Πόλεμος μηνύσεων για το διαμέρισμα-ιατρείο του ορθοπεδικού που πήγε στη Μήλο – Μήνυση και από το υπ. Υγείας

Κόντρα ξέσπασε στο νησί τις Μήλου με εκατέρωθεν μηνύσεις που υποβλήθηκαν μεταξύ του προέδρου του κέντρου Υγείας Μήλου, Κώστα Μακρή και του δημάρχου του νησιού, Μανώλη Μικέλη, μετά από την κίνηση του προέδρου του Κέντρου Υγείας να φτιάξει ένα χώρο στο Κέντρο για τον ορθοπεδικό που έφτασε στο νησί με απόσπαση και δεν είχε χώρο για να κοιμηθεί.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη το βράδυ στο κτίριο που στεγάζει το Περιφερειακό Κέντρο Αδάμαντα όταν ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας αποφάσισε να χωρίσει το Κέντρο Υγείας και να διαμορφώσει ένα χώρο-διαμέρισμα για να φιλοξενηθεί ο νέος γιατρός που έφτασε στο νησί καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος για να μείνει.

Ο Δήμαρχος Μήλου εξέφρασε την αντίθεσή του στο ζήτημα και για να εμποδίσει τη διαμόρφωση του χώρου-διαμερίσματος στο Κέντρο Υγείας υπέβαλλε μήνυση για παραβίαση δημοτικής περιουσίας και παρενέβη η αστυνομία  που συνέλαβε τον κ. Μακρή. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας μήνυσε και αυτός τον δήμαρχο.

 

Για το θέμα ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια και μάλιστα ανέφερε ότι και το υπουργείο έκανε μήνυση στον Δήμαρχο Μήλου, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξή του στο Open.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας μιλώντας χθες στο Open είπε :

“Επικοινώνησα μαζί του και πράγματι του είχε γίνει μήνυση από τον Δήμαρχο. Μίλησα και με την αστυνομική διεύθυνση να ενημερωθώ για το τι γίνεται.

Ζήτησα από τον πρόεδρο, επειδή ήταν προδήλως συκοφαντικά όσα αναφέρθηκαν για τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας, να μηνύσει και αυτός τον Δήμαρχο και ειλικρινά σας μιλάω, είναι από τα θέματα που είμαι εξοργισμένος.

Γίνεται μια προσπάθεια να στείλουμε γιατρούς και αυτό το οποίο πήγε να κάνει ο πρόεδρος του κέντρου υγείας, επειδή στα νησιά τους θερινούς μήνες δεν βρίσκονται καταλύματα, να γίνει ουσιαστικά μία πρόχειρη παρέμβαση στο περιφερειακό ιατρείο χωρίς να αλλάξει η φυσιογνωμία του.

Η κυριότητα ανήκει στο Δήμο, αλλά θα πρέπει να μπορέσει ουσιαστικά να χωριστεί σε δύο σημεία, ώστε προσωρινά ο γιατρός που θα πάει εκεί πέρα να μην μένει στο αμάξι του, αλλά να μπορεί να μένει σε έναν χώρο έστω αξιοπρεπή, και ο Δήμαρχος αντί να ενδιαφέρεται να έχει γιατρούς το νησί του και τους στέλνει το Υπουργείο γιατρούς, επέλεξε να μηνύσει τον πρόεδρο του κέντρου υγείας γιατί έκανε παρέμβαση μέσα στο κέντρο υγείας .

Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα της στέγασής του γιατρού, γιατί διαφορετικά ο άνθρωπος το καταλαβαίνετε αν δεν έχει να μείνει πουθενά θα σηκωθεί θα φύγει και δε θα πάρει τη θέση.

Ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε όπως είδατε να βρει κατάλυμα, ενδιαφέρθηκε να μηνύσει τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας. Εμείς συζητάμε με πολλούς Δημάρχους και οφείλω να πω ότι πολλοί Δήμαρχοι κι είναι λογικό συνεργάζονται κι όχι απλά συνεργάζονται, μας παρακαλάνε να στείλουμε γιατρούς και τους διασφαλίζουν και πολύ καλές αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Στη Μήλο δεν μπορώ να το καταλάβω, έγινε μήνυση στον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας γιατί προσωρινά θα έμενε κάπου ο γιατρός να μπορεί να κοιμηθεί μέχρι να βρει κατάλυμα και σήμερα αν η Μήλος μείνει χωρίς ορθοπεδικό θα είναι κατόρθωμα του Δημάρχου και δεν ξέρω αν κρύβονται και πολιτικές σκοπιμότητες για τη συγκεκριμένη πράξη.

Με Δήμαρχο που μηνύει πρόεδρο του κέντρου υγείας μας δεν πρόκειται να επικοινωνήσω. Κάναμε μήνυση κι εμείς..

Θέλω να πω στους κατοίκους της Μήλου ότι δεν είναι ωραίο πράγματα να μηνύεται και να πηγαίνουν στο αυτόφωρο λες και είναι κοινή εγκληματίες, να πηγαίνει ο Πρόεδρος του κέντρου υγείας. Θα μπορούσε ο Δήμαρχος να κάνει μία επικοινωνία με την ΥΠΕ να δοθούν εξηγήσεις να λυθεί το θέμα να βρούμε μία λύση.

Είναι λογική να πηγαίνει στο αυτόφωρο τον πρόεδρο του κέντρου υγείας; Κι εγώ λέω στους κατοίκους της Μήλου ότι θα φροντίσουμε να έχει γιατρούς το νησί, ακόμα κι αν δεν συνεργάζεται και δεν μας βοηθάει η Δημοτική Αρχή, εμείς θα βρούμε τρόπο να έχει γιατρούς το νησί να μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες”..

Τι ανέφερε ο Δήμαρχος Μήλου για το γεγονός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Fb:

“Επέλεξα τις προηγούμενες ημέρες να διατηρήσω συγκεκριμένη στάση απέναντι σε όσα διαδραματίζονται, θέση την οποία προβλέπει το ήθος και η ιδιότητά μου!
Ενώ δεν θα έπρεπε να με εκπλήσσει πλέον καμία φιγούρα εντυπωσιασμού, προκλητικής αντίδρασης, φιλολογικής διαχείρισης και παραπληροφορητικών συνεντεύξεων που καλύπτουν κενά, αστοχίες και αδυναμίες διαχείρισης δημοσίων θεμάτων των ιδίων ατόμων, με ξαφνιάζει η ανάγκη αυτών για σκόπιμη και στιγμιαία δημοσιότητα.
Λόγω του γεγονότος ότι δεν διορίστηκα αλλά με επέλεξαν οι πολίτες αυτού του τόπου να τους εκπροσωπώ, νιώθω την υποχρέωση να αποκαταστήσω την αλήθεια, εφόσον δεν εξαντλείται ποτέ το θράσος ορισμένων να δίνουν δημοσιότητα σε αθέμιτες ενέργειές τους.
Όπως ήδη γνωρίζουν τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Φορείς, ο Δήμος Μήλου ιεραρχεί κατά προτεραιότητα τον τομέα της δημόσιας Υγείας σε κάθε απόφαση και ενέργειά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης του μοναδικού Φορέα Υγείας στο νησί μας, αν και δεν σχετίζεται διοικητικά ή διαχειριστικά το Κέντρο Υγείας με τον Δήμο, λάβαμε αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά την έμπρακτη στήριξή μας προς αυτό.
Κατόπιν εισηγήσεών μου, ο Δήμος παρέχει σε κάθε ιατρό ειδικότητας που προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. 450€ μηνιαίως, σε κάθε ιατρό εκτός οργανογράμματος 400€ μηνιαίως και 150€ σε κάθε αγροτικό ιατρό μηνιαίως, ως οικονομικό κίνητρο ενθάρρυνσης των ιατρών για παραμονή τους στο νησί, υποστηρίζοντας τη δυνατότητα καλύτερης διαβίωσής τους,καθώς οι τιμές των ενοικίων κρίνονται απαγορευτικές σε κάποιες των περιπτώσεων και το κόστος ζωής στα νησιά πλέον είναι μεγάλο.
Μη εξετάζοντας την οικονομική επίσης ενίσχυση των ιατρών και από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή γνωστών επιχειρήσεων του νησιού (γεγονός που μας χαροποιεί απόλυτα εφόσον η κάθε ένδειξη στήριξης από τους επιχειρηματίες της τοπικής κοινωνίας είναι καλοδεχούμενη και ένδειξη ενότητας), συνεχίσαμε την υποστήριξη του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού του Κ.Υ. με την παροχή τριών διαμερισμάτων, τα οποία σε συνεργασία του Δήμου με το ΙΣΚΥΜ επισκευάστηκαν πλήρως και καταλλήλως προς χρήση τους.
Δε χρειάζεται να γίνει λόγος για τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις του Δήμου προς το Κ.Υ. μέσω εξοπλισμού και μέσων που χορηγήθηκαν, χορηγούνται και θα συνεχίσουν να χορηγούνται, χωρίς να επιδιώκεται η αυτοπροβολή του Δήμου μέσω ευχαριστιών και δελτίων τύπου, διότι μας δικαιώνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα λειτουργίας του Κ.Υ. και όχι ένα ευχαριστήριο δημόσιο σημείωμα.
Θα θεωρηθεί τετριμμένο αν αναφέρω για πολλοστή φορά τον αριθμό των επισκέψεων και των επιστολών μου προς το Υπουργείο, την 2ηΥγειονομική Περιφέρεια, με κοινοποίηση της κατάστασης στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού, ως έκκληση βοήθειας και στελέχωσης με ιατρικό και λοιπό προσωπικό του Κ.Υ., όπως προβλέπεται από το οργανόγραμμά του αλλά και υλικοτεχνική ενίσχυση αυτού, προασπιζόμενος τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών!
Είναι πάση τρόπου αποδεδειγμένη η στήριξη του Δήμου, με κάθε βέλτιστο τρόπο και μέσο που διαθέτει, προς το Κέντρο Υγείας.
Όχι απλά ΔΕΝ αντιλαμβάνομαι ποιά πρόσφυγα μέσα αποδεικνύουν ότι ο Δήμαρχος “υψώνει αναχώματα” παρεμποδίζοντας την άφιξη και στέγαση ιατρών και κατ’ επέκτασιν την εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ., αλλά απορώ εάν θα έπρεπε να το κρίνω ως νοσηρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας ή ως προσωπική αντιζηλία μικροπρεπών και ανάξιων λόγου συμπεριφορών.
Επί του θέματος λειτουργίας του Περιφερειακού Ιατρείου Αδάμαντα, ισχύουν τα εξής: Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 5/2002 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Μήλου (η οποία έκτοτε δε φέρει τροποποίηση):
– ΔΕΝ προκύπτει η χρήση του Περιφερειακού Ιατρείου ως χώρος στέγασης ιατρού/ων,
-ΟΥΤΕ η αλλαγή χρήσης του χώρου ως στιγμιαία σκέψη και απόφαση του Προέδρου του Κ.Υ. Μήλου,
-ΟΥΤΕ προβλέπεται η επ’ αόριστων αξιοποίησή του με βάση τις ετήσιες αναπροσαρμοζόμενες ανάγκες,
-ΟΥΤΕ εγκρίθηκε δια αυτής της αποφάσεως η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Κ.Υ. και η αυτοβούλως παράνομη επέμβαση με εργασίες στο χώρο, άνευ ενημέρωσης και τήρησης της νόμιμης διαδικασίας παραχώρησης δικαιώματος επέμβασης (δλδ, Συνεδρίαση και ψήφιση της Διοικούσας Επιτροπής σχετικά με τη χρήση του Π.Ι., εισήγηση της Επιτροπή Υγείας του Δήμου και κατόπιν ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο για παροχή σύμφωνης γνώμης για τη χρήση ή επεμβάσεις ή διαμορφώσεις του χώρου)
-ΟΥΤΕ εγκρίθηκε οποιαδήποτε απόρριψή της πρότασης για συνάντηση και συζήτηση του θέματος από τον Δήμαρχο Μήλου προς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, πριν ανατρέξει η υπόθεση νομικά.
Η διαστρέβλωση των όσων συνέβησαν δημοσιοποιήθηκε σε ηλεκτρονικά ενημερωτικά μέσα που -προφανώς- δεν τηρούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας εφόσον εξαπέλυσαν επίθεση προσωπικού επιπέδου σε πρόσωπο που ασκεί δημόσια διοίκηση, πριν προβούν σε διασταύρωση γεγονότων ώστε να θεωρείται εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη και αληθής είδηση.
Πρόκειται για εσκεμμένα μονοδιάστατη διατύπωση γεγονότων. Λυπηρό γεγονός, όμως δεν θα σταθώ περισσότερο από όσο αξίζει στη συμπεριφορά εξωτερικών ατόμων που ενδεχομένως δεν εμπλέκονται συναισθηματικά με το νησί μας, αλλά θα κατακρίνω τη συμπεριφορά, την αναίδεια και το θράσος του ατόμου που θα έπρεπε να αφιερώνει χρόνο στην ορθότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κ.Υ., αντί να καραδοκεί για κακή δημοσιότητα και διασυρμό της φήμης του νησιού μας ,ελλείψει πνεύματος συνεργασίας με το Δήμο, εν μέσω τουριστικής σεζόν που επιβάλλεται η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, με προσωπικό του όφελος μερικά ψίχουλα δημοσιότητας.
Οφείλουμε να εργαζόμαστε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο στο μέγιστο των δυνατοτήτων και του χρόνου μας για την ορθή ανοδική πορεία της Μήλου σε όλα τα επίπεδα. Για το λόγο αυτό, λυπάμαι αλλά δεν θα διαθέσω πολύτιμο χρόνο σε επόμενα δημοσιεύματα και σκόπιμα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού, όσο και αν συνηθίζουν ορισμένοι να το πράττουν.
Η δημόσια Υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του Νησιού μου, δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, ούτε μέσο προσωπικών συμφερόντων ματαιοδοξίας και αυτοπροβολής.
Είναι πρωταρχικό μέλημα και αποτέλεσμα συνεργασίας και εργασίας όλων μας !
Η προσπάθειά μας συνεχίζεται!
Μανώλης Μικέλης
Δήμαρχος Μήλου “
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.