Τα σκουπίδια της Νάξου και η απάντηση Μαργαρίτη στην “Καθημερινή”

Η απάντηση του Μανόλη Μαργαρίτη

Κύριε διευθυντά
Σε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας της Κυριακής 25 Αυγούστου 2019, σελ. 5, με τίτλο «Συναγερμός για τα απορρίμματα – εκρηκτική η κατάσταση στις περισσότερες πόλεις, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, από τη συσσώρευση σκουπιδιών» και υπότιτλο «οξύ το πρόβλημα στα νησιά, μαύρο πρόβατο η Κέρκυρα», αναφέρεται για τη Νάξο:

«Όμως, τα νησιά και οι δήμοι τους έχουν μια πιο περιορισμένη φέρουσα ικανότητα. Αποτέλεσμα είναι τα απορρίμματα να καταλήγουν στη θάλασσα, ενώ πολύ συχνά –όπως στη Νάξο και στη Λέρο– καίγονται για να περιοριστεί ο όγκος τους».

Η πληροφορία της εφημερίδας σας περί δήθεν καύσης απορριμμάτων ή κατάληξης αυτών στη θάλασσα, όσον αφορά το νησί μας και τη χωρική περιφέρεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι), δεν ευσταθεί. Με ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής, που ξεκίνησαν άμεσα από την αρχική της εγκατάσταση το 2011, λειτουργεί ήδη στη Νάξο σύγχρονος ΧΥΤΑ μακριά από τη θάλασσα, σε έκταση περίπου 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση «Κορυφή Ξύδη».

Ο ΧΥΤΑ Νάξου

Η επιφάνεια του ενεργού ΧΥΤΑ είναι 44 στρέμματα περίπου, με ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων. Ο συνολικός όγκος ΧΥΤΑ για 20 χρόνια λειτουργίας εκτιμάται σε 463.500 κυβ. μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης εκτός της τελικής. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ περίπου. Παράλληλα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ, αποκαταστάθηκε ο χώρος που δεχόταν ανεξέλεγκτα τα απορρίμματα της Νάξου με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ – ΕΠΠΕΡΑΑ) και έκλεισαν οι 11 ΧΑΔΑ που υπήρχαν διάσπαρτοι στα νησιά που αποτελούν τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ετσι, όλα τα απορρίμματα του συνόλου των νησιών που απαρτίζουν την περιφέρεια του δήμου μας (Νάξος, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι) μεταφέρονται πλέον στον σύγχρονο ΧΥΤΑ της έδρας του δήμου. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στο δήμο και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Για τις δράσεις του αυτές, μάλιστα, στο δήμο μας έχουν απονεμηθεί βραβεία από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης ορθής διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Εμμανουήλ Ν. Μαργαριτης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.