Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Νάξο
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
H Ν.Δ. συνεχίζει την καταστροφική για τους πολλούς και επικερδή για τους λίγους πολιτική της με στόχο και πάλι τα νησιά, τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά τους που είναι και το βασικό στοιχείο της τουριστικής τους ανάπτυξης. Μετά τις μόνο κατ’ όνομα «στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες, κατεβαίνει στη Νάξο την Πέμπτη 21/11, για να εξαγγείλει την «απανθρακοποίηση», την «πράσινη μετάβαση» και την «κλιματική ουδετερότητα» της νησιωτικής Ελλάδας.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. σκοπεύει να διαθέσει από το 2024 έως το 2030 περίπου 5 δις ευρώ από το νέο «Ταμείο απανθρακοποίησης» στους «ημετέρους»: Τα πολύ μεγάλα και ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, με πλήρη απουσία χωροταξικού σχεδίου, χωρίς προτεραιότητα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της και το σημαντικότερο, χωρίς καμιά επιδίωξη περιβαλλοντικής προστασίας, που αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών και απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη τουριστική και οικονομική τους ανάπτυξη.
Είναι πολύ χαρακτηριστική και καθόλου συμπτωματική η καθυστέρηση τόσο στο συνολικό χωρικό σχεδιασμό, όσο και στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ που έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί τουλάχιστον 2 χρόνια πριν. Την ίδια στιγμή, εγκρίνονται επενδύσεις για φαραωνικές ΑΠΕ, που θα αλλοιώσουν χωρίς επιστροφή το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και το τοπίο των ελληνικών νησιών.
Η πρόσφατη περίπτωση της Αστυπάλαιας, με την έγκριση σε κυβερνητικό επίπεδο μιας φαραωνικής μονάδας που θα δημιουργούσε νέο οικισμό πέραν της κλίμακας και των ορίων του νησιού, (κάτι που αναγκάστηκαν στο τέλος να αναστείλουν υπό την πίεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας), είναι χαρακτηριστική των κυβερνητικών προθέσεων. Εξάλλου, η πρόθεση κατάργησης των ΔΕΥΑ και η ένταξη τους σε ένα ενιαίο φορέα με την μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας, στερώντας από τους νησιωτικούς δήμους κάθε αυτοτέλεια και δυνατότητα διαχείρισης του δημόσιου αγαθού του νερού, δείχνει την αντίληψη της κυβέρνησης για τη νησιωτικότητα, και τις προθέσεις της για τη διαχείριση της λειψυδρίας. Στην ίδια αντίληψη, εντάσσεται και η πλήρης απουσία κανονιστικού πλαισίου για τις μεγάλες σπατάλες και τις καταχρήσεις νερού στις πισίνες, οι οποίες με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς ξεπερνούν σήμερα τις 15.000 στις Κυκλάδες. Τέλος, η ουσιαστική απαξίωση και υποβάθμιση της λειτουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων, αναδεικνύει την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης που θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε μπαταρία της Ευρώπης προς εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ενάντια στις ανάγκες, τις επιλογές και τους στόχους των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τους.
Η Νέα Αριστερά υποστηρίζει:
- Το πάγωμα κάθε μεγάλης επένδυσης πριν την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού (που ξεκίνησε στις αρχές του 2019, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα γιατί δε συμφέρει τις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας).
- Την αξιοποίηση των ΑΠΕ και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, με απαραίτητη προϋπόθεση έναν χωροταξικό σχεδιασμό που σέβεται την ταυτότητα και την κλίμακα των νησιών
- Την αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων με αυτοκατανάλωση και ενεργειακό συμψηφισμό
- Τις μικρές μονάδες παραγωγής καθαρής ενέργειας με στόχο την αυτάρκεια και τις τοπικές ανάγκες και όχι την… «εξαγωγή αειφορίας», και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συλλογικών φορέων που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.
Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη Νάξο, ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε τα αποτελέσματα της άλλης μεγάλης εξαγγελίας της κυβέρνησης της ΝΔ στις 5 Οκτωβρίου 2022, πάλι στη Νάξο, όταν συνοδεία και πάλι μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου, παρουσίασε ένα «καινοτόμο και πρωτοποριακό πρόγραμμα» σε συνεργασία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, βάσει του οποίου το νησί θα μετατρεπόταν σε «smart island», με ψηφιακές εφαρμογές, με εφαρμογή τηλεϊατρικής, με μεταφορές με drones στα ορεινά χωριά αλλά και τις Μικρές Κυκλάδες φαρμάκων και λοιπού υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης κλπ.
Αλήθεια μήπως το θυμάται κανείς;