Ρένα Βελισσαροπούλου: Από τους 8 αστυνομικούς στο νησί, παίρνουν τους 4 με μετάθεση

 

Αφήνουν χωρίς αστυνομική φύλαξη την Τζια. Το υπουργείο Προστασία του πολίτη «ξεγυμνώνει» το κοντινότερο και πιο δημοφιλή προορισμό του καλοκαιριού, αποσπώντας τους μισούς αστυνομικούς του Αστυνομικού τμήματος. «Σε σύνολο 8 αστυνομικών που υπηρετούν στο νησί, παίρνουν τους 4 με μετάθεση, σε μια περίοδο όπου η Τζιά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, καθώς είναι ο κοντινότερος προορισμός στην Αθήνα» αναφέρει η δήμαρχος του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το νησί θα φυλάσσεται την ημέρα με δυο αστυνομικούς, καθώς πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το Α.Τ λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, όπως επίσης οι άδειες και τα ρεπό. Η Ρένα Βελισσαροπούλου με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, ζητά την άμεση στελέχωση του τμήματος για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Ας ξεκινήσουμε την συζήτηση με ένα ζήτημα που έχει προκύψει και εντυπωσιάζει όχι μόνο τους κατοίκους της Κέας αλλά κάθε λογικό άνθρωπο που καταλαβαίνει ότι ένα νησί θα πλημυρίσει από κόσμο και αναφέρομαι στη στελέχωση του αστυνομικού τμήματος. Υπάρχουν νεότερα από αυτήν την υπόθεση;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεότερα και θεωρώ όμως ότι πρέπει να υπάρξει μια εξέλιξη γιατί δεν μπορούμε να είμαστε με λιγότερο κόσμο στο αστυνομικό μας τμήμα στην εποχή που η Τζιά θα έχει περισσότερο κόσμο. Ήδη εδώ και μέρες έχουμε κάνει μια αίτηση να επανεξεταστεί το θέμα και να μας φέρουν έναν αρκετό αριθμό αστυνομικών ώστε να αισθανόμαστε και εμείς ότι υπάρχει ασφάλεια και βέβαια να ελεγχθεί και η κίνηση που υπάρχει στους δρόμους.

Έχει υπάρξει απόφαση να μετακινηθούν τέσσερα άτομα;

Ναι.

Πόσοι είναι στο αστυνομικό τμήμα αυτή την στιγμή και πως λάβατε γνώση;

Εμείς λάβαμε γνώση από το ίδιο το αστυνομικό τμήμα που μας είπε ότι τους ήρθε ένα χαρτί το οποίο έλεγε ότι 4 άτομα, θα μετακινηθούν. Δεν είναι περισσότεροι από 8 οι αστυνομικοί που υπηρετούν εδώ στο νησί και όπως καταλαβαίνετε το να φύγουν 4 άτομα είναι πάρα πολλά. Είναι δυνατόν να μπορέσουμε να μείνουμε με 4 άτομα;  

Σας είπαν που θα μετακινηθούν;

Αυτό δεν το γνωρίζω. Αλλά για οπουδήποτε φύγουν θα είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς αστυνομικούς. Είναι θέμα ασφάλειας και δεν θα το διαπραγματευτούμε αυτό, πρέπει να έχουμε αρκετό αριθμό αστυνομικών στο νησί.

Τέσσερις αστυνομικοί σημαίνει 2 την ημέρα. Γιατί αν βάλουμε ρεπό και άδειες τόσο μένει.

Θεωρώ ότι δεν θα μας αφήσουν έτσι, πιστεύω να φέρουν κι άλλο κόσμο. Απλά έπρεπε να αντιδράσουμε άμεσα για να μπορέσει να κρατηθεί ο αριθμός των αστυνομικών στο αστυνομικό μας κέντρο.

Ποια είναι τα στοιχεία σε σχέση με τον τουρισμό γιατί εδώ είναι η αναντιστοιχία που υπάρχει. Γιατί αν υπάρχουν 4 αστυνομικοί σε ένα νησί με χιλιάδες επισκέπτες καταλαβαίνουμε ότι δημιουργεί από μόνο του πρόβλημα.

Σαφέστατα. Η κίνηση έχει αρχίσει πάρα πολύ καλά  στο νησί μας και ήδη από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ καλό και αυτό φαίνεται από τις κρατήσεις που έχουμε.

Εσείς έχετε κάνει τις όποιες προετοιμασίες χρειάζεται γιατί είστε ένα νησί που είστε δίπλα στην Αθήνα και αυτό είναι από τα ατού της Τζιας να είναι κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πραγματικά είμαστε πάρα πολύ κοντά στην Αθήνα, 1,5 ώρα μόνο από το Λαύριο. Το πρόβλημα που είχαμε πάντα με το ΠΠΙ είναι η ελλιπής στελέχωση. Συνήθως το καλοκαίρι μαζεύονται περισσότεροι γιατροί ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις περισσότερες ανάγκες που δημιουργούνται από τους φιλοξενούμενους που έχουμε στο νησί. Έτσι θα γίνει και φέτος, ήδη έχουμε περισσότερα άτομα από ότι είχαμε στο παρελθόν. Έχουμε ήδη 4 περισσότερους γιατρούς στο ΠΠΙ μας. Πιστεύουμε θα στελεχωθεί περισσότερο κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Άρα από άποψη υγειονομικής περίθαλψης είστε ικανοποιημένοι θα λέγαμε.

Είμαστε καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, διεκδικούμε περισσότερες θέσεις από αυτές που μας αναλογούν και βέβαια σε όλα αυτά στηρίζει και ο δήμος Κέας με τα δωμάτια και την διαμονή των ιατρών με ένα επίδομα. Ο δήμος πάντα στηρίζει!

Ένα θέμα που προκύπτει σε πολλά νησιά των Κυκλάδων είναι η στελέχωση στον τουριστικό τομέα. Δηλαδή, βλέπω παντού αγγελίες να ζητούν εργαζόμενους. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για σημαντικές θέσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Έχει να κάνει με την εστίαση, με το τουριστικό κομμάτι. Εσείς αντιμετωπίζετε τέτοια θέματα;

Το αντιμετωπίσαμε αρχικά και τώρα βέβαια, αλλά σε λίγο μικρότερο βαθμό. Πραγματικά η κατάσταση σε όλα τα νησιά είναι ότι δεν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι όσοι θα χρειαζόντουσαν ώστε να στελεχώσουν όλες αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι τουριστικές και θα λειτουργήσουν 3 μήνες το καλοκαίρι. Υπάρχει και εδώ πρόβλημα. Εδώ και στο δήμο ακόμα, κάποιες θέσεις που είχαμε από την κοινωφελή εργασία δεν καλύφθηκαν. Είχαμε 6 εργάτες καθαριότητας και μας έχει μείνει μόνο ένας. Φταίει και το γεγονός ότι αποκλείστηκαν τα άτομα που δούλεψαν στις τρείς τελευταίες φορές που έγινε αυτό το πρόβλημα του ΟΑΕΔ, αποκλείστηκαν τα άτομα που είχαν δουλέψει τα 3 προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να εργαστούν να μην είναι πια κοντά μας.

Θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την καθαριότητα;

Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά με το προσωπικό το οποίο δουλεύει ήδη στον δήμο και με κάποιες εργολαβίες που βγάζουμε ώστε να μπορέσουμε να είμαστε καθαροί και αξιοπρεπείς. Όσο δεχόμαστε κόσμο θα πρέπει και εμείς αντίστοιχα να είμαστε σωστοί.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει ο δήμος σχετικά με την καθαριότητα, με τα έργα, με τον φωτισμό, με την ασφαλτόστρωση. Σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες ώστε να καλύψουμε θέματα που αφορούν τις υποδομές μας. Έχουμε ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» σε ένα πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας που είναι πάρα πολύ σημαντικό, σωτήριο θα έλεγα γιατί στο παρελθόν η Τζια δεν είχε ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα και τώρα είναι η πρώτη φορά. Ακόμα δεν το έχουμε ξεκινήσει αλλά είμαστε στην διαδικασία, ξέρετε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να ξεκινήσει από την μια μέρα στην άλλη πρέπει να πάρει τον χρόνο του. Επίσης έχουμε βελτιώσει αρκετά και το κομμάτι της ύδρευσης. Σε λίγες μέρες ξεκινάει η ύδρευση μιας περιοχής που λέγεται Πίσσες και θα είναι πολύ σημαντικό και επίσης υποβάλουμε μελέτες για μονάδες αφαλάτωσης που και αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί χρειαζόμαστε επάρκεια νερού. Όλα αυτά τα πράγματα τα είδαμε από την αρχή και τα μελετήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στον δήμο. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά καλό σημείο, οπότε μπορούμε να φτιάξουμε τα επόμενα χρόνια και να έχουμε έτοιμες τις μελέτες μας και να υποβάλουμε για χρηματοδότηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.