Παναγιώτης Κουταβάς: Με νέο brand  η Σύρος θα κερδίσει το φετινό καλοκαίρι

 Ένα πολλά υποσχόμενο τουριστικό πλάνο για το καλοκαίρι του 2022 παρουσίασε ο αντιδήμαρχος τουρισμού της Σύρου, Παναγιώτης Κουταβάς, μιλώντας στην εφημερίδα «Κυκλαδική». Όπως τονίζει «θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες που στόχο θα έχουν την προβολή και προώθηση της Σύρου στο τουριστικό κοινό λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και τις αυθεντικές αξίες της, ενώ για την ψηφιακή προβολή και προώθηση του προορισμού της Σύρου θα καταρτιστεί πλάνο ετήσιας προβολής βάσει του σχεδιασμού και θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη περιεχομένου και εργαλείων επικοινωνίας καθώς και στοχευμένες ενέργειες ψηφιακής προώθησης του τουριστικού προορισμού».

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το νέο τουριστικό πλάνο που με μια πρώτη ματιά βλέπω πολύ φιλόδοξο για το φετινό καλοκαίρι το οποίο πέρασε και από το δημοτικό συμβούλιο. Θα μας δώσετε μερικά στοιχεία για τους στόχους;

Έχουμε ένα αρκετά φιλόδοξο τουριστικό πλάνο, βασίζεται κυρίως στην εμπειρία την οποία έχουμε αποκτήσει τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού. Έχει δράσεις κυρίως προβολής αλλά και τεχνικής υποστήριξης από εταιρεία τουριστικού management και επίσης εμπεριέχει και κάποιες δευτερεύουσες δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη νέων αδειών αλλά και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα. Εκμεταλλευόμενοι τα αποτελέσματα τα οποία θα μας παρέχει η σύμβαση που έχουμε αυτή την στιγμή σε εξέλιξη με μία  εταιρία, η οποία πέρα των άλλων θα μας φτιάξει και το καινούριο  brand name του νησιού. Οπότε όλα αυτά μαζί θέλουμε να ενσωματωθούν σε ένα νέο τουριστικό φυλλάδιο το οποίο να μπορούμε να το μοιράζουμε στις τουριστικές εκθέσεις που έχουμε σκοπό να συμμετέχουμε αλλά και το νέο brand του νησιού να χρησιμοποιηθεί και σε όλες τις ενέργειες που ετοιμάζει ο δήμος μας.

Αυτό το νέο  brand name που θα στοχεύει; Προφανώς κάπου έχετε καταλήξει.

Αυτή την στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχει ολοκληρωθεί μόνο το πρώτο κομμάτι που αφορά την έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης της συλλογής στοιχείων. Δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ούτε σε εμένα αλλά ούτε στην κοινωνία της Σύρου η πρόταση της εταιρίας για το καινούριο brand του νησιού, αλλά είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Φαντάζομαι κάπου θα πηγαίνει το μυαλό σας αλλά δεν θέλετε να το πείτε και είναι κατανοητό.

Καλύτερα να αφήσουμε τους ειδικούς να ολοκληρώσουν τη δουλειά την οποία κάνουν και εδώ είμαστε να τα ξαναπούμε και πάλι όταν με το καλό θα είναι κάτι το οποίο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε επίσημα.

Βλέπετε να είναι καλύτερη η χρονιά; Γιατί κάθε φορά κάτι συμβαίνει αλλά νομίζω ότι πραγματικά είμαστε στο τελείωμα αυτής της περιπέτειας.

Εγώ γενικά όπως ξέρετε γιατί έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, είμαι πολύ αισιόδοξος άνθρωπος, ήμουν αισιόδοξος και για την περσινή χρονιά και επιβεβαιώθηκα. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και για την χρονιά που έρχεται γιατί νομίζω ότι όπως όλες οι πανδημίες, ιστορικά τουλάχιστον και αυτή οδεύει προς το κλείσιμο του κύκλου της. Αντιλαμβάνομαι ότι πλέον σήμερα που μιλάμε οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, αλλά νομίζω ότι όπως έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και οι επιχειρηματίες αλλά και ο κόσμος έχει κατά μια έννοια εκπαιδευτεί πάνω σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας και το πώς πρέπει να διαχειριστεί την καθημερινότητα του και τη ζωή του σε συνθήκες πανδημίας. Οπότε επιλέγει πλέον μετά το σοκ του 2020 να κάνει διακοπές και θέλουμε πρώτα ο θεός να έχουμε μια καλή χρονιά και για το 2022. Και αυτός είναι ο στόχος μας, ουσιαστικά πάνω εκεί δουλεύουμε. Δηλαδή να κάνουμε όσο πιο γνωστή γίνεται τη Σύρο παντού, να προσελκύσουμε νέους  επισκέπτες ώστε να βοηθήσουμε την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού και να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση και γιατί όχι μεγαλύτερη και του 2019. Φέτος μπορώ να πω ότι σε επίπεδο τζίρου το ξεπεράσαμε το 2019.

Φαντάζομαι πάλι θα έχετε στοχεύσει σε αθλητικές δραστηριότητες, ή στον εναλλακτικό τουρισμό  πέρα από το γεγονός ότι η Σύρος από μόνη της είναι ένας προορισμός που έχει να κάνει και με τον πολιτισμό και με την γαστρονομία.

Είμαστε πολύ τυχεροί καθώς μπορούμε να παρέχουμε ένα πολύ μεγάλο πακέτο εναλλακτικού τουρισμού. Αυτή τη στιγμή μαζί με το τουριστικό πλάνο του δήμου μας πέρασε και ο σχεδιασμός του τμήματος πολιτισμού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το οποίο είναι κάτι που διαχρονικά ανεβάζει την Σύρο. Θα έχουμε πάλι μια σειρά από τα πολύ γνωστά φεστιβάλ αν δεν κάνω λάθος 14 στον αριθμό. Ελπίζουμε να είναι οι υγειονομικές συνθήκες τέτοιες  και να μπορέσουμε να τα πραγματοποιήσουμε όλα. Από εκεί και πέρα και από όσο γνωρίζω, στην προηγούμενη επίσκεψη του δημάρχου στην Αθήνα, υπήρξε και μια συνάντηση με την πλευρά των εκπροσώπων του Γιώργου του Πρίντεζη, του μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα Συριανός. Επειδή τα προηγούμενα χρόνια διοργάνωνε το AEGEAN BALL FESTIVAL στην πλατεία, υπάρχει φέτος η κοινή επιθυμία αυτό να ξαναγίνει και θέλω να πιστεύω ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Οπότε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι γαστρονομικές αλλά και σε συνδυασμό με την δράση του τουριστικού μας πλάνου θα δώσουν μια ώθηση στο νησί και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νικητής του game of chef, ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης πρόβαλε αρκετά το προηγούμενο διάστημα τη Σύρο, έχει ένα πολύ ωραίο μαγαζί και συμβάλλει και αυτός στην ανάδειξη της Σύρου ως γαστρονομικού προορισμού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.