Από 21 Ιουλίου σε ισχύ το νέο τέλος επιβατών κρουαζιέρας
Σε εφαρμογή τίθεται από τις 21 Ιουλίου 2025 τελικά το νέο, αυξημένο τέλος επιβατών κρουαζιέρας, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που που υπογράφτηκε στις 23 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ.
Το μέτρο, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 42 του νόμου 4256/2014, αφορά επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής – δηλαδή κρουαζιερόπλοιων – που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια.
Αρχικά, η εφαρμογή του τέλους είχε οριστεί για την 1η Ιουλίου, ωστόσο η έναρξή του μετατέθηκε για τις 21 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).
Τι προβλέπεται σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση :
Επιβολή τέλους κρουαζιέρας
1. Επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου σε αποβιβαζόμενους στους λιμένες της χώρας επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που εκτελούν περιηγητικά ταξίδια (κρουαζιέρες) κατά το άρθρο 42 του ν. 4256/2014 (Α’92), εφεξής «τέλος κρουαζιέρας».
2. Το τέλος κρουαζιέρας ανέρχεται:
α) Για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 30ής Σεπτεμβρίου:
αα) Για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε είκοσι (20) ευρώ, αβ) για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε πέντε (5) ευρώ,
β) για την περίοδο από 1ης έως 31ης Οκτωβρίου και από 1ης Απριλίου έως 31ης Μαΐου: βα) για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε δώδεκα (12) ευρώ, ββ) για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε τρία (3) ευρώ,
γ) για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου:
γα) για αποβίβαση σε λιμένες των νήσων Μυκόνου και Σαντορίνης σε τέσσερα (4) ευρώ, γβ) για αποβίβαση στους λοιπούς λιμένες της χώρας σε ένα (1) ευρώ.
3. Το τέλος κρουαζιέρας βαρύνει τον επιβάτη που αποβιβάζεται σε λιμένα της χώρας και δεν επιβαρύνεται με φόρο προστιθέμενης αξίας.
Διαδικασία απόδοσης του τέλους
1. Κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο εκάστου έτους, το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενημερώνει τις οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού για τα εισπραχθέντα έσοδα ανά λιμένα αποβίβασης προκειμένου οι σχετικές πιστώσεις να εγγραφούν σε ύψος ως ακολούθως: α) (1/3) των εσόδων εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και επιχορηγούνται οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων ευρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, για έργα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των υποδομών τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν κατανέμει με βάση την ανωτέρω πληροφορία το ποσό ανά δήμο. Ειδικά το ένα τρίτο (1/3) των εσόδων που προέρχονται από τον λιμένα Κατακόλου, επιμερίζεται ισόποσα στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.
β) ένα τρίτο (1/3) διατίθεται για έργα του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο δίνεται ως συνεισφορά για έργο ή έργα με εγγραφή πιστώσεων αποκλειστικά από συνεισφορά και το συνολικό ποσό των πληρωμών βαρύνει το ΑΠΔΕ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, καθ’ υπέρβαση του συνολικού εγκεκριμένου ορίου πληρωμών του Εθνικού Σκέλους του ΑΠΔΕ.
γ) ένα τρίτο (1/3) εγγράφεται σε ύψος στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού.
2. Ειδικά για το έτος 2025 η διαδικασία της παρ. 1 εφαρμόζεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του έτους 2025.
Τρόπος και όργανα ελέγχου
1. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να διενεργεί, μέσω των Λιμενικών Αρχών, δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του τέλους. Στο πλαίσιο των ελέγχων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να διασταυρώνει τα δηλωθέντα στοιχεία στην εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 3 με το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών στις πάσης φύσεως εφαρμογές και αρχεία του.
2. Οι Λιμενικές Αρχές δύνανται να διασταυρώνουν τα στοιχεία που δήλωσαν οι ναυτικοί πράκτορες ή οι εταιρείες κρουαζιέρας ή οι ελληνικές διαχειρίστριες εταιρείες, κατά περίπτωση, στην εφαρμογή, με κάθε είδους στοιχεία που διαθέτουν ή που συλλέγουν από το κρουαζιερόπλοιο ή και τις εταιρείες κρουαζιέρας ή τους ναυτικούς πράκτορες ή τις ελληνικές διαχειρίστριες εταιρείες.
3. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη καταβολή ή ανακριβής καταβολή του τέλους, τα υπόχρεα πρόσωπα ενημερώνονται και τάσσεται σε αυτά προθεσμία τριάντα (30) ημερών για τη συμμόρφωσή τους. Μετά την παρέλευση της τριακονθήμερης προθεσμίας, αν οι υπόχρεοι δεν συμμορφωθούν, υποβάλλοντας ταυτόχρονα συμπληρωματική δήλωση, το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται σε βάρος των υπόχρεων καταβολής από τις Λιμενικές Αρχές στην αρμόδια Υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Δ.Ο.Υ./ΚΕ.Β.ΕΙΣ) ως δημόσιο έσοδο στον ΑΛΕ «1110827001» σύμφωνα με το άρθρο 58 του ν. 5100/2024 (Α’49). Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της αρμόδιας λιμενικής αρχής δύναται να απαγορευθεί η αποβίβαση επιβατών σε επόμενες προσεγγίσεις του εν λόγω κρουαζιέρας.