ΣΕΠΕ : Οι πολίτες περιορίζουν την online δραστηριότητά τους λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Τις online δραστηριότητές τους, περιορίζουν οι χρήστες στην Ευρώπη, εξαιτίας ανησυχιών για την ψηφιακή τους ασφάλεια. Το 2019 σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες (44%), ηλικίας 16 έως 74 ετών, ισχυρίζεται ότι έχει περιορίσει την ιδιωτική του δραστηριότητα στο Διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια περιόρισαν ή εμπόδισαν το 19% των χρηστών στην Ευρώπη από τη χρήση δημόσιου WiFiΗ δραστηριότητα, την οποία οι περισσότεροι Ευρωπαίοι χρήστες αποφεύγουν εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια, είναι η παροχή προσωπικών πληροφοριών σε υπηρεσίες κοινωνικής ή επαγγελματικής δικτύωσης (25%). Στο μεταξύ, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια περιόρισαν ή εμπόδισαν το 19% των πολιτών εντός της Ε.Ε. από τη χρήση δημόσιου WiFi και το 17% από τη λήψη λογισμικού, εφαρμογών, μουσικής, αρχείων βίντεο, παιχνιδιών ή άλλων αρχείων. Επιπλέον, το 16% των Ευρωπαίων πολιτών ανέφερε ότι απέφυγε τις ηλεκτρονικές αγορές και το 13% την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες (8%), επίσης εξαιτίας των ανησυχιών για την ψηφιακή ασφάλεια.

Οι φόβοι των Ευρωπαίων για την ψηφιακή ασφάλεια κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητοι αποδεικνύεται ότι είναι. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, το 1% του πληθυσμού της Ε.Ε. (2% αυτών που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες) αντιμετώπισε οικονομικές απώλειες, που προκλήθηκαν από κλοπή ταυτότητας, δόλια μηνύματα ή ανακατεύθυνση σε ψεύτικες ιστοσελίδες.

Ρhishing και pharming
Το 2019, το 34% των πολιτών της Ε.Ε. δήλωσε ότι αντιμετώπισε προβλήματα ασφαλείας στο Διαδίκτυο κατά την περιήγηση για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 12 μήνες. Από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα, που σχετίζονται με την ασφάλεια, ήταν το phishing και pharming.

Αναλυτικά, το 26% του πληθυσμού στην Ε.Ε. ανέφερε ότι έλαβε ψευδή μηνύματα, προσπαθώντας να αποκτήσει πληροφορίες, όπως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για να συνδεθεί με λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με ιστότοπους ηλεκτρονικής τραπεζικής (phishing), ενώ το 13% ανακατευθύνθηκε σε ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούσαν προσωπικές πληροφορίες (pharming).

Επιπλέον, το 3% των Ευρωπαίων χρηστών έπεσαν θύμα δόλιας χρήσης πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ενώ το 3% ενεπλάκη σε περιστατικά απώλειας εγγράφων, φωτογραφιών ή άλλων δεδομένων, που οφείλονται σε ιό ή άλλη μόλυνση από υπολογιστή. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2% των Ευρωπαίων χρηστών ανέφερε, το 2019, ότι ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του διακόπηκε και ότι το περιεχόμενό του δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο εν αγνοία του.

Τέλος, η κλοπή ταυτότητας μέσω του Ίντερνετ και η κατάχρηση των προσωπικών πληροφοριών, που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, αναφέρθηκαν ως βασικά περιστατικά που έπληξαν την ψηφιακή του ασφάλεια από το 1% των πολιτών στην Ευρώπη το 2019.

ΠΗΓΗ : sepe.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.