Πολύ κοντά στην επανασύνδεση της Ν.Εύβοιας με Κυκλάδες

in Ακτοπλοΐα/ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα μεγάλο εγχείρημα, την επανασύνδεση της Νότιας Εύβοιας με Κυκλάδες και Ραφήνα μέσα από το Λιμάνι της Καρύστου, επιχειρούν εκπρόσωποι φορέων του νησιού και δη της Νότιας Καρυστίας. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της περιοχής, την Τετάρτη 20/3, επισκέφτηκαν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Διονύση Τεμπονέρα, του εισηγητή της Δ/νσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών αντιπλοιάρχου Γρηγόρη Γραβάνη και της υποπλοιάρχου Άννας Σαρλή από το γραφείο του αναπλ. Υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού.

Στην αντιπροσωπεία & πρωτοβουλία των φορέων της Εύβοιας συμμετείχαν:
-ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος,
-ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ευβοίας Βαγγέλης Κούκουζας,
-ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας Ανδρέας Παπανδρέου,
-ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένων Πέτρος Πασβαντίδης,
-το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Αλεξανδρής,
-ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδ. Επαγγελματιών Βιοτεχνών & αντιπρόσωπος Συλλόγου Συνταξ. Ευβοίας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, Κώστας Βερούχης,
-ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Νίκος Λαγώνικος,
-ο νομικός σύμβουλος κος Χάρης Νταλάκας.

 

Εκτός από τους παρευρισκομένους, παραδόθηκε το συνημμένο γραπτό υπόμνημα στο γραφείο του Υπουργού Φώτη Κουβέλη, στο γραφείο του αναπλ. Υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη και στον αρχηγό Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Σταμάτη Ράπτη.

Μετά την ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, το Υπουργείο προέτρεψε παράλληλη έναρξη επαφών με εφοπλιστές ακτοπλόους. Η αντιπροσωπεία, αρχής γενομένης, μετέβη άμεσα, στα γραφεία της SEA JETS. Εκεί πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερα φιλική συζήτηση με τον ιδρυτή Παναγιώτη Ηλιόπουλο και τον πλοιοκτήτη Μάριο Ηλιόπουλο. Η συνάντηση, ήταν έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, λόγω της έντονης παρουσίας της προγενέστερης ILIO LINES (οικογένειας Ηλιόπουλου) στην Εύβοια. Κατέληξε σε πολύ εποικοδομητικές προτάσεις και άφησε έντονες ελπίδες επανένωσης των Κυκλάδων με την Εύβοια.

Η δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου, στην καρδιά της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες συνδέσεις, δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες σύνθετης μετακίνησης ντόπιων και ξένων επισκεπτών. από τις Σποράδες μέχρι την Κρήτη. Παράλληλα γίνεται αποσυμφόρηση των κεντρικών λιμανιών & οδικών αξόνων της χώρας και αναδεικνύονται νέοι τουριστικοί προορισμοί.
Για την ιστορία…

Η Νότια Εύβοια βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και του Αιγαίου, σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από την Αττική προς τα δυτικά και τις Κυκλάδες προς τα Νότια. Το λιμάνι της Καρύστου από το 1920, είχε τακτικά δρομολόγια με τη Ραφήνα και τις Κυκλάδες. Το 1990 από το λιμάνι της Καρύστου ξεκίνησε η ILIO LINES, που σήμερα ως SEA JETS, αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία ταχυπλόων στον κόσμο.

Η απουσία της Καρύστου, από τον χάρτη Θαλασσίων συγκοινωνιών της χώρας, τα τελευταία χρόνια, οδηγεί την περιοχή μας σε απομόνωση και μαρασμό. Τα πλοία που ξεκινούν από τη Ραφήνα, προσπερνούν την περιοχή, σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από την Κάρυστο.

‘Αλλωστε υπάρχουν τα παραδείγματα της σύνδεσης της Κύμης και του Μαντουδίου με τις Σποράδες, που οδηγούν στησωστή κατεύθυνση…

 

tvstar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*