Προς νέα παράταση οι 120 δόσεις – Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση

in Οικονομία

Η ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία αποτελεί μία κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης, αλλά όλα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει μία νέα καθυστέρηση. Από το Δεκέμβριο και μετά όλο είναι έτοιμη η ρύθμιση και κατατίθεται στην Βουλή και όλο καθυστερεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα είναι πακέτο για εφορία και ταμεία, ενώ στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις αιτιολογημένες απολύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι η τρόικα φτάνει στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα 6 Μαΐου και η παραμονή της θα είναι ολιγοήμερη.

Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ θα προβλέπει:

Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Για εισοδήματα από 10.001 έως 15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4%-5% του εισοδήματος. Τα κλιμάκια και τα ποσοστά θα τροποποιούνται ανά 5.000 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται ετήσια δόση που θα ανέρχεται στο 7%-8% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ και χρέος 4.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 100 μήνες καταβάλλοντας 40 ευρώ τον μήνα.

Όσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλάσσονται στο 100% από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ.
Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους φορολογούμενους που εντάσσονται στη ρύθμιση.
Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2018.
Προθεσμία τριών μηνών για την ένταξη στη ρύθμιση.
Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Η πάγια ρύθμιση θα παραμείνει στις 12 δόσεις.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from Οικονομία

Go to Top