Ρένα Βελισσαροπούλου: Μέσα στην πανδημία είμαστε με έναν γιατρό

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η δήμαρχος Κέας, καθώς από τις πέντε οργανικές θέσεις για το πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, καλύπτεται μόνο μια, από έναν γενικό γιατρό. «Δεν παίρνει ρεπό, είναι ένας μόνο γιατρός για 2,500 κατοίκους. Ούτε να αρρωστήσει δεν μπορεί. Είμαστε τόσο κοντά και τόσο μακριά από την Αθήνα» λέει η δήμαρχος του νησιού. Ο δήμος προσφέρει  κίνητρο στέγης και 200 ευρώ το μήνα για να στελεχωθεί η μονάδα.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Είναι γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία, περιμένατε πως η ιατρική στελέχωση του πολυδύναμου ιατρείου του νησιού θα είχε ενισχυθεί. Στείλατε και μια επιστολή.

Αυτό που γίνεται τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι να μας στέλνουν γιατρούς για μια εβδομάδα ή για 10 μέρες εναλλάξ για να καλύπτουν τα κενά. Έχω πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί από τις 5 θέσεις που έχουμε στο οργανόγραμμά μας για το ΠΠΙ, αυτή την στιγμή είναι καλυμμένη μόνο μία. Οι πέντε θέσεις είναι οι εξής: δύο γενικοί γιατροί, ένας παιδίατρος και 2 αγροτικοί γιατροί και αυτή την στιγμή έχω μόνο ένα γενικό γιατρό. Η τελευταία αγροτική γιατρός τελείωσε την σύμβασή της τέλος του χρόνου και έχει φύγει και αυτή την στιγμή είμαστε με έναν γιατρό. Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα γιατί τώρα εν μέσω πανδημίας, ξέχωρα από τα περιστατικά τα οποία έχουμε πάντα, έχουμε μόνο έναν γιατρό για 2,5 χιλιάδες κατοίκους. Έχουν γίνει προκηρύξεις στο παρελθόν και δεν έχουν βρεθεί γιατροί να έρθουν. Θα πρέπει οι προκηρύξεις να έρχονται η μια μετά την άλλη μέχρι να βρεθούν γιατροί.

Επί 1,5 χρόνο συμβαίνει αυτό; Φαντάζομαι ότι οι ενέργειες που κάνετε πέφτουν στο κενό. Δεν θέλουν να έρθουν στην Κέα από την μια από την άλλη όμως η μέριμνα της πολιτείας ποια είναι;

Αυτό ακριβώς. Αντιλαμβανόμαστε όλοι το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, ακούμε ότι υπάρχουν ελλείψεις γιατρών σε όλη την Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να είναι ένα νησί 2,5 χιλιάδων κατοίκων με μόνο έναν γιατρό. Πριν από λίγο καιρό είχαμε αρκετά περιστατικά covid, τι θα γίνει;

Οι μεταφορές των ασθενών γίνονται; Υπάρχει ασθενοφόρο;

Έχουμε ασθενοφόρο και έχουμε και δύο οδηγούς. Έχουμε νοσηλεύτριες. Οι υπόλοιπες ειδικότητες  είναι μια χαρά. Αλλά δεν υπάρχουν οι βασικές ειδικότητες των γιατρών. Δεν λύνεται το πρόβλημα με το να στέλνουμε έναν γιατρό για μια εβδομάδα, να μένουμε 3-4 μέρες με έναν γιατρό και πάλι να έρχεται κάποιος για άλλη μια. Θα πρέπει να έχουμε μόνιμη στελέχωση του ΠΠΙ για το νησί μας. Είμαστε τόσο κοντά στην Αττική, αλλά είναι τόσο μακριά. Μέρες που έχουμε απαγορευτικό απόπλου, έχουμε μείνει μόνοι μας, αν προκύψει κάτι τι θα κάνουμε;

Υπάρχουν και οι μέρες που προφανώς ο γιατρός μπορεί να πάρει και κάποιο ρεπό, που σημαίνει ότι το νησί δεν έχει καθόλου γιατρό;

Δεν μπορεί να πάρει ρεπό αν δεν υπάρχει γιατρός και είναι και 24 ώρες στο πόδι, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει έκτακτο, ή κάποια ασθένεια, έχουμε και ηλικιωμένους που μπορεί να χρειαστεί κάτι. Δεν μπορεί στους 2,5 χιλιάδες κατοίκους να λειτουργεί ένας γιατρός.

Μα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ένας γιατρός, ξεπερνά και τα ανθρώπινα νομίζω.

Μια εσφαλμένη εκτίμηση μιας κατάστασης λόγω κόπωσης, θα έχει αντίκτυπο στον ασθενή. Είναι απάνθρωπο αυτό το πράγμα. Έχω διαμαρτυρηθεί πάρα πολλές φορές, πάρα πολλά έγγραφα, πάρα πολλά τηλέφωνα, πάρα πολλές παραστάσεις στην ΔΥΠΕ, 1,5 χρόνο γίνεται αυτή η ιστορία.

Εσείς στηρίζετε με κάποιο τρόπο τα τελευταία χρόνια και τον ιατρό και το ιατρείο.

Στηρίζουμε πάρα πολύ δυνατά το ιατρείο. Είμαι 16 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, από την πρώτη στιγμή που είχε υπάρξει το θέμα να στηρίξουμε το ΠΠΙ και να είναι νόμιμες οι δαπάνες, ήμουν από τους πρώτους αντιδημάρχους τότε, και είχαμε πάει στην βουλή, είχαμε ζητήσει το αυτονόητο: οι δαπάνες που γίνονται για τα κέντρα υγείας μας να είναι νόμιμες. Από το 2011 και μετά ο δήμος Κέας στηρίζει σταθερά το ιατρείο. Και όταν λέω το στηρίζει, από το πολύ μικρό πράγμα που μπορεί να είναι πρόβλημα στα ηλεκτρικά, στα υδραυλικά, στέλνουμε εμείς ανθρώπους, οι απολυμάνσεις σε οτιδήποτε χρειαστεί. Δίνουμε γραπτά κίνητρα στους γιατρούς να έρθουν, δίνουμε 200 ευρώ και σπίτι στους γενικούς γιατρούς και 300 ευρώ τον μήνα σε αγροτικούς γιατρούς. Στηρίζουμε όσο μπορούμε όλοι το ιατρείο, έχει δημιουργηθεί και ένας σύλλογος στο νησί ο οποίος μαζεύει χρήματα για το ιατρείο και καλύπτει οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.