για ημέρες πολύ ισχυροί βοριάδες.
Την Παρασκευή, ακόμα και στην Αθήνα το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40 βαθμούς (στο κέντρο και στα δυτικά της πόλης).Προφανώς στα ηπειρωτικά, μακριά από τη θάλασσα σε τοπικό επίπεδο θα ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς.
Στη συνέχεια το Σάββατο ο υδράργυρος θα υποχωρήσει και λίγο ακόμα την Κυριακή. Ο βοριάς δεν θα σταματήσει στο Αιγαίο, σήμερα και αύριο στα 6 μποφόρ, λίγο ακόμα εξασθενεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Από το Σάββατο στα 7 μποφόρ, την Κυριακή και τοπικά 8 μποφόρ και θα παραμείνει ενισχυμένος έως την επόμενη Τετάρτη. Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι βόρειοι στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία έως 36 βαθμούς σήμερα, 37 με 38 αύριο, και σε περαιτέρω άνοδο έως την Παρασκευή.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία έως 34 βαθμούς, 35 με 36 αύριο και θα ανέβει λίγο ακόμη έως την Παρασκευή.
Η πρόγνωση Ζιακόπουλου μέχρι και την Παρασκευή
Σήμερα Τρίτη, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς.
Το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης (25 & 26/6), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία την Πέμπτη στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 40 βαθμούς. Αναφορικά με τις λοιπές μετεωρολογικές παραμέτρους, δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές.
Την Παρασκευή (27/6), οι συνθήκες θα γίνουν ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων τις απογευματινές – βραδινές ώρες στη Β. Ελλάδα. Παράλληλα, από το απόγευμα, στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα αρχίσει η επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΔ ανέμων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών. Πάντως, η Παρασκευή θα είναι πολύ ζεστή ημέρα με μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 40 με 42 βαθμούς.