Ψηφιακοί Νομάδες : Η επιλογή είναι δική σας!

της Αναστασίας Μακαριγάκη

www…
όπως λέμε …..‘Work from Wherever you Want’

Ένα όνειρο που πλέον μπορεί να γίνει πραγματικότητα…

Από τη μια οι ‘ψηφιακοί νομάδες’, που αποφασίζουν να αφιερώσουν το χρόνο τους, κυνηγώντας την ενέργεια και την εμπειρία που νέοι τόποι και κοινωνίες μπορούν να τους προσφέρουν και από την άλλη οι ‘σπιτόγατοι’, που απολαμβάνουν την εργασία από το σπίτι, με την εναλλακτική του ‘office as usual’ όταν χρειαστεί, συμπληρώνουν τα δύο σενάρια που εφαρμόζονται στις μέρες μας, σε ολοένα και περισσότερες εταιρείες.

Σε αυτές τις νέες τάσεις αναφέρεται η κ. Αναστασία Μακαριγάκη, στο άρθρο της που φιλοξενείται στη σελίδα “Up Front”.

 

Από την Αναστασία Μακαριγάκη, Partner FurtherUp

 

Ο τρόπος εργασίας των «ψηφιακών νομάδων», άρχισε να με συναρπάζει, όταν διάβασα αρκετές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που τον έχουν υιοθετήσει.
Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι δεν αφορούσε ένα διαφορετικό τρόπο εργασίας, αλλά συνολικά έναν τρόπο ζωής. Μιας ζωής που προσφέρει ελευθερία και περιπέτεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την οικονομική ασφάλεια της απασχόλησης. Είναι ένας νέος τρόπος εργασίας σ’ έναν καινούργιο κόσμο. Αλλά πάλι, σε ποιο βαθμό μπορεί αυτή η νέα λογική να ταιριάζει με τις προτιμήσεις μας;

Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να θέσει κανείς, είναι το “Γιατί; Για ποιο σκοπό;”. Αν κανείς αποζητά την ελευθερία κινήσεων και χρόνου, την ανανέωση, την περιπέτεια και μπορεί να ζει μέσα στην αβεβαιότητα ως προς τον προγραμματισμό για το πού θα βρίσκεται και θα εργάζεται το επόμενο διάστημα, τότε αυτός ο τρόπος του ταιριάζει απόλυτα. Για κάποιον που επιλέγει το παραδοσιακό πρότυπο του «αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι», με τη σταθερότητα και την άνεση ως κεντρικές αξίες, έχουμε και πάλι την απάντηση…Μπορείς να ζήσεις την περιπέτεια με ηπιότερο, υποκειμενικό ή εσωτερικό τρόπο, κάπου σχετικά κοντά με τα πόδια ή με το ποδήλατο – ανακαλύπτοντας  τη γειτονιά ή την πόλη που μένεις ή να γνωρίσεις τον κόσμο  ολόκληρο από τον καναπέ σου, χωρίς να πρέπει να διανύσεις πολλά χιλιόμετρα…

Η δεύτερη ερώτηση είναι “Ποια επαγγέλματα  μπορεί να ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής ενός ψηφιακού νομά;”

Χωρίς αμφιβολία, αυτός ο τρόπος ζωής  ταιριάζει σε όλους, όσοι ανήκουν στην  ομάδα των λεγόμενων ‘εργαζόμενων της γνώσης’ (knowledge workers):  freelancers, εκπαιδευτικοί, προγραμματιστές, υπεύθυνοι ανάπτυξης, υπεύθυνοι πελατειακής υποστήριξης (Customer support), Bloggers, υπεύθυνοι Μάρκετινγκ μέσω Κοινωνικών Δικτύων, μεταφραστές όπως και επιχειρηματίες και η λίστα παραμένει ανοιχτή για πολλούς άλλους…

Η τρίτη ερώτηση έχει να κάνει με το “Πώς μπορεί να βρει κάποιος τις πληροφορίες που χρειάζεται για να χαράξει την πορεία του;”

Ο πλούτος των πληροφοριών και οι δυνατότητες δικτύωσης σχετικά με τις ‘εξ αποστάσεως εργασίες’ είναι απέραντος, λόγω του ότι συνιστά ένα νέο επιχειρηματικό κλάδο με φανταστικές ευκαιρίες. Οι εταιρείες, στην πλειοψηφία τους, έχουν ήδη καταλήξει στα μοντέλα συνεργασίας και χώρου εργασίας, με σκοπό να βελτιώσουν τις αντιξοότητες που φέρνει η ‘εικονική πραγματικότητα’, ενώ τα ξενοδοχεία όλου του κόσμου προσφέρουν πλήθος νέων υπηρεσιών, ώστε να καλύψουν τις όποιες ανάγκες παρουσιάζονται στο νέο αυτό τρόπο ζωής, του νέου πελατολογίου τους. Περιττό να αναφέρουμε την πλεονάζουσα πληροφόρηση του fb, Reddit και των υπόλοιπων κοινωνικών δικτύων.

Επιπλέον, αυτός ο νέος αναπτυσσόμενος κλάδος αποτελεί για χώρες όπως ή Ελλάδα μια μεγάλη ευκαιρία, αφενός στην ανάπτυξη της απασχόλησης (εργασία από οπουδήποτε) και αφετέρου για τη βελτίωση του τουριστικού ισοζυγίου. Οι χώρες ανταγωνίζονται ήδη σκληρά η μία την άλλη στις προσφορές τους, ενώ στην Ελλάδα διαθέτουμε μοναδικά πλεονεκτήματα: ήλιο, μεγάλες εναλλαγές φυσικού τοπίου με απαράμιλλη ομορφιά, φορολογικά κίνητρα, κάλυψη με γρήγορα δίκτυα και οπτικές ίνες, χαμηλό  κόστος ζωής και τέλος, τα πανέμορφα νησιά μας.

Αναρωτιέμαι, αν αυτά τα «φορολογικά προνόμια» θα έπρεπε να εφαρμοστούν και για τους ημεδαπούς «ψηφιακούς νομάδες». Στο βαθμό που αυτό μπορεί να αφορά όλες τις γενιές, από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας έως όσους βρίσκονται λίγο πριν την αποχώρηση από αυτήν, θεωρώ ότι θα βοηθούσε τις τοπικές οικονομίες να αναπτυχθούν σημαντικά, με την ελάχιστη επένδυση σε επίπεδο υποδομών.

Οι εταιρείες έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα, εξαιρετικές δυνατότητες προσαρμογής στην εξ’ αποστάσεως εργασία, την οποία και συνεχώς αναβαθμίζουν, κάτι που δείχνει ότι  το μέλλον του ‘ψηφιακού νομαδισμού’ δεν είναι μακριά.

Αρχικά, καταρρίφτηκε ο μύθος της μειωμένης παραγωγικότητας της εξ’ αποστάσεως εργασίας αφού έχει αποδειχτεί ότι οι εργαζόμενοι, όταν έχουν τα σωστά εργαλεία επικοινωνίας, αυξάνουν την παραγωγικότητά τους.

Όπως γράφει και η Linda Gratton σ’ ένα από τα άρθρα της στο HBR (Harvard Business Review), ‘Το τρίτο κύμα της εικονικής εργασίας’, οι εταιρείες  πρέπει να εστιάσουν στη συνεργασία και στην καινοτομία, να ‘ξανασχεδιάσουν’ το φυσικό περιβάλλον εργασίας, να αναθεωρήσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες ώστε να προσελκύσουν τα ταλέντα και να επενδύσουν σε φιλικές για τον χρήστη τεχνολογίες.

Προτού προχωρήσουν, θα πρέπει, πρώτα, να εξετάσουν την εσωτερική τους κουλτούρα, κατανοώντας το πώς θέλουν οι άνθρωποί τους να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν μηνύματα και να εργάζονται και  μετά, να επιλέξουν τα κοινωνικά δίκτυα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Στα χρόνια που έρχονται 1.3 δις άνθρωποι θα εργάζονται από απόσταση.

Κλείνοντας, πριν κανείς καταλήξει στο αν καλύπτεται από την ιδέα της εξ’ αποστάσεως εργασίας ή του ψηφιακού νομαδισμού, θα πρότεινα να δοκιμάσει το test της SHL για τις εξ’ αποστάσεως ικανότητες και δεξιότητες, όπως μας το εξηγούν στο τεύχος αυτό οι Ανδρέας και Ορφέας Σταύρου από την Evalion – SHL και τότε να αποφασίσει… “Γίνομαι  ψηφιακός νομάς ή  πάω διακοπές ?”

ΠΗΓΗ : furtherup

http://enews.furtherup-hr.com/el/may21?fbclid=IwAR3u-_oVE3vriOG9ERgljt_FDtNdFGsAqtyDw9SwG4BdWe9T5WVJAkCpv0Q

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.