Πόπη Δεσποτίδη: Επέστρεψαν και πάλι στην Αμοργό οι Σκανδιναβοί  

 

«Οι δείκτες δείχνουν ότι η φετινή σεζόν για την Αμοργό θα είναι η καλύτερη καθώς οι αφίξεις στο νησί είναι ιδιαίτερα αυξημένες» αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος τουρισμού, επιδιώκοντας παράλληλα την επιμήκυνση της περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο. Η Πόπη Δεσποτίδη σημειώνει πως  η επιστροφή των επισκεπτών από τις Σκανδιναβικές χώρες είναι σημαντική για το νησί αφού δείχνουν να εμπιστεύονται και πάλι την Αμοργό. Παράλληλα τονίζει πως το φυσικό κάλλος του νησιού αποτελεί προϋπόθεση για την δημοτική αρχή, απαντώντας στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο  για χάραξη δρόμων εκτός σχεδίου και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών.

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

 

Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και θα ήθελα να μας δώσετε την εικόνα που έχετε από το νησί, πώς κινείται ο τουρισμός και ποιά είναι τα στοιχεία που έχετε εσείς για το επόμενο διάστημα;

Μέχρι στιγμής και έτσι όπως η σεζόν έχει ξεκινήσει, τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά και με τα τελευταία νούμερα που πήραμε από τις αφίξεις φαίνεται ότι ο Μάιος είναι πολύ πιο πάνω σε σχέση με το 2019, ο Ιούνιος είναι επίσης λίγο πιο πάνω από το 2019 τώρα είμαστε στον Ιούλιο, έκανε μια μικρή «κοιλιά» η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αλλά από ό,τι με ενημέρωσαν και οι συνάδελφοι ξενοδόχοι αποκαταστάθηκε η πληρότητα στο νησί.

Η κοιλιά οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν κρατήσεις; Είναι κάτι φυσιολογικό αυτό;

Πάντα αρχές του κάθε νέου μήνα υπάρχει μια μείωση. Αυτό θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό, αλλά από τις 20 Ιουλίου και μετά γεμίζουν τα δωμάτια και αυτό θα κρατήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τέλος Αυγούστου. Μετά περιμένουμε να δούμε αν θα κινηθούν όλα ήρεμα και αν θα είναι ο Σεπτέμβρης ένας καλός μήνας  όπως ήταν και πέρσι. Πέρσι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης ήτανε πάρα πολύ ωραίοι μήνες.

Περιμένουμε και τους Έλληνες, γιατί το μεγάλο κύμα αφίξεων από τους Έλληνες επισκέπτες, παραδοσιακά τουλάχιστον είναι από τις 20 Ιουλίου και μετά.

Έτσι ακριβώς, 20 Ιουλίου με τέλος Αυγούστου είναι κυρίως Έλληνες και πάρα πολλοί Ιταλοί. Το καλό φέτος είναι ότι στο νησί εκτός από τους Γάλλους που είναι η κύρια αγορά, επέστρεψαν και οι Σκανδιναβοί. Βέβαια σαν δήμος έχουμε κάνει διάφορες ενέργειες προς την Σκανδιναβία και το ευχάριστο είναι ότι επέστρεψαν διότι είχαν να εμφανιστούν τουλάχιστον 3 χρόνια.

Να σταθούμε και σε ένα θέμα που μου έκανε θετική εντύπωση γιατί την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκαν την Αμοργό γνωστοί μου και τους έκανε εντύπωση ότι δεν ήταν τόσο ακριβά όσο θα περιμένανε. Και στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία και στα θαλάσσια σπορ. Πώς έχουν διατηρηθεί ίδιες τιμές σε σχέση με πέρσι;

Το καλό είναι ότι το λένε τρίτα άτομα και δεν το λέω εγώ. Η Αμοργός είναι ένας σχετικά λογικός προορισμός γιατί είναι γνωστή η αύξηση των εισιτηρίων που υπάρχει, η αύξηση της βενζίνης που είναι πολύ υψηλή στην Αμοργό, αλλά εδώ οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν υψηλή ποιότητα με χαμηλή τιμή. Όλες οι επιχειρήσεις στην Αμοργό είναι οικογενειακές, άρα καταλαβαίνετε ότι δουλεύει όλη η οικογένεια, προσπαθούμε να στηρίξουμε και τους ντόπιους παραγωγούς με τα ντόπια προϊόντα και όσον αφορά τις τιμές των εστιατορίων είναι πάρα πολύ καλές σε σχέση με την ποιότητα που δίνουν. Γιατί όπως βλέπετε όλα είναι στα ύψη. Και η ενέργεια και οι πρώτες ύλες έχουν ακριβύνει σε σχέση με πέρσι αλλά στην Αμοργό, όπως σας είπαν και οι φίλοι σας, προσπαθούμε να κρατήσουμε. Να μην γίνουμε έναν άπιαστος προορισμός.

Με την απασχόληση προσωπικού αντιμετωπίζετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα που έχουν όλες οι Κυκλάδες; Υπάρχουν εργατικά χέρια;

Ναι αυτό το πρόβλημα υπάρχει και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη χρονιά. Αυτό έχει εμφανιστεί πολύ έντονα και από πέρσι που ήταν η πρώτη χρονιά μετά τον covid γιατί οι άνθρωποι βρήκαν απασχόληση αλλού και κυρίως εκείνοι που ασχολούνταν με την εστίαση και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ένα πολύ έντονο φαινόμενο, όχι μόνο στις Κυκλάδες αλλά και στις πόλεις.

Πως το αντιμετωπίζετε εσείς από την στιγμή που  αυξάνεται ο τουρισμός όπως και οι ανάγκες του νησιού στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών;

Eίναι δύσκολο γιατί ο καθένας θα δώσει την διπλή δύναμή του για να ανταπεξέλθει και στο τέλος μπορεί να βρει κάποιον που να θέλει να συνδυάσει λίγο και της διακοπές του με δουλειά έστω για τον Αύγουστο που είναι πολύ αυξημένη η κίνηση. Αλλά και πάλι τα δύσκολα έρχονται τον Σεπτέμβρη γιατί μπορεί να είναι μειωμένος ο κόσμος αλλά κουράζεσαι παραπάνω γιατί δουλεύεις διπλά.

Στόχοι τις δημοτικής αρχής για το επόμενο διάστημα αλλά και δικοί σας για το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές ποιοί είναι;

Η δημοτική αρχή από την ώρα που έχει ξεκινήσει μέχρι και τώρα που μιλάμε, έχει ως στόχο είναι την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ως ένα σημείο το έχουμε καταφέρει γιατί όπως σας είπα ο Μάιος ήταν ένας πολύ καλός μήνας και ελπίζουμε να κρατήσει έτσι και ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβριος και μακάρι να πάμε και στον Νοέμβριο αλλά εκεί πρέπει να υπάρχει βοήθεια και από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες να κρατήσουν τα δρομολόγια. Ο στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και να μην πέφτουν όλοι μαζί τον Αύγουστο. Να υπάρχει κόσμος και τον Απρίλιο και τον Μάιο, στοχεύουμε στους περιπατητές. Πιστεύουμε ότι η Αμοργός γίνεται ένας προορισμός με πολλές δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κάποιος όλο τον χρόνο γιατί κάποιοι επιλέγουν να έρχονται και Νοέμβρη που έχουμε και το πανηγύρι του μοναστηριού, το Δεκέμβρη είναι πάρα πολύ ήρεμα. Τον Απρίλιο είναι πολύ όμορφο να περπατάς, κάποιοι μπορούν να κάνουν και μπάνιο.

Βεβαίως και έρχονται πολλοί στην Αμοργό και για τα μονοπάτια που είναι πάρα πολλά για την φυσική ομορφιά. Θα ήθελα το σχόλιο σας σε σχέση με τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διάφορες διανοίξεις δρόμων που διαταράσσουν τα τοπικά οικοσυστήματα και μάλιστα κάνουν λόγο για 6 που έχουν ανοιχτεί από την δημοτική αρχή, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις και μάλιστα υπήρξε και αντίδραση από τον συνήγορο του πολίτη και υπήρξε και απάντηση από τον Δήμο.

Υπήρξε μια απάντηση από τον δήμαρχο άρα εγώ δεν θα σχολιάσω κάτι παραπάνω γιατί έχει δοθεί μια πολύ αναλυτική απάντηση. Ολες οι διανοίξεις δεν προέρχονται από την δημοτική αρχή και επιπλέον πληρούνται οι προυποθέσεις για τις αδειοδοτήσεις.

Άρα εσείς λέτε ότι δεν διαταράσσεται το περιβάλλον όπως λένε τα δημοσιεύματα.

Ακριβώς αυτό!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.