Θέμα λίγων λεπτών είναι ο ανασχηματισμός στον οποίο προχωρά η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναμένεται να προβεί σε έκτακτες ανακοινώσεις στις 13:30.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να καλύψει το κενό από τις αποχωρήσεις της Κατερίνας Νοτοποόυλου και του Νάσου Ηλιόπουλου που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι ειλημμένη η απόφαση ότι θα σταματήσει να έχει ο πρωθυπουργός το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Μένει να δούμε εάν ο ανασχηματισμός θα περιλαμβάνει και κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα και εάν στο νέο υπουργικό συμβούλιο θα εισέλθουν πρόσωπα από την Κεντροαριστερά σε μία ακόμη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό να διεμβολίσει το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο αλλά.

Πάντως αυτό το σενάριο φαίνεται πως κερδίζει έδαφος με δεδομένο ότι οι πιθανότητες να στηθούν εθνικές εκλογές το Μάιο αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να υπάρχουν εκπλήξεις με πρόσωπα που δεν είχαν ακουστεί όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ είναι πιθανό να υπάρξει αναβάθμιση ορισμένων υπουργών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηματικό παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα «αποκαταστήσει» κάποιους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ στον επικείμενο ανασχηματισμό, όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκος Φίλης.

Ενα όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του Σωτήρη Βαλντέν για το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών υποθέσεων με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να αναβαθμίζεται στη θέση του υπουργού.

Ο Σωτήρης Βαλντέν, προέρχεται από το παλαιό ΚΚΕ Εσωτερικού, που στηρίζει την ιδέα της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και Ανανεωτικής Αριστεράς και έχει αρθρογραφήσει για την εξωτερική πολιτική και τα Βαλκάνια στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης, ακούγονται τα γνωστά ονόματα όπως των Νίκου Μπίστη και Γιάννη Ραγκούση για έναν υπουργικό θώκο καθώς και άλλων από την Κεντροαριστερά.

Θεωρείται απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στα οικονομικά υπουργεία. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πραγματικές εφεδρείες, ενώ το μόνο πρόσωπο που παίζει στην Κεντροαριστερά είναι η πρώην υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη.

Όσον αφορά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, υπάρχει το σενάριο να το αναλάβει ο Κώστας Ζουράρις.

ΠΗΓΗ: in.gr