Στην κορυφή των ταξιδιωτικών προορισμών της Αυστραλίας και της Βρετανίας η Μήλος
Blue Star Ferries: Έκπτωση 50% σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς από 31/1 έως 7/2
Ελαιόλαδο: Είδος πολυτελείας μετά τις ανατιμήσεις
Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 30/1 – Σφοδροί βοριάδες στο Αιγαίο
Πλωτές διακομιδές ασθενών από Πάρο, Τήνο και Μύκονο
Φ. Μαυρομμάτης: “Νέα και σύγχρονα δίκτυα για τη μεταφορά μεγαλύτερης ποσότητας ύδατος στις Κοινότητες και τα νότια παράλια του Νησιού”
Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν
Κασσελάκης: Οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αρχή της ενότητας κι όχι της διάσπασης
Ενδοκυκλαδικά – Γ. Λεονταρίτης: ”Το Υπουργείο θα ξεκινήσει άμεσα τις ενέργειες για την υπογραφή νέων συμβάσεων με δύο εταιρείες
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Χρυσοστόμου Νάξου
Ίος: Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη για δωροληψία – Ζητούσε χρήματα για την προστασία επιχειρήσεων

Αλλαγές στις αγοραπωλησίες και στις μεταβιβάσεις ακινήτων από το 2020

491
SHARES
1.4k
VIEWS
Αλλαγές στις αγοραπωλησίες καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το νέο έτος, καθώς από τα τέλη του Ιανουαρίου, όλες οι «κινήσεις» δε θα πραγματοποιούνται στην εφορία, αλλά θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Οι σχετικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου και οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις ουρές και την ταλαιπωρία στις ΔΟΥ.

Πρόσφατα ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής πασουσίασε σε περισσότερους από 200 συμβολαιογράφους τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα δημοσιευθούν οδηγίες για τη νέα εφαρμογή ώστε αυτή, μετά και την υποβολή παρατηρήσεων από τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιανουαρίου 2020.

Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ηλεκτρονικοποίηση των υπόλοιπων δηλώσεων για συναλλαγές φορολογίας κεφαλαίου (φορολογία δωρεών, κληρονομιών κ.λπ.), με στόχο εντός του 2020 να εξαλειφθεί οριστικά η ταλαιπωρία πολιτών, επιχειρήσεων και συμβολαιογράφων από την ανάγκη επίσκεψης στις ΔΟΥ για αυτές τις συναλλαγές.

Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.

Τα στοιχεία των δηλώσεων καταχωρούνται ηλεκτρονικά απευθείας στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται η καταχώρησή τους από τις ΔΟΥ κατά την κατάθεση της δήλωσης.

Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής. Τα δικαιολογητικά που οδηγούν σε μείωση ή απαλλαγή φόρου θα αποστέλλονται στη ΔΟΥ σε μεταγενέστερο χρόνο από τον Συμβολαιογράφο, προς επαλήθευση και έλεγχο.

«Συνωστισμός» στις εφορίες

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν το 2019 είτε να «ξεφορτωθούν» κάποιο ακίνητο είτε να αγοράσουν για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις (σε ΕΝΦΙΑ και ΦΜΑ). Συγκεκριμένα, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ανήλθαν στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές τα έσοδα έφθασαν τα 185 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν αύξηση 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2019 είναι και αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις τουριστικές περιοχές με στόχο τα ακίνητα να μισθωθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb, αλλά και άλλων που εξειδικεύονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΠΗΓΗ : in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Next Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.