Όγδοο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα- σε ετοιμότητα οι αρχές

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ.

Ο σύζυγος της εκπαιδευτικού παρέμενε τις προηγούμενες μέρες σε οικειοθελή απομόνωση και το πρώτο δείγμα είχε βγει αρνητικό.

Ωστόσο, συνέχισε να παρουσιάζει και τις επόμενες μέρες συμπτώματα γρίπης και μετά από νέες εξετάσεις το δεύτερο δείγμα βγήκε θετικό στο κορονοϊό.

Μέτρα του Υπουργείου για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα :

Στη φάση 1 που είμαστε τώρα αυτό που κάνουμε είναι να τους προφυλάσσουμε και από τη γρίπη. Τους προφυλάσσουμε, όταν έχουμε κάποιον ασθενή στο σπίτι τον απομονώνουμε από την επαφή ή τον έχουμε τουλάχιστον σε 2 μέτρα απόσταση.

Τους ίδιους δεν τους αφήνουμε να πάνε να επισκεφτούν νοσοκομεία ή νοσηλευόμενους ασθενείς ή φίλους που είναι ασθενείς, γιατί μπορεί να κολλήσουν από αυτούς, όχι το νέο ιό, μια άλλη ίωση από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο.

Αυτοί που έχουν χρόνια νοσήματα, όσο περνάει η ηλικία έχουν χρόνια νοσήματα, έχουν καρδιακά προβλήματα, έχουν αναπνευστικά. Να παίρνουν σωστά τη θεραπεία τους, τα φάρμακά τους, να ελέγχεται η νόσος τους. Ο διαβήτης είναι μια σημαντική κατάσταση για την οποία μπορούν να μιλήσουν άλλοι πιο ειδικοί από εμένα, αλλά όταν ρυθμίζεται καλά ο διαβήτης είναι καλύτερη και η άμυνα του οργανισμού.

Δεν τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε στενούς χώρους για πολλή ώρα. Είδατε ότι στις οδηγίες έχουμε το 15 λεπτά για κάτω από 2 μέτρα. Είναι πρακτικές οδηγίες που έχουν βγάλει οι ευρωπαϊκές και οι διεθνείς αρχές και τις υιοθετήσαμε και εμείς σαν ένα πρακτικό μέτρο.

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα 2 μέτρα δουλεύουν καλύτερα από το 1 μέτρο. Μπορεί και το 1 μέτρο να είναι αρκετό και στην αρχή της επιδημίας, μιλούσαμε για 1 μέτρο. Καλό είναι όμως να τους προστατεύσουμε.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο. Είναι ίσως πολύ σοφότεροι από εμάς, τους χρειαζόμαστε, τους αγαπάμε και τους θέλουμε κοντά μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στη δεύτερη φάση, που δεν έχουμε μπει ακόμα, όποιος έχει συμπτώματα ελαφρά μένει σπίτι. Στην ευπαθή ομάδα μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να ζητήσει ιατρική βοήθεια, όπως κάνουμε και για την γρίπη. Θυμάστε; Για την γρίπη λέμε «αναζήτησε έγκαιρα ιατρική βοήθεια». Το λέμε γιατί υπάρχει φάρμακο, γιατί υπάρχει κάτι που μπορείς να τους δώσεις.”

Ξεκινούν δυο συστήματα επιτήρησης:

Υπάρχουν δύο συστήματα επιτήρησης που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τις επόμενες ημέρες.

Το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση, η οποία δεν γίνεται μόνο για γρίπη στα σοβαρά περιστατικά τα νοσηλευόμενα σε ΜΕΘ.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα σύστημα με το οποίο επιτηρούμε τη γρίπη στην κοινότητα, να παίρνει ένα ποσοστό των ασθενών και να τους ελέγχει για αυτή την κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.