Φιλήμων Ζαννετίδης: Σημαντική πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ Κίνημα στη Σίφνο

«Χωρίς το περιβάλλον δεν μπορούμε να ζήσουμε και πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΑΜΚΕ Κίνημα, δίνουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν οι «πράσινες» και φιλικές πολιτικές» λέει ο κ. Ζαννετίδης, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια, καθώς και το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, στην περιβαλλοντική δράση της ΑΜΚΕ Κίνημα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας της Βρύσης στη Σίφνο, παρουσία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Δωροθέου και άλλων σεβαστών πατέρων της εκκλησίας. Σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Εκκλησία, τον Οκτώβριο θα φυτευτούν δένδρα. Η δράση δεν σταματά, είναι μόνο η αρχή και κάθε πρωτοβουλία μας φέρνει πιο κοντά στο περιβάλλον.

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Φανταζόσασταν ότι ο κλάδος τον οποίο υπηρετείτε θα αποτελούσε τον πιο σημαντικό στις μέρες μας; Γιατί οι μήνες που έρχονται μπροστά μας είναι πολύ κρίσιμοι όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο αλλά για όλο τον κόσμο.

Έχει μεγάλη βαρύτητα παγκόσμια ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με την κρίση την οποία ταλανίζει όλο τον πλανήτη. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ενεργειακή κρίση και πάρα πολλά άλλα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Σε αυτό που εμείς επικεντρωνόμαστε στα νησιά μας και στα προβλήματα τα οποία έχουνε ξεκινήσει από την κλιματική αλλαγή από την μια και από την άλλη από την ενεργειακή κρίση. Η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας στις περισσότερες των περιπτώσεων να μην μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Όλοι είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι, η κυβέρνηση έχει πάρει κάποια μέτρα, ενδεχομένως να πάρει κι άλλα. Πληροφορούμαστε ότι εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή ένα μεγάλο κονδύλι προκειμένου να ενισχυθούν οι παραγωγοί, για την ακρίβεια των καυσίμων που ιδιαίτερα εδώ στα νησιά είναι μεγαλύτερη από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.

2,60 ευρώ η βενζίνη και το πετρέλαιο. Αν βάλουμε τα λιπάσματα ότι έχουν ανέβει 30% τουλάχιστον και στα νησιά ακόμα περισσότερο, όταν υπάρχει μείωση της παραγωγής που κάποιοι μιλούν για 20 και 30% μείωση, τι θα γίνει με τους αγρότες οι οποίοι φεύγουν από τα χωράφια και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται αυτό;

Αναμφισβήτητα έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Το μεταφέρουμε καθημερινά στην κυβέρνηση και πιέζουμε στο να βρεθεί λύση. Εμείς σαν περιφέρεια  κάναμε την εξής απλή σκέψη. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες, αφού θα τα επιστρέψει όπως λένε, γιατί από τώρα ιδιαίτερα στα νησιά δεν δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο; Αφού κάποια στιγμή θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Μετά από ένα χρόνο. Μα τώρα είναι που έχει ανάγκη ο παραγωγός να στηριχθεί. Πέρα από το πάγιο αίτημα για την επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, πέρα από τις επιδοτήσεις των μεταφορών που ζητάμε να επεκταθούν να το βλέπει και ο παραγωγός. Να μην είναι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στον κτηνοτρόφο και τον παραγωγό που παίρνει τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια στα νησιά. Είναι κάποια μέτρα που αν ληφθούν υπόψιν αυτό το διάστημα σίγουρα θα ανακουφίσουν τους αγρότες όλους.

Υπάρχει δυνατότητα να διαχειριστεί τα χρήματα η περιφέρεια διαφορετικά; Εγώ σκέφτομαι σαν απλός πολίτης και βλέπω για παράδειγμα ότι στην Σίφνο μπήκαν καινούριες λάμπες, στην Σαντορίνη μπήκαν καινούρια παγκάκια. Όλα αυτά προφανώς χρειάζονται και είναι χρήματα της περιφέρειας που δαπανώνται για συγκεκριμένα έργα. Υπάρχει περίπτωση να πει η περιφέρεια, εδώ δεν θα έχω να παράγω σε λίγο θα μου φύγουν οι αγρότες, τα χωράφια θα μείνουν άγρια γιατί δεν θα μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε και για τον πολύ απλό λόγο γατί οι δικοί μας οι αγρότες δεν μπορούν να αγοράσουν λιπάσματα. Γιατί να μην μπορώ να ενισχύσω εγώ τους αγρότες με λιπάσματα, υπάρχει αυτή η δυνατότητα από την περιφέρεια;

Όχι! Δεν την έχουμε δυστυχώς αυτή την δυνατότητα. Αυτή είναι δυνατότητα που υπάρχει στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Εσείς δεν μπορείτε να τους πείτε ότι δεν θέλω να βάλω καινούρια παγκάκια και πασαλάκια στα νησιά, θέλω να πάρω λιπάσματα για τους αγρότες μου;

Στις συζητήσεις που κάνουμε με τους αντιπεριφερειάρχες και με τις προτάσεις μας στο υπουργείο, αναφέρονται και αυτά αλλά πρέπει να γίνει μια ολόκληρη νομοθετική μεταρρύθμιση, έτσι ώστε να μεταφερθούν πολλές αρμοδιότητες στην περιφέρεια, να αποκεντρωθούν οι αρμοδιότητες που υπάρχουν στα υπουργεία επιτέλους για να μπορούμε ουσιαστικά να παρεμβαίνουμε άμεσα στις αποφάσεις μας στις τοπικές κοινωνίες. Είναι κάποιες αρμοδιότητες που τις κρατά το υπουργείο και η κυβέρνηση.

Δεν λέω ότι δεν προσπαθείτε, αλλά εδώ βουλιάζουμε, θα μείνουμε από τρόφιμα και εμείς είμαστε πάνω στην γέφυρα και παίζουμε μουσική. Αυτό καταλαβαίνει ο πολίτης.

Αυτές είναι αποφάσεις που αφορούν την κεντρική κυβέρνηση και για τον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί από μόνη της η κυβέρνηση να κάνει κάτι, εξαρτάται από τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής και από την κύρια αγροτική πολιτική που ασκείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι το θέμα.

Απλώς εμείς θα το βιώσουμε κάποια στιγμή όταν βλέπουμε ότι μειώνεται η παραγωγή.

Όλη η Ευρώπη θα το βιώσει.

Ναι αλλά εσείς είστε στο Νότιο Αιγαίο και όταν δεν θα υπάρχουν τρόφιμα δεν θα νοιάζει τον πολίτη ότι δεν θα έχει ούτε στην Γαλλία τρόφιμα. Ούτε τον Γάλλο αντίστοιχα αν στην Ρόδο δεν έχει τρόφιμα.

Σωστά, έχετε δίκιο. Αλλά εύχομαι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είναι ένα θέμα που προβληματίζει όλους και για αυτό η ευρωπαϊκή επιτροπή τις τελευταίες μέρες πήρε αυτή την απόφαση, να εξειδικεύσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες αυτές τις στηρίξεις που θα δοθούν. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει και περιμένουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε το έχουμε κάνει και το παραπάνω στα νησιά. Αυτό που κοιτάζουμε με κάθε τρόπο είναι να μην αφήνουμε ποσό που να μην το έχουμε απορροφήσει. Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει και έχουμε χρήματα για όλα τα σχέδια που έχουν κατατεθεί από τους αγρότες της περιφέρειας μας, σε όλα τα μέτρα.

Κινηθήκατε τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες οπότε έχετε και μια εικόνα από τα νησιά οπότε θέλω να μας δώσετε λίγο το κλίμα που εισπράξατε και από εκεί.  

Λοιπόν είχα την χαρά να είμαι στην Μήλο και στην Σίφνο. Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα ο κόσμος είναι προβληματισμένος με την ακρίβεια, αυτό είναι γεγονός. Σε όλα τα άλλα είναι ικανοποιημένοι με τις ενέργειες της περιφέρειας, αλλά η ακρίβεια είναι το θέμα που έχει ξεφύγει από όλους.  Πρέπει να μαζευτεί με κάθε τρόπο. Σε όλα τα άλλα επίπεδα στις δράσεις της περιφέρειας και στις δημοτικές αρχές είναι ικανοποιημένοι. Είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω την περιφέρεια σε μια πάρα πολύ σημαντική περιβαλλοντική δράση της ΑΜΚΕ Κίνημα, στη Σίφνο με την συμμετοχή της Μητρόπολης των Κυκλάδων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωρόθεου, ο οποίος παραχώρησε μια σημαντική έκταση προκειμένου να γίνει ένας κήπος. Η ΑΜΚΕ Κίνημα το ονόμασε Κήπος του Δωρόθεου του Β’, για να ευχαριστήσει και να τιμήσει τον Μητροπολίτη. Η περιφέρεια πάντα στηρίζει αυτές τις δράσεις και είναι κοντά με το περιφερειακό φυτώριο που τον Οκτώβριο που θα γίνει αυτή η δράση θα παραχωρήσει τα φυτά που χρειάζονται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.