ΣΕΠΕ : Η παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστικών συσκευών θύμα του κορωνοϊού

Τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των πωλήσεων τεχνολογικών αγαθών “ψαλιδίζουν” καθημερινά οι εταιρείες αναλύσεων, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού COVID-19. Τη μοίρα των αναθεωρήσεων επί τα χείρω ακολουθεί και η αγορά προσωπικών υπολογιστικών συσκευών, η οποία αναμένεται να υποστεί τις συνέπειες του κορωνοϊού στη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.

Οι πωλήσεις επιτραπέζιων υπολογιστών, φορητών υπολογιστών, σταθμών εργασίας και tablets θα υποχωρήσουν κατά 9% το 2020.  Η International Data Corporation (IDC) μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις προσωπικών υπολογιστικών συσκευών (PCDs), συμπεριλαμβανομένων των επιτραπέζιων υπολογιστών, των φορητών, των σταθμών εργασίας και των tablets. Σύμφωνα με νέες προβλέψεις, οι συνολικές πωλήσεις PCDs θα μειωθούν το 2020 κατά 9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 374,2 εκατ. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της εταιρείας για τον κλάδο παραμένει ελαφρώς θετική, καθώς οι παγκόσμιες πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν στα 377,2 εκατ. το 2024, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της πενταετίας το …ασθενές 0,2%.

Η μείωση το 2020 αποδίδεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες. Αφενός η μετάβαση από τα Windows 7 στα Windows 10 δημιουργεί δυσμενέστερες συγκρίσεις μεταξύ των ετών (2020 σε σχέση με το 2019). Αφετέρου, η εξάπλωση του COVID-19 παρεμποδίζει την προσφορά συσκευών και οδηγεί σε μειωμένη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, η IDC προβλέπει μείωση κατά 8,2% στις αποστολές κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, την οποία θα ακολουθήσει πτώση κατά 12,7% το 2ο τρίμηνο.

Και το 2ο τρίμηνο
Κατά το 2ο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να βελτιωθούν, αλλά η συνολική αγορά θα παραμείνει ευάλωτη. “Έχουμε ήδη χάσει σχεδόν ένα μήνα παραγωγής. Ο δρόμος για την ανάκαμψη της αλυσίδας εφοδιασμού της Κίνας θα είναι μακρύς και με αργό ρυθμό στα εργοστάσια στις πληγείσες επαρχίες μέχρι το Μάιο, οπότε βελτιώνεται ο καιρός”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC. Όπως εξηγούν, πολλές κρίσιμες συνιστώσες των υπολογιστικών συσκευών, όπως οθόνες και αισθητήρες αφής εξάγονται, κατά κύριο λόγο, από αυτές τις περιοχές που επηρεάζονται, γεγονός που θα προκαλέσει κρίσιμα προβλήματα τροφοδοσίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2020.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2020 η αγορά θα παραμείνει σε αβεβαιότητα, καθώς τα επίπεδα παραγωγής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών και ακόμη και τα προϊόντα, που είναι έτοιμα να μεταφερθούν, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της εφοδιαστικής αλυσίδας”, είναι το σχόλιο των αναλυτών.

Το μέλλον
Υποθέτοντας ότι η διάδοση του ιού θα υποχωρήσει στη διάρκεια του 2020, η IDC αναμένει μικρή ανάπτυξη το 2021, καθώς η αγορά θα επιστρέφει στην κανονική της κατάσταση. Πολλοί κατασκευαστές αναμένεται να ανανεώσουν τις συσκευές τους σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ένα νεότερο αγοραστικό κοινό. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση των καταναλωτών για gaming μέσω υπολογιστή, επίσης, θα συμβάλει στην άνοδο της αγοράς.

ΠΗΓΗ : sepe.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.