32χρονη Ελληνίδα πέθανε από αλλαντίαση – Έφαγε σαρδέλες σε εστιατόριο
Μια 32χρονη Ελληνίδα που ζούσε μόνιμα στο Παρίσι έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και ακόμα οκτώ άτομα νοσηλεύονται στην εντατική, έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο Ιρλανδός σύζυγός της, που ήταν μαζί της στο γεύμα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, 12 άτομα έχουν διαγνωστεί με τη σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες που έφαγαν στο δημοφιλές “Tchin Tchin Wine Bar” την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών που νοσηλεύονται υπήρχαν διάφορες εθνικότητες, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί, Καναδοί, Ιρλανδοί και Γερμανοί.
Αλλαντίαση: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το βακτήριο Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).
Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.