Σ. Τσιόδρας : Για κάθε 5 κριτικά αρρώστους, υπάρχουν άλλοι 95 με ήπια και μέτρια συμπτώματα κορωνοϊού

Συνεχίζεται η διασπορά του ιού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο είναι πλέον 190.000 και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 7.500 συνανθρώπους μας.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ανακοίνωσε χθες 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ανέρχεται στα 387.

60 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης. 70 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 11 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.

Οι σοβαρά ασθενείς, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα παίρνουν ειδική αντιιική θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ανθρώπων είναι τα 69 .

Δυστυχώς πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορονοϊό, και ο πέμπτος νεκρός έχασε τη μάχη με τη ζωή χθες και πρόκειται για έναν 67χρονο ο οποίος νοσηλευόταν στην Αθήνα και είχε υποκείμενα νοσήματα.

Μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που κατέληξαν ήταν τα 68 έτη. Όλοι οι διασωλημένοι και οι θάνατοι αφορούν άνδρες.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 4.900 δείγματα για την παρουσία του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως 14 άνθρωποι έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σχετικά με περαιτέρω μέτρα που αφορούν στον τομέα υγείας, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε  την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων στις ιδιωτικές δομές υγείας.

Η καταγραφή της επιδημίας συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλων των περιστατικών για τα οποία υπάρχει θετικός έλεγχος, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως, επίσης, και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας, για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου.

Μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία.

Σχετικά με την επιστροφή από το εξωτερικό, ο κ. Τσιόδρας τονίζει είναι η ανάγκη τήρησης αυστηρών μέτρων υγιεινής στο χώρο του σπιτιού και την αποφυγή επαφής των ατόμων αυτών με άτομα αυξημένου κινδύνου και, ει δυνατόν, την απομόνωση σε ειδικό χώρο στο σπίτι, κρατώντας τις αποστάσεις από τους υπόλοιπους που μένουν στο ίδιο σπίτι.

Και αυτό γιατί όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, ιδιαίτερα από χώρες με υψηλή τοπική μετάδοση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τους χειριζόμαστε σαν να έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, ό,τι γίνεται και εδώ στις δικές μας επαφές κρουσμάτων, λέει ο κ. Τσιόδρας, για να περιορίσουμε περαιτέρω πιθανή μετάδοση.

Επίσης το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε πως παραδόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» 19 καινούργιοι αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας, που θα εξοπλίσουν άμεσα αντίστοιχες νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, και πιο συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και στη ΜΕΘ της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής.

Οι αναπνευστήρες αυτοί είναι το πρώτο μέρος της δωρεάς της εταιρίας «Παπαστράτος». Τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στο Υπουργείο Υγείας άλλοι 31 αναπνευστήρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της δωρεάς σε 50 καινούργιους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στην ενημέρωση  παρών ήταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανέφερε πως πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά ώστε να μην εξαπλωθεί η νόσος.  Τόνισε πως  εάν δεν ακολουθήσουμε τα μέτρα, η εξάπλωση του ιού, σημαίνει κίνδυνος σε όσους αγαπάμε.” Είμαστε σε πόλεμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά  ανακοινώνοντας παράλληλα τη λίστα με τα καταστήματα που δεν θα λειτουργήσουν από σήμερα, αλλά και εκείνα που θα λειτουργήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.