Ακόμη και η θέση της είναι ιδιαίτερη και όχι τυχαία. Η Χώρα της Αμοργού είναι χτισμένη σχεδόν στο κέντρο του νησιού αποτελώντας ουσιαστικά και την πρωτεύουσα της. Η θέση της μόνο τυχαία δεν είναι, όπως είπαμε. Οι κάτοικοι είχαν διαλέξει το συγκεκριμένο σημείο του νησιού για να μην φαίνεται από τη θάλασσα και να μην τους βλέπουν οι πειρατές. Επίνειο της Χώρας είναι τα Κατάπολα από τα οποία απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη Χώρα της Αμοργού ως την ομορφότερη των Κυκλάδων. Και εμείς συμφωνούμε σίγουρα ότι ανήκει στη λίστα με τις ομορφότερες. Διαθέτει σπάνια αρχιτεκτονική ομορφιά και είναι ιδιαίτερα αρχοντική. Εκεί θα δεις το βυζαντινό κάστρο και θα περπατήσεις σε γραφικά σοκάκια γεμάτα πολύχρωμες και ανθισμένες βουκαμβίλιες.

Χαρακτηριστικό της Χώρας της Αμοργού είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο είναι χτισμένα τα σπίτια. Λόγω περιορισμού του χώρου που υπήρχε τα κατάλευκα σπιτάκια χτίστηκαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Βασισμένο στην εφευρετικότητα των κατοίκων του νησιού. Έφτιαξαν ουσιαστικά τις περίφημες «σκιάδες», δηλαδή σκεπασμένα περάσματα τα οποία δημιουργούν μια πανέμορφη και μοναδική αίσθηση στον επισκέπτη. Θα το καταλάβεις και εσύ ο ίδιος αν βρεθείς εκεί.

Tip: Μην χάσεις την επίσκεψη στους πανέμορφους ανεμόμυλους του νησιού. Είναι πραγματικά το κάτι άλλο!

Tip 2: Στη Χώρα της Αμοργού θα δεις και τον Πύργο του Γαβρά. Είναι ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα, που σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Εκεί θα δεις ευρήματα από τις ανασκαφές στις τρεις αρχαίες πόλεις που βρέθηκαν στην Αμοργό, τις Αρκεσίνη, Αιγαιάλη και Μίνωα.