Το πρώτο ελεύθερο γυμνάσιο λειτούργησε στην Αμοργό

Θα περίμενε κανείς να είναι στην Αθήνα ή στο Ναύπλιο την πρώτη πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας. ΚΑι όμως όπως αναφέρει η Ιωάννα Συνοδινού, το πρώτο ελεύθερο γυμνάσιο άνοιξε στην Αμοργό.

Τι αναφέρει

Στο υπό σύσταση ελληνικό κράτος, μετά την επανάσταση του 1821,η Αμοργός αποτέλεσε έδρα Επαρχείου(1822) και διοικούνταν ως το 1835 από τη Δημογεροντία. Το 1828 ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μονής Χοζοβιωτίσσης το σχολείο της Αμοργού,ίσως το πρώτο στην Ελλάδα και το 1829 παρεδόθη πάλι από τη Μονή, το κτίριο του Γυμνασίου. Στην είσοδο του παλαιού κτιρίου υπάρχει ακόμα η λίθινη επιγραφή, η οποία εντοιχίσθηκε τότε: “Αγαθή τύχη της νεολαίας της Αμοργού.ανηγέρθη η σχολή αυτή δια δαπάνης της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης 1829 ΙΟΥΝΙΟΥ 21 “….
Αγαθή τύχη που υπήρξα μαθήτρια του Γυμνασίου Αμοργού…τύχη και ευλογία που μεγάλωσα και ζω στην Αμοργό..Στο μεγάλο νησί των Μικρών Κυκλάδων.. Τα νησιά μας έχουν ιστορία,πολιτισμό και παράδοση! Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες μας ,μα πάνω απ’όλα να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν τον τόπο τους..έχουμε δικαίωμα σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και σε δραστηριότητες που στερηθήκαμε εμείς σαν μαθητές!
Από το πρωί οι καμπάνες στους ιερούς ναούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και όπου ζουν και αναπτύσσουν το πνέυμα τους οι Έλληνες σημαίνουν όρθρο ψυχής ,διασκορπίζουν μήνυμα Ευαγγελισμού.Μαζί του,οι επαναστατημένοι αγωνιστές του 1821 μας στέλνουν το εορταστικό μνμ ότι αξίζουμε ,’οτι δικαιούμαστε, ότι μπορούμε να ζήσουμε ελεύθεροι,όχι με τη σιωπηλή υποταγή αλλά με τους αγώνες και τις θυσίες μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.