Στο πλευρό Λιανού στην κόντρα με τον Χατζημάρκο ο Νεκτάριος Σαντορινιός

Έναν απρόσμενο σύμμαχο φαίνεται πως βρήκε ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός στο ζήτημα του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει πως ιδιωτικά  μονοπώλια θα εκμεταλλευτούν τη διαχείριση των απορριμμάτων μετακυλώντας το υψηλό κόστος στους νησιώτες. Την ίδια στιγμή ρίχνει τα βέλη του στον Γιώργο Χατζημάρκο. «Εξ επαγγέλματος και κατ’ εξακολούθηση ψεύτης ο κ. Χατζημάρκος, για μια ακόμα φορά προσπαθεί να παραπλανήσει, με στοιχεία τα οποία απέχουν από την πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό αποτελεί προφανές δείγμα πανικού και ένδειας επιχειρημάτων, αφού αναγκάζεται να καταφύγει στην παραποίηση γεγονότων και νόμων. Το ΦΕΚ το οποίο επικαλείται ο κ. Περιφερειάρχης για να καλύψει τις ευθύνες του, αλλά και της αγαπημένης του κυβέρνησης, δεν αφορά τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε., που ιδρύθηκε με νομοθετική ρύθμιση από τη ΝΔ και υφαρπάζει την περιουσία των Δήμων, αλλά τον ΦΟΔΣΑ Νήσων Νοτίου Αιγαίου που προϋπήρχε και μέτοχοι του ήταν οι Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με μια επιστολή σας σχετικά και με την ανακαίνιση του κτηρίου αλλά κυρίως με τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τον ΦΟΔΣΑ νοτίου Αιγαίου. Ο δήμος Νάξου αντιδρά, θέλει να φύγει από τον ΦΟΔΣΑ είναι όμως δεσμευμένος στο καταστατικό. Ποιά είναι  η εικόνα που έχετε για την λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα; Βλέπετε κάτι το οποίο έχετε αντιληφθεί ότι δεν λειτουργεί τουλάχιστον έτσι όπως είχε ξεκινήσει;

Ο συγκεκριμένος φορέας, δεν λειτουργεί κατ αρχήν, γιατί επι της ουσίας τώρα θα προσλάβει προσωπικό.  Αυτό σημαίνει ότι έχουμε χάσει δύο χρόνια περίπου από την δυνατότητα να υλοποιηθούν έργα τα οποία ήδη ήταν ενταγμένα στο προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα . Αυτό και έργα τα οποία ήταν ώριμα από τους δήμους. Η δυνατότητα αυτή είχε δοθεί, γιατί οι ΦΟΔΣΑ διαμορφώνονται σε περιφερειακό επίπεδο αλλά κυρίως για την ηπειρωτική χώρα. Η δυνατότητα είχε αλλάξει και μπορούσε να γίνουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων  σε επίπεδο νησιών από τις νησιωτικές επιχειρήσεις ή από τους ίδιους τους δήμους με τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου την οποία είχαμε εισαγάγει εμείς με το 45-55 άρθρο 266π26 του 2018 και με αυτόν τον τρόπο όλοι οι δήμοι ξεκίνησαν και προχώρησαν τα έργα τους, ανα νησί. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε, να δώσει σε ανώνυμη εταιρία στην οποία για πρώτη φορά μπαίνει η περιφερειακή αρχή στο μετοχικό κεφάλαιο με 40% εκείνη και 60%  οι δήμοι, αλλά με υποχρεωτική προεδρία από την Περιφερειακή Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι δίνει πλέον την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια. Ομως όταν ήρθε το άθρο 93 του νόμου 4685, υπήρξαν αντιδράσεις από τους δήμους της ΠΝΑ και της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων, διότι όπως αντιλαμβάνεστε αυτό ήταν επί της ουσίας καταστροφικό για την διαχείριση των απορριμάτων και για όσους δήμους είχαν προχωρήσει στα έργα στα οποία είχαν και τεχικές υπηρεσίες για να τα υλοποιήσουν όταν ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένας φορέας ο οποίος δεν είχε τεχνική επάρκεια, αλλά ούτε και διοικητική επάρκεια και για αυτόν τον λόγο τώρα ξεκινά.

Μεσα στο νέο ΦΟΔΣΑ δεν είναι μέτοχοι οι δήμοι με δικά τους κεφάλαια;

Το σύνολο των δήμων αλλά υποχρεωτικά κατά 40% είναι η περιφέρεια. Είναι Α.Ε. και ταυτόχρονα γίνεται πρόεδρος ο Περιφερειάρχης ή πρόσωπο που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης. Στην προκειμένη περίπτωση αν δεν κάνω λάθος πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.

Εσείς θεωρείτε δικαιολογημένη την αντίδραση του δήμου Νάξου; Δηλαδή, να θέλει να διαχειριστεί ο δήμος τα απορρίμματα;

Οι δήμοι είχαν προχωρήσει με έργα δημοσίου χαρακτήρα. Αυτή την στιγμή από την περιφέρεια αυτό το οποίο προχωρά είναι έργα συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και επειδή δεν γνωρίζω κανέναν σαν ιδιώτη να λειτουργεί με όρους μητέρας Τερέζας, προφανώς όταν κάποιος βάλει τα χρήματά του θέλει να βγάλει και κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν μονοπώλια σε κάθε νησί  και θα είναι ιδιωτικά μονοπώλια που θα είναι οι πόροι διαχείρισης απορριμάτων. Σε αυτό ελλοχεύει μια υποψία ότι θα αυξηθεί το κόστος διαχείρισης. Αυξανόμενο το κόστος διαχείρισης, αυξάνονται και τα δημοτικά τέλη για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις.

Θεωρείτε δικαιολογημένη την αντίδραση του δήμου Νάξου απέναντι στον ΦΟΔΣΑ; Απολύτως!

Εσείς σε μια επιστολή σας χαρακτηρίζετε τον Περιφερειάρχη αδιάβαστο, ψεύτη, επικίνδυνο.

Είναι για το γεγονός ότι προσπάθησε ο κύριος περιφερειάρχης να μας πείσει ότι αυτό το προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι ψέμα, και μάλιστα για να το κάνει αυτό χρησιμοποίησε ένα ΦΕΚ το οποίο ΦΕΚ έχει τίτλο  ΦΟΔΣΑ νήσων Νοτίου Αιγαίου.  Ο ΦΟΔΣΑ νήσων Νοτίου Αίγαίου, υπήρχε πριν το ΦΟΔΣΑ νήσων Νοτίου Αίγαίου Α.Ε. και ήταν μέσα μόνο οι δήμοι και μάλιστα τότε πρόεδρος ήταν ο δήμαρχος Λέρου ο κύριος Κόλλιας Μιχάλης. Και στον οποίο -επειδή όπως σας είπα η επιλογή επειδή είναι προφανές ότι σε περιφερειακό επίπεδο νησιών είναι δύσκολο να υπάρξει ένας σοβαρός συντονισμός στην διαχείριση των απορριμμάτων σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε περιφερειακό επίπεδο της ηπειρωτικής Ελλάδας-, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να μπορέσουν να κάνουν διαχείριση των απορριμμάτων είτε εκεί οι οργανισμοί οι ίδιοι, είτε κάποια επιχείρηση του δήμου. Με την νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 266π26 του 2018 που σας είπα και πριν. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο προσπάθησε να παρουσιάσει ο κύριος Περιφερειάρχης είναι απόλυτο ψέμα. Και επειδή με χαρακτήρισε αδιάβαστο, του επέστρεψα τον χαρακτηρισμό αλλά επειδή καταλαβαίνω ότι το γνωρίζει απλά το κρύβει για να απαντήσει όπως όπως, για αυτό τον λόγο είπα ότι είναι ψεύτης και μάλιστα επικίνδυνος ψεύτης.

Εσείς θεωρείτε ότι όλο το εγχείρημα που προσπαθεί να γίνει στο Νότιο Αιγαίο με το ΦΟΔΣΑ και την διαχείριση θα ναυαγίσει; Γιατί αν υπάρχουν πρώτες αντιδράσεις που είναι από το μεγαλύτερο νησί που είναι  η Νάξος στις Κυκλάδες, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και από άλλους δήμους όταν θα αρχίσουν όπως είπατε τα χρήματα να μετακυλούνται στους νησιώτες μας;

Τότε θα είναι πολύ αργά. Όταν θα γίνουν τα έργα με την συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενδεχομένως θα υπάρξουν ιδιωτικά μονοπώλια στα νησιά, τότε θα είναι πάρα πολύ αργά. Διότι θα έχει μετατραπεί και θα έχουν γίνει αυτές οι υποδομές τις οποίες ο ιδιώτης για να τις πάρει πίσω, προφανώς θα ζητάει την αποζημίωση του. Με βάση το οικονομικό σχέδιο το οποίο έχει διαμορφώσει ως πλάνο για την κατασκευή του έργου.  Άρα λοιπόν εδώ, τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα και αυτά τα έργα δεν τα κάνουν μικρές εργολαβικές επιχειρήσεις, είναι μεγάλες επιχειρήσεις αλλά εδώ υπάρχει ένα σχέδιο μεταφοράς και ιδιωτικοποίησης των απορριμμάτων σε συγκεκριμένους, λίγους και εκλεκτούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.