«Τσουχτερές» οι τιμές των ενοικίων για τους φοιτητές

in ΕΛΛΑΔΑ/Κοινωνία

Γονείς και φοιτητές έρχονται για ακόμη μία χρονιά αντιμέτωποι με την αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων αλλά και με το φαινόμενο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (όπως το Airbnb που κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια) το οποίο καλά κρατεί. Με αποτέλεσμα οι τιμές στα διαθέσιμα σπίτια να είναι αρκετά υψηλές και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να μην υπάρχουν κατοικίες προς ενοικίαση με λιγότερα από 250 ευρώ.

Αυξάνονται τα ενοίκια

Όπως ανέφερε και χθες το ρεπορτάζ του iefimerida.gr, τα ύψη των ενοικίων στις φοιτητικές κατοικίες είναι φέτος μεσοσταθμικά αυξημένα κατά 10,2%, ενώ για την Αθήνα -που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό φοιτητών- η αύξηση «αγγίζει» το 14,3%. Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΕ – ΜΠΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, η εξεύρεση φοιτητικής στέγης στην Αττική, αποτελεί βραχνά για γονείς και φοιτητές, καθώς εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ενοίκια έχουν «πάρει» φωτιά, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς ακινήτων. Την τελευταία πενταετία, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σε ποιες περιοχές είναι δυσεύρετα τα σπίτια

Περιοχές όπως Κουκάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μετς, Κολωνάκι τα σπίτια είναι δυσεύρετα, αλλά και αν εντοπιστούν, τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, ενώ περιοχές που παλαιότερα τα σπίτια είχαν προσιτό ενοίκιο, όπως το Αιγάλεω πλέον δεν μπορείς να βρεις σπίτι φθηνότερο από 240 με 250 ευρώ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη καθώς τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη φέτος είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ λειτουργούν και ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που το ενοίκιο φτάνει τα 500 ευρώ το δωμάτιο με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Η έλλειψη διαμερισμάτων στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, και οι υψηλές τιμές οδηγούν τους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη στους περιφερειακούς δήμους, δίνοντας βαρύτητα στην κατασκευή του σπιτιού, την θέρμανση και τις αστικές συγκοινωνίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*