22.2 C
Naxos
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2025

Αμοργός: Αντιδράσεις για την επέκταση του λιμανιού στα Κατάπολα: Βιώσιμη ανάπτυξη ή αλλοίωση του νησιού;

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αμοργός: Αντιδράσεις για την επέκταση του λιμανιού στα Κατάπολα: Βιώσιμη ανάπτυξη ή αλλοίωση του νησιού;

Η προωθούμενη επέκταση του λιμανιού στα Κατάπολα Αμοργού έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση.

Παρά τη σαφή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των επιστημόνων, το έργο προχωρά ως «στρατηγικής σημασίας», ένα έργο που, σύμφωνα με τις μελέτες, εξυπηρετεί κυρίως την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων.

Κάτοικοι και φορείς προειδοποιούν ότι μια τέτοια επέμβαση απειλεί την ιστορική ταυτότητα και την ισορροπία του νησιού, ζητώντας ήπιες παρεμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της Αμοργού.

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η “Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων”:

ΑΜΟΡΓΟΣ: Μια αντιπαράθεση για ένα λιμάνι που δεν χρειάζεται
 

“Η Αμοργός διαθέτει δύο λειτουργικά λιμάνια – στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη. Κι όμως, προωθείται η μεγάλη επέκταση του λιμένα Καταπόλων, ένα έργο που, σύμφωνα με τις μελέτες, εξυπηρετεί κυρίως την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και όχι τις πραγματικές ανάγκες του νησιού ή των κατοίκων του.

Παρότι στη νεότερη παρουσίαση της μελέτης αφαιρέθηκε η λέξη “κρουαζιέρα”, το μέγεθος και ο σχεδιασμός του έργου αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό του: μια λιμενική υποδομή δυσανάλογη προς την κλίμακα του οικισμού και το φυσικό περιβάλλον.

Το έργο και οι αντιδράσεις

Η τελική μελέτη για το λιμάνι των Καταπόλων παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2024. Σύντομα μετά, εντάχθηκε στα 17 λιμενικά έργα στρατηγικής σημασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, με χρηματοδότηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, προβλέπεται και η κατασκευή νέου περιφερειακού δρόμου στα Κατάπολα.

Ωστόσο, στη δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη, η κοινωνία της Αμοργού μίλησε ξεκάθαρα:

Από τα 338 σχόλια, τα 328 ήταν αρνητικά, εκφράζοντας πλήρη αντίθεση στο σχέδιο.

Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε ότι «το έργο θα προχωρήσει κανονικά», υποστηρίζοντας ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από μια μικρή μειοψηφία.

 Η φωνή της επιστήμης

Η ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Λίλα Μαραγκού, που έχει αφιερώσει δεκαετίες ερευνών στην Αμοργό, μιλά για “ατίμωση γαίας και θαλάσσης”.

Υπενθυμίζει ότι τα Κατάπολα ταυτίζονται με τον αρχαίο λιμένα της Μινώας, το επίνειο της αρχαίας πόλης, κατοικημένο από την Εποχή του Λίθου. Ο βυθός του όρμου είναι γεμάτος αρχαιότητες, επιγραφές και ευρήματα, που κινδυνεύουν να καταστραφούν.

«Η σχεδιαζόμενη επέκταση θα ισοδυναμεί με την καταστροφή τόσο του όρμου όσο και του βυθού. Είναι μια ατίμωσις γαίας και θαλάσσης. Ποιος να το περίμενε ότι αυτό το μέλλον οραματίζονται οι τοπικοί άρχοντες», τονίζει η ίδια.

Η φωνή των κατοίκων

Η Άννα Γαβαλά, πρόεδρος της Ένωσης Καταπολιανών, αναγνωρίζει πως το λιμάνι χρειάζεται βελτιώσεις, όχι όμως ριζική αλλοίωση:

«Σίγουρα χρειάζεται ένα στέγαστρο για τους επιβάτες, καλύτερη οργάνωση, αλλά όχι τόσο μεγάλη επέκταση. Είναι ξένη προς την κλίμακα του τόπου. Μόνο για ενάμισι μήνα το καλοκαίρι υπάρχει συμφόρηση – δεν αξίζει για αυτό να κόψουμε το βουνό για να φτιάξουμε δρόμο».

Το ΣΧΟΟΑΠ και οι ευρύτερες ανησυχίες

Ο Δήμος Αμοργού εγκαινίασε πρόσφατα νέο πολεοδομικό σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) που προβλέπει:

– Επεκτάσεις λιμένων (Κατάπολα & Αιγιάλη)

– Νέα μαρίνα στην Αιγιάλη

– Διάνοιξη 15 νέων δρόμων

– Μεγάλες επεκτάσεις οικισμών

– Δημιουργία αεροδρομίου

Πολλοί κάτοικοι και φίλοι του νησιού το βλέπουν ως την αρχή ενός ανεξέλεγκτου “αναπτυξιακού” προτύπου, που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της Αμοργού – ενός τόπου που μέχρι σήμερα αντιστέκεται στη μαζική τουριστικοποίηση. Ήδη έχουν κατατεθεί τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΣΧΟΟΑΠ.

Η Αμοργός δεν χρειάζεται ένα σωρό αχρείαστες νέες υποδομές. Χρειάζεται σεβασμό στην ιστορία, το τοπίο και τους ανθρώπους της.

Η ανάπτυξη δεν μετριέται σε κυβικά μπετόν, αλλά στη διατήρηση της ισορροπίας που κάνει το νησί μοναδικό. Η επιβίωση και ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας εξαρτάται άμεσα από την ισορροπία αυτή.

Αυτό που λείπει είναι ένα όραμα για ήπια, βιώσιμη βελτίωση των υποδομών, με σεβασμό στην κλίμακα του νησιού και τις πραγματικές του ανάγκες – όχι για έργα που θα ανοίξουν την πόρτα στην κρουαζιέρα και στην υπερδόμηση.

 
Στην εικόνα βλέπουμε το πλοίο BLUE STAR 2 να εισέρχεται στον Όρμο των Καταπόλων. Τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος ακόμη”.
 
Πηγή πληροφοριών:
 
 

 

spot_img
  • Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του kykladiki.gr στο Google News

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ