Στυλιανός Λιβάνιος: Η Σέριφος είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που ο πολίτης  ελέγχει online τα οικονομικά του δήμου

 

Ο Δήμος Σερίφου  είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που ο πολίτης έχει στον υπολογιστή του όλες τις αποφάσεις που παίρνει ο δήμος καθώς  δίνει στη δημοσιότητα καθημερινά όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου με ένα κλικ, μέσα από το Serifos.gr. όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στυλιανός Λιβάνιος  «όλοι οι κάτοικοι της Σερίφου και πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι μπορούν καθημερινά να παρακολουθούν την οικονομική εικόνα του Δήμου μέσα από αυτοματοποιημένα report που εξάγονται χάρη στο BI (Business Intelligence) της Targit, που πρόσφατα απέκτησε ο Δήμος Σερίφου, στα πρότυπα μεγάλων Ανώνυμων  Εταιριών του ιδιωτικού τομέα».

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Ο δήμος Σερίφου είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που ουσιαστικά τα πάντα θα υπάρχουν στην διάθεση του πολίτη  on line ώστε να βλέπει ακριβώς τι κάνει ο δήμος. Σωστά;

Από αρχές Δεκεμβρίου υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί ο κάθε πολίτης και ο κάθε κάτοικος του νησιού να παρακολουθεί τη γενική ημερήσια εικόνα του νησιού και των οικονομικών του δήμου, να βλέπει τα έσοδα, τις δαπάνες, τη ροή εσόδων και δαπανών αντίστοιχα, την απόκλισή τους από τον προϋπολογισμό, την πορεία, δηλαδή το πως εκτελείται ο διακανονισμός και φυσικά την εισπραξιμότητα.

Όλο αυτό ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα κύριε Λιβάνιε…

Είναι μια πρωτοποριακή κίνηση για τα Ελληνικά δεδομένα, ένας δήμος να μπορεί να δίνει στον πολίτη την καθημερινή εικόνα, που όπως ξέρετε πολλοί δήμοι δεν είχαν καν ισολογισμούς και ένας από αυτούς ήταν και ο δικός μας. Παραλάβαμε το δήμο με ένα φύλλο ισολογισμού το 2012, χωρίς την αντίστοιχη έκθεση του ορκωτού. Πλέον έχουμε κλείσει και το 2020, είναι και οικονομικά ελεγμένο. Εμείς όμως το πήγαμε ένα βήμα παρακάτω για να μπορεί να υπάρχει η διαφάνεια και να μην μένει ως λέξη, να μπορεί ο πολίτης να έχει και την καθημερινή εικόνα και να μην περιμένει πότε θα κλείσει μια οικονομική χρήση, ή ακόμα και ο ίδιος να ασκεί την κριτική του στον δήμο και να παρακολουθεί από κοντά τα οικονομικά στοιχεία γιατί δεν είναι μόνο του δήμου, αλλά όλων μας.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι όλα στο διαδίκτυο και μπορεί να υπάρχει η διαφάνεια, έχει και πρακτικές συνέπειες για τον πολίτη; 

Φυσικά. Ο δήμος ας πούμε αυτή την στιγμή έχει περίπου τετραπλασιάσει το ποσοστό εισπραξιμότητας στον τομέα της ύδρευσης. Με αυτό ο πολίτης μπορεί να αντιληφθεί βλέποντας το διάγραμμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στο Serifos.gr και να έχει απαίτηση για έργα. Γιατί όταν βλέπει μια τέτοια είσπραξη και ο δήμος δεν είναι εισπρακτική εταιρία να παράγει κέρδη, θα έρθει λοιπόν και θα ζητήσει από το δήμο να γίνουν έργα με αυτή την εισπραξιμότητα που έχει επιτύχει. Και αυτό κάνουμε πράξη και ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο μεγαλύτερος με έργα στον τομέα της ύδρευσης.

Πως μια καλή μηχανογράφηση ενός δήμου, μπορεί να ανεβάσει και τα έσοδα; Δηλαδή, αυτό που μας λέτε ότι συμβαίνει γιατί δεν το κάνουν όλοι οι δήμοι και είναι υπερχρεωμένοι;  

Αυτό θέλει πάρα πολύ δουλειά και καλώς ή κακώς το ίδιο το Ελληνικό δημόσιο  βάζει εμπόδια στους δήμους. Για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή στα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων, δηλαδή το 5% των ακαθάριστων εσόδων στα ξενοδοχεία, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα εστιατόρια, το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, μας καθυστερούσε επί 9 μήνες για να παραλάβουμε το έγγραφο και να κάνουμε διασταυρώσεις για να ξέρουμε ποιοί έχουν πληρώσει και ποιοί όχι. 9 μήνες καθημερινά τηλέφωνα για να πάρουμε το έγγραφο. Όταν το πήραμε, κάναμε τον έλεγχο και διαπιστώσαμε φοροδιαφυγή άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, τη βεβαιώσαμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τις αντίστοιχες εισπράξεις. Πρέπει να βοηθήσει το κράτος τους δήμους.

Ποιά ήταν η ώθηση για να οργανώσετε έτσι τον δήμο της Σερίφου, ώστε όλα να είναι στο διαδίκτυο και να λειτουργεί καλύτερα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά;

Το κίνητρο για εμάς ήταν ουσιαστικά η απαίτηση του κόσμου για διαφάνεια.  Ο κόσμος πάντα το απαιτεί αυτό, το θέμα είναι εσύ τι κάνεις για αυτό; Γιατί ερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα και έχοντας άλλες εικόνες, προσπάθησα να μεταφέρω ένα  know-how  (τεχνογνωσία) από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο τομέα.  Άρα αυτό ξεκίνησε σταδιακά. Ο δήμος παλιότερα δεν είχε καν site και πλέον έχει και ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ο πολίτης δεν χρειάζεται να έρχεται στον δήμο, όλες οι βασικές αιτήσεις που κάνει ο πολίτης προς το δήμο, διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά πλέον. Υπάρχουν RF (ταυτότητες οφειλής) στους λογαριασμούς ύδρευσης αποχέτευσης. Μέχρι το 2018 ο πολίτης έπρεπε να πάει στην τράπεζα, ούτε καν ηλεκτρονικά δεν μπορούσε να κάνει πληρωμή.

Άλλες προτεραιότητες που θέτετε εσείς  ως αντιδήμαρχος οικονομικών στο αμέσως επόμενο διάστημα;

Η προτεραιότητα μας είναι το 2023, ο δήμος να είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που θα καταφέρει να κλείσει οικονομικές καταστάσεις. Ήδη από τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη του 2023, θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και να σκεφτείτε ότι τέτοια περίοδο δεν θα έχουν δημοσιοποιήσει ούτε οι ανώνυμες εταιρίες και φυσικά να καταφέρουμε να αυξήσουμε την περαιτέρω εισπραξιμότητα του δήμου, διότι είναι αυτή που θα μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε έργα. Αυτή την στιγμή την έχουμε τετραπλασιάσει και την παραλάβαμε κάτω από 10% και έχουμε φτάσει να πληρώνουν οι 5 στους 10. Εννοείται ότι θέλει ακόμα αρκετή δουλειά για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό και να μπορέσουμε να κάνουμε έργα για το νησί, γιατί όσο περνάνε τα χρόνια οι ΚΑΔ που παίρνουμε από το κράτος μειώνονται και αυτό έχει επιπτώσεις στην λειτουργία του δήμου. Ο δήμος Σερίφου ήδη έχει αντλήσει από χρηματοδοτήσεις 52 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος μας είναι κλείνοντας το 2022 να έχουμε ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

hot horny hunk solo scene.videos porno
freewatchingporn.com
hdmadthumbs