Το «τουριστικό θαύμα» στις Κυκλάδες παράγεται από εκμετάλλευση των εργαζομένων
Του Λάμπρου Δεμερτζή
«Τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι πολλά στις Κυκλάδες. Και οι εργαζόμενοι στη Μύκονο, την Σαντορίνη και την Πάρο που απασχολούνται ως εποχικοί εργαζόμενοι έχουν δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Όλο αυτό το τουριστικό θαύμα οφείλεται στην εργασιακή αυθαιρεσία» αναφέρει στην εφημερίδα «Κυκλαδική» η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα των Κυκλάδων Έφη Συμεωνίδου.
Χωρίς ελέγχους
Όσον αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η πρόεδρος των Εργαζομένων αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν και για να κάνει ένας εργαζόμενος καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και ένας εργαζόμενος πρέπει να πάει στη Σύρο. «Κυριαρχεί ο φόβος, να κάνω υπομονή έξι μήνες να βγάλω την σαιζόν. Έτσι σκέφτεται ο εργαζόμενος. Πρέπει οι να επικοινωνούν με το σωματείο, να αναφέρουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, γιατί εμείς μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας χωρίς να εκτεθούν οι συνάδελφοι και να έχουν να αντιμετωπίσουν τον εργοδότη μόνοι τους» αναφέρει.
20.000 εργαζόμενοι στις Κυκλάδες
Αυτή την στιγμή στις Κυκλάδες εργάζονται τουλάχιστον 20.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Σύμφωνα με το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού, δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν 14 διαφορετικές σχέσεις απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλούς μισθούς, μη καταβολή δώρων, μεγάλη εντατικοποίηση, εξουθενωτικά ωράρια, εμφάνιση επαγγελματικών ασθενειών, εργατικά «ατυχήματα», ξενοδοχοϋπαλλήλους που μένουν σε ποντικότρυπες ενώ δουλεύουν σε 5άστερα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποψιλωμένο. Έχουν ευθύνη τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλες οι προηγούμενες, που υπηρετούν τη στρατηγική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την κερδοφορία του κεφαλαίου, νομοθετώντας το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο. «Καλούμε τους συναδέλφους μας στα νησιά των Κυκλάδων, να μην συμβιβαστούν με αυτή τη βαρβαρότητα, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους. Να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερες αμοιβές, μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφαλείας στους χώρους δουλείας. Δεν θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό της εργατικής τάξης. Ο μόνος δρόμος για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια είναι ο οργανωμένος αγώνας και η διεκδίκηση» τονίζει η κυρία Συμεωνίδου.
Τα περιστατικά που «ξεχείλισαν» το ποτήρι
Σερβιτόρος στη Ρόδο βουτάει μέχρι το λαιμό, με τα ρούχα στη θάλασσα για να φτάσει την παραγγελία στους λουόμενους. Φωτογραφίες μάλιστα πιστοποιούν ότι πρόκειται για εργοδότη που κάθε σεζόν βάζει το προσωπικό να κολυμπάει για να εξασφαλίσει… μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες του! Ξενοδοχοϋπάλληλος, πρακτικάριος – βοηθός μάγειρα, λούζεται με καυτό λάδι σε κουζίνα μεγαλοξενοδόχου στη Κρήτη και μετά η εργοδοσία τον κρύβει σε ψυγεία μαζί με νωπά κρέατα επειδή είναι ανασφάλιστος. Την επόμενη μέρα μάλιστα παριστάνει ότι τον βλέπει… πρώτη φορά! Ξενοδόχος στη Κάρπαθο όταν μετανάστες εργάτες ζήτησαν να πληρωθούν μετά από 40 μέρες δουλειάς, με ωράρια 10-12 ωρών, χωρίς κανένα ρεπό, για να τους εκφοβίσει, καλεί την Αστυνομία, με ψεύτικες καταγγελίες για να τους απομακρύνει από τον χώρο που ζούσαν και δούλευαν, ενώ στις αρμόδιες υπηρεσίες παρά τις δεκάδες αποδείξεις αρνήθηκε ακόμα και το γεγονός ότι εργάζονταν εκεί! Άλλοι εργοδότες σε μεγάλα ξενοδοχεία ζητάνε… ρήτρα 5.000 ευρώ από τους εργαζόμενους σε περίπτωση που παραιτηθούν, επειδή δεν άντεξαν πχ. να τους καίνε και να τους ρίχνουν στη θάλασσα! Τα παραπάνω είναι μερικές από τις ειδήσεις μόνο του τελευταίου μήνα από τον κλάδο που οι κυβερνήσεις καμαρώνουν ότι αποτελεί τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης, που δίνει «έσοδα» και ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, που τάχα μοιράζει θέσεις εργασίας με τη σέσουλα.