Πανελλαδική δυσφήμιση της Νάξου για την κατάσταση με τα σκουπίδια

της Ντόρας Πετρολιάγκη

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης κατά την επίσκεψή του στη Νάξο παρατήρησε, όπως και όλοι μας άλλωστε, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας με τα σκουπίδια. Ιδιαίτερη εντύπωση λοιπόν του έκανε το θέαμα με τους ξέχειλους κάδους καθώς και η δυσοσμία πλησίον αυτών.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα είχαμε και εμείς σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Κυκλαδική θίγοντας
το θέμα με τις εικόνες ντροπής.

Έτσι λοιπόν και εκείνος σε άρθρο του με τίτλο « Ο τουρισμός των σκουπιδιών» στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 16/6 αναφέρει:

«Μια σύντομη απόδραση στη Νάξο, έναν από τους κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς από την πρωτεύουσα με απίστευτα όμορφες παραλίες, είναι αρκετή για να καταγράψει κανείς τις μόνιμες εστίες δυσφήμησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Βασικότερη όλων, τα σκουπίδια.

Περπατώντας στο νησί μού έκανε εντύπωση η αδιαφορία για την παρατημένη σκουπιδιαρία όπου λάχει. Ιδίως από την Πλάκα μέχρι το Καστράκι η κατάσταση σε μερικά σημεία είναι αφόρητη. Κάδοι ξέχειλοι
εκτεθειμένοι μέσα στον ήλιο, με αποφάγια κυρίως που αποσυντίθενται, απ’ όπου η αποφορά είναι έντονη και μόνιμη.

Σε μερικές περιπτώσεις, σε σημεία για παράδειγμα της Μικρής Βίγλας, η κατάσταση αυτή είναι μέσα σε οικισμούς, πλάι σε καφενεία και εστιατόρια. Στην Πλάκα, πλάι στην παραλία. Συνήθως, πλάι στους κάδους βρίσκονται μικρές χωματερές, που σχηματίζονται από παρατημένα καιρό βαριά αντικείμενα, γύρω από τα οποία μαζεύονται ντενεκεδάκια, πλαστικά, βρωμιές.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον Δήμο και απορώ που οι Ναξιώτες, οι οποίοι πληρώνουν όχι ευκαταφρόνητα τέλη, ανέχονται αυτή την κατάσταση.

Η Νάξος έχει χώρους να κρυφτούν και να αποθηκευτούν τα σκουπίδια.

Οι τοπικοί άρχοντες, που προσδοκούν πολλά από τον τουρισμό, δεν ντρέπονται να παρουσιάζουν αυτή την εικόνα στους ξένους τους;».

Ήταν θέμα χρόνου να πάρει έκταση το θέμα καθώς το πρόβλημα μεγαλώνει τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας Νάξου. Πυργάκη, Ορκός, Φιλότι, Μουτσούνα είναι μερικά από τα σημεία του νησιού που κάτοικοι των περιοχών έχουν κάνει καταγγελία στην εφημερίδα μας με φωτογραφικό υλικό.

Τι άλλο περιμένει πια η δημοτική αρχή προκειμένου να μεριμνήσει για το θέμα αυτό; Στο νησί υπάρχουν πια νέα απορριμματοφόρα του δήμου τα οποία προμηθευτήκαμε με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) συνολικής αξίας 1.742.200 €.

Συγκεκριμένα, δύο απορριμματοφόρα οχήματα τύπου πρέσας, χωρητικότητας 16 κ.μ., ένα απορριμματοφόρο όχημα χωρητικότητας 12 κ.μ., ένα ημιφορτηγό κλειστού τύπου (VAN) 4X2 μ.β., ένα ανατρεπόμενο φορτηγό 7,5tn με γερανό και γάντζο, τρία διπλοκάμπινα ημιφορτηγά (pick-up), ένα ανατρεπόμενο φορτηγό μικτού φορτίου 19tn (4Χ4) (μπαζάδικο) και ένα Πλυντήριο κάδων απορριμμάτων 80-1100 lt χωρητικότητας 2.000 lt. τα οποία διατηρούμε πεντακάθαρα και παρκαρισμένα στο μεγάλο πάρκινγκ του κλειστού γηπέδου Νάξου την ώρα που τα σκουπίδια στο
νησί κοσμούν τους κάδους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.