Τι αλλάζει από 14 Μάϊου στη χώρα

Αύριο, Τετάρτη 12 Μάϊου αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών, που όπως φαίνεται θα έρθει μια μέρα νωρίτερα από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, συζητείται από Παρασκευή 14 Μαΐου να ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, να επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας κατά μία η και μιάμιση ώρα, όπως επίσης αύριο ενδέχεται να ανακοινωθεί το τέλος των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις και των SMS στο 13032 για τα ψώνια, σηματοδοτώντας το τέλος του click inside και του click away και την ελεύθερη πλέον πρόσβαση στα καταστήματα, με τον αριθμό των πελατών να ορίζεται από τα τ.μ. του μαγαζιού.

Μιλώντας σήμερα στο «ΘΕΜΑ 104,6»,  η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε η χώρα πάει σε σταδιακά ανοίγματα με μεγάλη προσοχή και  ότι «αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή για μια σειρά από ζητήματα. Για τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, για την πιθανότητα διεύρυνσης του ωραρίου και για το click inside για το πώς θα γίνουν όλα αυτά. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα».

Επεσήμανε ότι «είμαστε περίπου στους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Ανοίξαμε πάρα πολλές ηλικιακές ομάδες. Και σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις, που αφορούν τους εμβολιασμούς στα νησιά. Θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και τις υπόλοιπες ομάδες τον Ιούνιο», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία για τα προνόμια που θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι έναντι των μη εμβολιασμένων είπε πως «είναι μια συζήτηση που έρχεται αναπόφευκτα, μια συζήτηση που θα γίνει. Κανονιστικά όμως δεν μπορεί να ανοίξει, όσο δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν».

Το πλάνο του “ανοίγματος” των δραστηριοτήτων

-Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός και απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.

-Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολλέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα  ωδεία.

-Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

-Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους-  με ποσοστό πληρότητας 50%. 

Υπενθυμίζεται ότι από Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν πάλι τα  Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Ξεκίνησαν επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου, και επαναλειτουργούν από χθες επίσης τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.