Στη Μήλο α Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κος Στέλιος Πέτσας, επισκέφτηκε τον Δήμο Μήλου, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε προ ημερών στον Δήμαρχο Μήλου. Ο Δήμαρχος είχε επισκεφτεί το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού προκειμένου να συνεργαστούν για τις ανάγκες της Μήλου και να δρομολογήσουν την ανάπτυξη του νησιού με επιπλέον χρηματοδοτήσεις έργων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Δήμαρχος Μήλου ευχαριστεί τον κύριο Στέλιο Πέτσα για το έμπρακτο ενδιαφέρον του στις ανάγκες του νησιού και την εξαιρετική συνεργασία τους.
Με την παρουσία τους τίμησαν το νησί της Μήλου και ο π. Υπουργός κος Γιάννης Βρούτσης και η Βουλευτής Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογυιού.
Στις συναντήσεις παρευρισκόταν και η Έπαρχος Μήλου, κα Ελισάβετ Χωριανόπουλου.
Ο Δήμαρχος Μήλου προσκάλεσε χθες όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Κοινοτήτων να παραβρεθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το μέλλον της Μήλου και την πορεία των έργων που δρομολογήθηκαν από τον Δήμαρχο Μήλου και τις Υπηρεσίες του Δήμου, με την αμέριστη υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών.
Τη χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων για τον Δήμο Μήλου με έντονο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την επίσκεψή του στο νησί των Κυκλάδων. Ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μήλου, κ. Μανώλη Μικέλη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπους τοπικών φορέων.
Τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες εντάξεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», για την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής και αντισεισμικής προστασίας στον δήμο.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
Το έργο ύδρευσης (ΑΤ01) ύψους € 1,5 εκατ. που περιλαμβάνει πρώτον, την κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς νερού από τις δεξαμενές του Αγίου Ιωάννη μέχρι την υφιστάμενη δεξαμενή των Πολλωνίων, καθώς και την αντικατάσταση τμήματος του υφιστάμενου αγωγού.
Και δεύτερον, τον τροφοδοτικό αγωγό των Πολλωνίων από τη δεξαμενή του οικισμού, σε 3 τμήματα, το τμήμα μέχρι την παραλία και τη διασταύρωση προς Πελεκούδα, το τμήμα εντός του οικισμού και μέχρι την οδό πρόσβασης του μελλοντικού λιμανιού, και τέλος το τμήμα κατά μήκος της οδού πρόσβασης μέχρι το νέο λιμάνι.
Το έργο που αφορά σε δράσεις αντισεισμικής προστασίας (ΑΤ11), ύψους € 24.452,35 για υποδομές του Δήμου Μήλου και συγκεκριμένα στην εφαρμογή ενός προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των Κρίσιμων Υποδομών αρμοδιότητας του Δήμου Μήλου (23 υποδομές-37 κτήρια), καθώς και σε δράσεις ενημέρωσης –πληροφόρησης –ευαισθητοποίησης με την συνεργασία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΟΑΣΠ κλπ) και υπηρεσιών (πυροσβεστική, πολιτική προστασία κλπ), για την διεύρυνση της κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης και εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς από τον πληθυσμό με διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση.
Επιπλέον των έργων που ήδη έχουν ενταχθεί, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δρομολογείται ένα σημαντικό έργο για τον Δήμο Μήλου, που αφορά στην αγροτική οδοποιία (ΑΤ05), προϋπολογισμού περίπου 6 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιολογηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης του Προγράμματος.
Συζητήθηκε, επίσης, η πρόταση του δήμου για έργο ύδρευσης που θα ενώνει την ανατολική με τη δυτική πλευρά του νησιού στο πλαίσιο του ΠΔΕ του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα εξεταστεί αρμοδίως, ενώ έγινε αναφορά και στο εμβληματικό έργο βιολογικού καθαρισμού του Αδάμαντα, το οποίο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, καθώς και η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Μονογυιού.
Ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τη Μήλο να πάει πιο ψηλά. Βάζουμε τα χρήματα στο τραπέζι για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών, με έργα ύδρευσης, οδοποιίας και προσεισμικού ελέγχου. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του τόπου, το καράβι της χώρας να πλέει ενωμένο».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε σε σχέση με το αυξημένο εισαγόμενο ενεργειακό κόστος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δόθηκε βοήθεια σε Δήμους και Περιφέρειες. Συγκεκριμένα, κατά το α’ τετράμηνο του έτους δόθηκαν 122 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες και άλλα 14 εκατ. ευρώ στις σχολικές επιτροπές για να μπορέσουν ν’ αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος θέρμανσης ηλεκτροφωτισμού, οδοφωτισμού, καυσίμων και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δε σταματούμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε με μία επιπλέον έκτακτη χρηματοδότηση μέσα στον Μάιο, η οποία έχει να κάνει και με την καταγραφή, μέσα από τον κόμβο και το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών, του πραγματικού κόστους επιβάρυνσης της Αυτοδιοίκησης το α’ τετράμηνο του 2022 σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2021, και σε συνεννόηση με τον κ. Σκυλακάκη και το ΓΛΚ να συνδράμουμε με επιπλέον χρηματοδότηση. Αυτό θα δώσει μια ανακούφιση για τους επόμενους μήνες στην Αυτοδιοίκηση, μέχρι να καλυφθεί από τα οριζόντια μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός. Η εμπιστοσύνη και η ενότητα δουλεύουν και μας κάνουν να ξεπερνούμε τις δυσκολίες».
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ναυαγωσωστικής κάλυψης, επισημαίνοντας ότι από πέρυσι το κόστος λειτουργίας αναφορικά με τις χαρακτηρισμένες παραλίες αυξήθηκε αρκετά, λόγω της αύξησης των προδιαγραφών ασφάλειας για τους λουόμενους, ιδίως σε τουριστικά μέρη, όπως είναι η Μήλος. «Καλύψαμε πέρσι το επιπλέον κόστος με 8 εκατ. ευρώ από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα 6 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ φέτος ερχόμαστε να δώσουμε 7 εκατ. ευρώ, και με βάση τις συμβάσεις που θα υπογραφούν θα καλύψουμε απολογιστικά με τον κ. Σκυλακάκη το σχετικό κόστος. Βγάζουμε έναν βραχνά που βοηθά πάρα πολύ στην αίσθηση ασφάλειας που πρέπει να αποκομίζει ο καθένας μας και προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε κλείνοντας.
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.