ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ

Υπερβάλουμε εαυτούς, προσπαθούμε για το καλύτερο

in Άνδρος/Μύκονος/Νάξος/Πάρος/Σαντορίνη/Σύρος/Τήνος/ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων στα νησιά του Αιγαίου και δη στις Κυκλάδες αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω της αύξησης τουρισμού που αναμένεται την καλοκαιρινή περίοδο – Τι δηλώνει ο κ. Κεφαλάς (πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων) τι σκέφτεται δυνατά ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κουκάς για να λύσει το …πρόβλημα της υποστελέχωσης στο «νησί των ανέμων» – Ποια η εικόνα στη Νάξο

ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΕίμαστε στα πρόθυρα έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου… Οι προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα έχουν ανεβάσει στο κόκκινο την αδρεναλίνη και οι μηχανές δουλεύουν συνεχώς… Οι επιχειρηματίες ο ένας μετά τον άλλο ανοίγει τις επιχειρήσεις του, το ερώτημα όμως είναι τι κάνει ο κρατικός μηχανισμός από τη στιγμή που ξέρει ότι υπάρχουν κενά. Και όχι μόνο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς. Οι οιωνοί παρά τη πολιτική αστάθεια είναι ευοίωνοι για τον τουρισμό και όλοι μιλούν για το φράγμα των 25 εκατομμυρίων επισκεπτών που θα γίνει σκόνη και θρύψαλα τη φετινή σεζόν. Οι κρατήσεις συνεχίζονται ακάθεκτες, όλο και περισσότεροι επισκέπτες είναι έτοιμοι να γνωρίσουν την Ελλάδα.

Παράλληλα, έχουμε το πρόβλημα των μεταναστών που μοιάζει να μην έχει τέλος όσον αφορά την εκροή από την Ανατολή με το Αιγαίο να λειτουργεί ως δίοδος επικοινωνίας.  Καθημερινά τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας δίνουν μάχη για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες που έρχονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με αποτέλεσμα να αφήνουν τις βασικές τους υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του πολίτη εάν μιλάμε για την Αστυνομία. Όχι, στις Κυκλάδες ακόμη οι μετανάστες δεν έχουν φτάσει, όμως η ανησυχία είναι έκδηλη ενόψει της τουριστικής περιόδου και οι υπεύθυνοι στα Αστυνομικά τμήματα κάνουν εκκλήσεις ώστε να βρεθούν λύσεις…

Κίνδυνος

Βλέπετε, ελέω της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα ουσιαστικά από το 2013 δεν έχει τη δυνατότητα εισαγωγής νέων αστυνομικών στις σχολές με αποτέλεσμα να έχουν εκλείψει και οι δόκιμοι που έρχονταν την καλοκαιρινή περίοδο στα νησιά των Κυκλάδων με σκοπό να κάνουν την πρακτική τους. Με δεδομένο ότι η εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές λογίζονταν ως …πρόσληψη, οι εισαχθέντες του 2014 θα μπουν στις σχολές μετά από τρία χρόνια (!!!) Και με δεδομένο ότι πλέον είναι άδειες οι σχολές από δόκιμους αστυφύλακες χάνεται ένα σημαντικό βοήθημα (περίπου 1500 άτομα) που θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό που εμφανίζεται κάθε χρόνο όλο και πιο μεγάλο.  Μοιραία αναζητούνται …μαγικές συνταγές ή φόρμουλες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη στιγμή που δήμαρχοι, τοπικοί φορείς και αστυνομικοί διευθυντές έχουν κουραστεί να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς ο χρόνος πιέζει και πολύ σύντομα θα καταφθάσει στη χώρα μας το πρώτο κύμα τουριστών. Τα παραδείγματα άλλωστε είναι ουκ ολίγα για τα καθημερινά προβλήματα που δημιουργούνται σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη όπου αναμένεται το κύμα τουριστών να μετατραπεί σε …τσουνάμι. Και όπου υπάρχουν …κύματα εμφανίζονται …καρχαρίες που επιζητούν την εκμετάλλευση προς ίδιον όφελος.

Εικόνα

Ποια είναι η εικόνα που υπάρχει στις Κυκλάδες; Με βάση το έγγραφο που έστειλε Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων (Ε.Α.Υ.) Κυκλάδων προς το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, «η Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων έχει στην εδαφική της αρμοδιότητα και αστυνομεύει εικοσιτέσσερα (24) κατοικημένα νησιά, στα οποία λειτουργούν έντεκα (11) Αστυνομικά Τμήματα, ένα (1) Τμήμα Ασφαλείας και δεκατέσσερις (14) Αστυνομικοί Σταθμοί. Λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής συγκοινωνίας, μεταξύ των νησιών, δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η μη έγκαιρη ενίσχυση των νησιών μας, τόσο σε τακτικά όσο και σε έκτακτα περιστατικά. Η έλλειψη προσωπικού, που παρουσιάζουν οι Υπηρεσίες των νησιών μας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε σχέση με το παρελθόν. Αξίζει να σας αναφέρουμε την παρουσία ενός (1) και μόνο αστυνομικού σε Αστυνομικούς Σταθμούς όπως αυτός της Σικίνου, της Φολεγάνδρου και της Ανάφης αλλά και την παρουσία πέντε (5) έως επτά (7) μόνο αστυνομικών σε υπηρεσία επιπέδου Αστυνομικού Τμήματος όπως αυτό της Κέας και της Ίου. Η υποστελέχωση που υπάρχει σε ανθρώπινο δυναμικό, σε αυτά τα τμήματα, έχει γνωστοποιηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν στη πολιτική και φυσική ηγεσία, αλλά η ανταπόκριση στα αιτήματα μας για περαιτέρω ενίσχυση ήταν δυστυχώς δυσανάλογη των πραγματικών αναγκών της περιοχής μας. Ευελπιστούμε την τρέχουσα χρονιά, να γίνει μέριμνα ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας με επαρκή αριθμό συναδέλφων ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο η αστυνόμευση στα νησιά μας» και η πρόταση που κατατέθηκε; «Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της περιόδου από 1-6-15 έως 31-08-15 των Αστυν. Τμημάτων Ερμούπολης, Φιλοτίου, Άνδρου, Τήνου, Ίου και Κέας αλλά και των Α.Σ. Υδρούσας, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Αμοργού, Λαγκάδας, Κουφονησίου, Κύθνου και δη των Α.Σ. Σικίνου, Φολεγάνδρου και Ανάφης .

Δεν εθελοτυφλούμε ούτε και θέλουμε να γινόμαστε γραφικοί καθώς γνωρίζουμε ότι παρόμοια προβλήματα λειψανδρίας αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νομοί ανά την Ελλάδα. Όμως η Ένωση μας, είναι σε θέση να γνωρίζει, ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων επιθυμεί να αποσπαστεί αδαπάνως στα νησιά μας, από διάφορες υπηρεσίες των Αθηνών, πέραν των υπηρεσιών αστυνόμευσης Αεροδρομίων».

Καθήκον

Μιλήσαμε με τον κ. Κεφαλά, τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων που μας είπε ότι «η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Κάνουμε το καθήκον μας, προσπαθούμε επί 24 ώρες το 24ωρο να είμαστε έτοιμοι και στη διάθεση του πολίτη, υπερβάλουμε εαυτούς. Όμως, θέλουμε και τη βοήθεια της Πολιτείας. Συνεχώς έχουμε νέες αρμοδιότητες χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη βοήθεια. Αναλαμβάνουμε την κάλυψη σε αεροδρόμια και λιμάνια όπου απαιτείται ενδελεχής εξακρίβωση ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως π.χ. στα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν μεγάλο αριθμό τουριστών και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε τα θέματα παραβατικότητας που αυξάνονται και οι επισκέπτες. Δυστυχώς δεν είναι όλοι καλοί …τουρίστες. Εκτός από την έλλειψη των Δόκιμων αστυνομικών που χάνουμε τα τελευταία χρόνια την καλοκαιρινή περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους …αριθμούς. Η υποστελέχωση είναι σε ένα ποσοστό της τάξης του 40%, όμως με τις αναδιοργανώσεις που έγιναν σε επίπεδο διοίκησης φαίνεται ότι το κενό είναι της τάξης του 25%. Αλχημείες που λειτουργούν υπέρ των αριθμών αλλά εις βάρος των Αστυνομικών και των πολιτών με την έννοια ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της παραβατικότητας».

Ενίσχυση

Υπάρχει όμως και η καλή πλευρά… Οι πληροφορίες αναφέρουμε ότι στα νησιά που υπάρχει αεροδρόμιο (είτε διεθνές είτε όχι) θα γίνει προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Και έστω και με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ενίσχυση. Συνήθως στη Νάξο έρχονταν οκτώ με δέκα δόκιμοι αστυνομικοί που έκαναν την πρακτική τους. Τώρα; Οι πληροφορίες λένε ότι θα έρθουν σίγουρα δύο ενώ γίνεται προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι υπάρχουν αστυνομικοί στην Αθήνα που προέρχονται από τη Νάξο και θέλουν να συνδυάσουν τις καλοκαιρινές τους ..διακοπές με εργασία. Αυτό έμμεσα μας επιβεβαιώνει και ο κ. Κεφαλάς που τονίζει ότι «Εμείς σε πρώτη φάση προσπαθούμε να πιέσουμε το Αρχηγείο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων, οι οποίοι επιθυμούν την απόσπασή τους στα νησιά. Επιπλέον, πέρα από Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Ερμούπολη, που ούτως ή άλλως θα στελεχωθούν διότι διαθέτουν αεροδρόμια, αν και εμείς προσπαθούμε για τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, καθώς εκεί υπάρχει ο μεγαλύτερος φόρτος εργασίας και είναι λογικό, θέλουμε, όμως, να στελεχωθούν και τα υπόλοιπα νησιά. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι, οι οποίοι επιθυμούν την απόσπασή τους έχοντας ως δέλεαρ ότι προέρχονται από τις Κυκλάδες και μπορούν με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κράτος να έρθουν και να βοηθήσουν».

Μύκονος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως εστιάζεται σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη όπου όπως υποστηρίζει ο κ. Κεφαλάς «έχουμε και το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Μας έχουν ενημερώσει ειδικά για τα δύο αυτά νησιά ότι η πληρότητα αγγίζει το 100% για πρώτη φορά σε Μύκονο και Σαντορίνη και δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Και συν τοις άλλοις στην …ελεύθερη αγορά τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά για εμάς καθότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε ελέω των περικοπών στους μισθούς»  Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του Δημάρχου Μυκόνου κ. Κουκά, ο οποίος μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» που είχε άρθρο για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νησιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται ιδιωτική ..αστυνομία. Στο Αστυνομικό τμήμα Μυκόνου ο αριθμός των υπηρετούντων δεν υπερβαίνει τους 20, οι οποίοι σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Κωνσταντίνο Κουκά, δεν επαρκούν ούτε για τις ανάγκες κατά τους χειμερινούς μήνες.  Μάλιστα ο κ. Κουκάς σημειώνει ότι ο Δήμος Μυκόνου θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση έργου φύλαξης δημοτικών κτιρίων και πλατειών σε ιδιωτική εταιρεία security. Όπως υποστηρίζει, οι περίπου 15-20 αστυνομικοί καλούνται όχι μόνο να αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα, αλλά απασχολούνται και με γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Το στελεχικό δυναμικό είναι περιορισμένο και υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις.  Επίσης το καλοκαίρι έχουμε αυξημένη κίνηση και χρειαζόμαστε και τροχονόμους αλλά και περιπολίες, έλεγχο ταξιδιωτών, εξακρίβωση των καταγγελιών», λέει ο κ. Κουκάς. Αν συνυπολογιστούν και οι τακτικές άδειες, η συμμετοχή τους σε βάρδιες υπηρεσίες κ.ά., τότε στο νησί είναι πολύ μικρός ο αριθμός των περιπολιών αλλά και της πρόληψης, που προκύπτει από τη φυσική παρουσία αστυνομικών σε σημεία ενδιαφέροντος. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση: «Το νησί μας φιλοξενεί περίπου 100.000 άτομα ημερησίως την περίοδο αιχμής και αυτό απαιτεί την αντίστοιχη αστυνομική δύναμη και το γεγονός ότι δεν την έχουμε δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις πύλες εισόδου και εξόδου και όχι μόνο.  Είμαστε σε συντονισμό με τον αστυνομικό διοικητή του νησιού αλλά και τον δήμαρχο της Σαντορίνης και πιέζουμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δώσει μια λύση. Ο Δήμος προχωράει σε διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη για την ασφάλεια security διάρκειας πέντε μηνών για να φυλάσσουν πλατείες και δημοτικά κτίρια». Και όλα αυτά σε ένα νησί που δεν έχει καν τμήμα Πυροσβεστικής…

Πάρος

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η Πάρος, όπου ο δήμαρχος του νησιού, Μάρκος Κωβαίος, δηλώνει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «με το ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό το καλοκαίρι στην Πάρο δεν βγαίνει». Όπως λέει ο δήμαρχος, τον χειμώνα η Πάρος έχει περίπου 14.000 κατοίκους, το καλοκαίρι όμως ο πληθυσμός σχεδόν δεκαπλασιάζεται.  «Δεν είναι μόνο η αστυνόμευση, είναι και τα υπόλοιπα ζητήματα που προκύπτουν με τόσο κόσμο στο νησί. Για παράδειγμα, ένα τροχαίο ατύχημα. Όταν υπάρχουν περίπου 10-15 άτομα για τις ανάγκες του Τμήματος στην Παροικιά και του αστυνομικού σταθμού στη Νάουσα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να καλυφθούν παρά τα απολύτως απαραίτητα. Χρειαζόμαστε ενίσχυση. Πιστεύω τουλάχιστον 10 επιπλέον άτομα – αυτό θα το πει αρμοδίως ο διοικητής Πάρου.  Παραμένει η εκκρεμότητα των δημοτικών αστυνομικών -τέσσερα άτομα- που επίσης δεν ξέρουμε αν θα μείνουν στην Αστυνομία ή θα επιστρέψουν στους δήμους. Κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νησιού»… Να σημειώσουμε ότι στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο κ. Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, ο Δήμαρχος Θήρας που πρόσφατα έστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητώντας την άμεση στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων του Δήμου λόγω του ότι φέτος περιμένουν άνω των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών και λόγω του αεροδρομίου η παραβατικότητα είναι αυξημένη με καθημερινά κρούσματα μεταναστών που επιχειρούν να ταξιδέψουν με μη νόμιμα χαρτιά…

Νικόδημος Λιανός

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from Άνδρος

Go to Top