Στ. Πέτσας: Κλειστά έως 7 Ιανουάριου, σχολεία, εστίαση, μπαρ και δικαστήρια

Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Σε ανακοινώσεις προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σχετικά με το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι  η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη καθώς η μείωση του ιικού φορτίου γίνεται με αργούς ρυθμούς, παρά την μείωση των κρουσμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι «ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή εβδομάδας του δεύτερου lockdown και έναντι 2.674 κρουσμάτων, στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.

Με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».

Με αυτό το δεδομένο και μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε:

 

Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 . Το διάστημα αυτό θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Μέχρι τις 6.00 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ,) όπως και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και κατά τη διάρκεια των εορτών, μέχρι τις 6.00 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου.

Παρατείνονται επίσης, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα οι περιορισμοί στις συναθροίσεις,  στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα καθώς και οι κανόνες για την τηλεργασία.

Νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες για τι θα συμβεί με τις Εκκλησίες, τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου, ανέφερε ο κ. Πέτσας. Επίσης και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αναμένονται ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

 Για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα και μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2021, και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα λειτουργούν τα 110 καταστήματα που πωλούν αμιγώς εποχικά είδη και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Παράλληλα από σήμερα, επιτρέπεται να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και τα σούπερ μάρκετ ενώ στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά, μέσα τις γιορτές.

– Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

– ‘Ανω των 100 τ.μ. 1 άτομο για  κάθε 15 τ.μ.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας  και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Δείτε αναλυτικά την ενημέρωση του Στ. Πέτσα :

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.