Πάνος Ξενοκώστας: Τα βαρέα μέταλλα, οι ψευδείς ειδήσεις, οι συκοφαντίες, μια…ημισέλιδη μελέτη και οι Παρατηρητές Περιβάλλοντος

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ. Οπως είπε κρίθηκε απαραίτητο πλέον μια τέτοια επικοινωνία για να ζητηθεί η βοήθεια των εκπροσώπων του Τύπου “όχι για να  προωθηθεί η άποψη του ομίλου ΟΝΕΞ ή του επιχειρηματία Ξενοκώστα αλλά της αλήθειας”. Η τοποθέτησή του -απόσπασμα της οποίας θα διαβάσετε παρακάτω- είναι η τοποθέτηση, βεβαίως, ενός επιχειρηματία αλλά κυρίως ενός αγανακτισμένου ανθρώπου. Ας δούμε τι λέει κι ας κρίνουμε. Την τοποθέτηση ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων αλλά λόγω χώρου θα τις δημοσιεύσουμε σε προσεχές φύλλο της εφημερίδας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα που είναι το τελευταίο κομμάτι μιας τελευταίας τριετίας ο όμιλος ΟΝΕΞ βρίσκεται συνεχώς κάτω από τα πυρά και τις επιθέσεις συγκεκριμένων ομάδων, συγκεκριμένων συμφερόντων. Μπαίνοντας στον επιχειρησιακό στίβο είναι συνυφασμένη η ζωή σου με επιθέσεις οι οποίες, αν έχουν κάποια βάση αλήθειας ή αν έχουν κάποια λογική, είναι αναμενόμενες και ο επιχειρηματίας πρέπει να ανταπεξέλθει . Όταν όμως στερούνται βάσης αλήθειας, όταν είναι χτισμένες μόνο στο ψέμα, στη συκοφαντία και στη διασπορά ψευδών ειδήσεων τότε δεν μένει τίποτα άλλο στον επιχειρηματία από το να κάνει το αυτονόητο: να ζητήσει όπως σήμερα εδώ, ένα είδος επικοινωνίας για να ξεκαθαριστεί το σύννεφο που κάποιοι προσπαθούν να σκορπίσουν πάνω από το Νεώριο και πάνω από τη Σύρο, καθώς επίσης και το άλλο, που πράξαμε,  η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Είναι ο μοναδικός τρόπος και το όπλο που έχει ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά του. Ξεκινώντας θα ήθελα να καταρρίψουμε τα ψέματα που χτίζονται από το  αυτοπαρουσιαζόμενο ως Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος. Θα ξεκινήσω με τη βάση πάνω στην οποία έχτισαν, καταρχάς, τη θεωρία ότι υπάρχουν βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Σύρου. Πριν αναφερθώ σε αυτό να βάλω μια παρένθεση. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν βαρέα μέταλλα. Τα τελευταία χρόνια δεν ήμουν εδώ, δεν είχα γεννηθεί, μάλλον ούτε και κανείς από εσάς δεν ήταν εδώ τα τελευταία 300 χρόνια. Ούτε καν τα τελευταία 25 χρόνια δεν ήμουν εδώ που λειτουργούσε μια άλλη επιχείρηση, ούτε καν στο λιμάνι της Σύρου όταν δεν υπήρχε αποχετευτικό σύστημα και όλη η πόλη κατέληγε στο λιμάνι. Δεν ήμουν εδώ όταν υπήρχαν τα βυρσοδεψεία που έπεφταν στο λιμάνι, δεν ήμουν εδώ όταν γινόταν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο λιμάνι οπότε δεν γνωρίζω τι υπάρχει στο βυθό όπως και δεν γνωρίζω τι υπάρχει στο βυθό του κάθε λιμανιού της χώρας και γενικά στο βυθό του πλανήτη. Από την άλλη θέλω να σας πω ότι αν υπάρχει η διάθεση να ψάξουμε τι υπάρχει στο λιμάνι ή να ψάξουμε τι υπάρχει γενικά στη Σύρο, η ΟΝΕΞ και εγώ προσωπικά, θα είμαστε αρωγοί και χρηματοδότες και συγχρηματατοδότες οποιασδήποτε προσπάθειας θα βοηθήσει να βρούμε τι υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο, για να αφήσουμε έναν καλύτερο πλανήτη στα παιδιά μας. Κλείνω την παρένθεση.

Ποια ήταν η βάση λοιπόν της θεωρίας ότι υπήρχαν βαρέα μέταλλα στο λιμάνι, η οποία έχει δημιουργήσει αυτήν τη δραστηριοποίηση 15-20  γνωστών ανθρώπων σε όλους μας εδώ στη Σύρο, αγνώστων εκτός της Σύρου; Ηταν μια μελέτη που πραγματοποίησε μια ΜΚΟ, μια μελέτη βάσει της οποίας υπάρχουν βαρέα μέταλλα, είπαν! Και βάσει της οποίας έχουν ξεσηκώσει το Νεώριο, έχουν ξεσηκώσει τους πάντες ότι το Νεώριο μολύνει με βαρέα μέταλλα και… νάτη η πρώτη απόδειξη και πάμε  να δούμε τι άλλο υπάρχει για αυτήν τη ρυπογόνα επιχείρηση.

 

Εχω εδώ τη μελέτη στην οποία βασίστηκαν και μιλούν για βαρέα μέταλλα. Θα είναι στη διάθεσή σας να την πάρετε. Πρόκειται για ένα χαρτί που έχει πάνω το brand μιας ΜΚΟ, μιλάει για κάποιες μετρήσεις  και κάτω λέει τιμές μέσης αναφοράς. Αυτό! Δηλαδή συγκρίνει κάποια αποτελέσματα που βρήκε εκεί που λέει ότι τα βρήκε και θα φτάσουμε και σε αυτό, με μέσες τιμές στο φλοιό της γης. Όπως καταλαβαίνετε, ο όμιλός μου και εγώ προσωπικά, όταν θέλουμε να μιλάμε για κάτι το ψάχνουμε σε βάθος και προσπαθούμε  πάντα να κάνουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν καλύτερα  και σύννομα. Οσο το δυνατόν καλύτερα για το περιβάλλον και ανεξάρτητα εάν αυτό είναι κάτι το οποίο προβλέπεται θα κάνουμε κάτι παραπάνω. Μια μελέτη και μια  έγκυρη αξιόπιστη απόφαση για το εάν κάπου υπάρχει κάτι, συνιστά χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Μιλάμε για 3-5 χρόνια ελέγχους και μελέτες αν μιλάμε για το λιμάνι. Μιλάμε για ένα κόστος που είναι εκατομμύρια ευρώ και μιλάμε για πρωτόκολλα και διαδικασίες τις οποίες  αν ακολουθήσει κάποιος θα πρέπει μετά να μπορεί να αποδείξει από πού πήρε το δείγμα, πώς το πήρε, αν το πήρε σωστά, στο σωστό βάθος έτσι ώστε να μπορεί να ξέρει τι πραγματικά υπάρχει, συγκρινόμενο όχι με το μέσο όρο του φλοιού της γης, αλλά συγκρινόμενο με τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής ή της χώρας. Όλα αυτά φυσικά δεν μπορώ ούτε εγώ να σας τα εξηγήσω αναλυτικά, ούτε και εσείς είστε υποχρεωμένοι να τα ξέρετε. Δεν είναι δουλειά μας, υπάρχουν οι ειδικοί, οι επιστήμονες, υπάρχουν ειδικές διαδικασίες, υπάρχουν αδειοδοτημένοι φορείς  και οργανισμοί οι οποίοι τα κάνουν αυτά και οι οποίοι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποφανθούν για αν υπάρχει μόλυνση και τι είδους, αλλά και από πού προέρχεται γιατί και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σε αυτό λοιπόν το έγγραφο δεν προκύπτει από πουθενά η απόδειξη ότι το δείγμα πάρθηκε καταρχάς από το λιμάνι της Σύρου. Δεν λέω ότι δεν πάρθηκε, λέω ότι δεν μπορεί να αποδειχτεί ότι πάρθηκε. Επίσης μιλάει για περιοχή Καρνάγιο Ερμούπολης, δεν γράφει πουθενά για Νεώριο, δηλαδή φωτογραφίζουν και στοχοποιούν τα καρνάγια, όχι το Νεώριο. Το επόμενο μιλάει για μια ημερομηνία δειγματοληψίας  21/9/2019, ανυπόγραφα! Δεν ξέρω ποιος έχει κάνει τις μετρήσεις και μιλάει για κάποια βαρέα μέταλλα τα οποία -με μια πρώτη ματιά αν δει κάποιος- προέρχονται  από μόλυβδο ο οποίος κυρίως προέρχεται από μπαταρίες αυτοκινήτων ή μπαταρίες μικρών αλιευτικών. Τα βαρέα δε  μέταλλα που αναφέρουν εδώ, δεν είναι τίποτα που να χρησιμοποιεί όχι τώρα αλλά διαχρονικά το ναυπηγείο. Αρα λοιπόν ξεκινάμε με το πρώτο και αναρωτιέμαι πώς και ποιοί με αυτό εδώ το έγγραφο έχουν φτάσει να οδηγούν ακόμα και κάποιους βουλευτές να κάνουν ερωτήσεις στη βουλή ή να κινητοποιούν ολόκληρο σύστημα και να  ζητούν άμεσα παρέμβαση επειδή υπάρχει λόγος τρομερής ανωτέρας βίας, βίας από μολύνσεις που προκαλεί το Νεώριο. Απορώ πώς το κάνουν και με ποιά βάση. Δεν λέω να μη γίνει- το ξαναλέω, το Νεώριο και η ΟΝΕΞ κι εγώ είμαστε οι πρώτοι που λένε να γίνουν όλοι οι έλεγχοι αλλά αναρωτιέμαι πώς μιλάνε για μόλυνση και πως μιλάνε για μόλυνση που έρχεται από το Νεώριο. Πρώτο λοιπόν ψέμα που καταρρίπτεται. Δεν αποδεικνύεται από πουθενά η μόλυνση, δεν αποδεικνύεται από πουθενά ότι υπάρχει το Νεώριο από πίσω. Πριν προχωρήσω περισσότερο με τα ψέματα γιατί υπάρχουν κι άλλα ψέματα τα οποία διασπείρουν συνέχεια θα μιλήσω για αυτούς τους 15-20 ανθρώπους που αυτή τη στιγμή φέρουν τον μανδύα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  και καθώς απ’ ότι λένε έχουν μορφωθεί, έρχονται να μοιραστούν αυτήν τη μόρφωση και με τον υπόλοιπο λαό της Σύρου. Είναι καινούριοι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι άγνωστοι σε όλους σας; Ή μήπως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τα τελευταία τρία χρόνια ξεκίνησαν και θα μπορούσαν να έχουν ιδρύσει το παρατηρητήριο ποιότητας και αξιολόγησης επενδυτή, το παρατηρητήριο ποιότητας και αξιολόγησης πορείας της εξυγίανσης, το παρατηρητήριο ποιότητας και αξιολόγησης εάν θα εκπληρώσει ο επενδυτής τις υποχρεώσεις του, το παρατηρητήριο ποιότητας και αξιολόγησης για το τι γίνεται μέσα στην εποχή του κορονοιού με τα πλοία που έρχονται, το παρατηρητήριο ποιότητας και αξιολόγησης με οτιδήποτε έχει να κάνει με το Νεώριο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που παράλληλα με τις όποιες ενέργειες επιχειρηματικού πολέμου δοκιμάζονται από την προηγούμενη ιδιοκτησία, έχουν ένα παράλληλο λόγο και άποψη για τα πάντα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κινητοποίησαν ή παρέσυραν πριν από ένα χρόνο έναν ιατρικό σύλλογο να εκδώσει ένα χαρτί το οποίο ήταν αβάσιμο και το ξέρετε όλοι, που μιλούσε για την αμμοβολή που υποτίθεται ότι σκέπαζε καρκινογόνα.

 

Και με το που βλέπουν ότι η αμμοβολή κατά 95% έχει εξαφανιστεί, με το που ακούνε σε δήλωσή μας πέρυσι ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα παραγγέλλουμε το αρτιότερο και πιο σύγχρονο μηχάνημα το οποίο θα μετράει την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα μπορεί να καταλογίζει αυτόματα από πού προέρχονται αυτά, και ότι όλα αυτά θα είναι στη διάθεση όχι του Νεωρίου, αλλά κατευθείαν της Περιφέρειας που είναι αρμόδια, εγκατέλειψαν το θέμα «αμμοβολή» και ασχολούνται τώρα με τα «βαρέα μέταλλα» με αυτό το χαρτί. ‘Αρα λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με 15-20 ανθρώπους που μόλις τώρα αποφάσισαν να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά. Θα έλεγα ότι το περιβάλλον  είναι το τελευταίο μετερίζι το οποίο έχουν προσπαθώντας να κλείσουν το Νεώριο. Κι αυτό γιατί και πώς; Φορέας περιβάλλοντος είπαμε, από πού προκύπτει αυτό κυρίες και κύριοι; Έχουν κάποιο τεχνολογικό εξοπλισμό; Έχουν κάποια μηχανήματα; Έχουν κάποιους επιστήμονες; Έχουν κάποια εμπειρία; Δηλαδή αποφάσισαν μια μέρα να αυτοονομαστούν  και πήγαν σε ένα Πρωτοδικείο και πήραν μια σφραγίδα που λέει παρατηρητήριο ελέγχου περιβάλλοντος και πίστεψαν καταρχήν ότι γνωρίζουν για το περιβάλλον; Πιστέψανε επίσης ότι έχουν την εξουσία να διατάζουν και να δίνουν εντολή σε οποιονδήποτε υπάρχει στη χώρα επειδή τους ήρθε να κάνουν ό,τι τους κατεβαίνει;  Αυτοί οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται ενεργοί πολίτες, πήραν κάποιο χρίσμα; Εκλέχτηκαν από κάποιον και εκπροσωπούν τους πολίτες στη Σύρο; Δηλαδή οι υπόλοιποι 24800, εκτός από αυτούς που έχουν εγγραφεί στο σύλλογο, δεν είναι πολίτες; Δηλαδή όλοι εμείς οι υπόλοιποι, 600 εργαζόμενοι εδώ μέσα στο ναυπηγείο, όλοι οι υπόλοιποι, εσείς, που εργαζόμαστε, που δημιουργούμε, που ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για  την κοινωνία, που έχουμε κοινωνική δράση δεν είμαστε ενεργοί πολίτες; Είμαστε ανενεργοί; Ή μήπως το ενεργός πολίτης είναι συνυφασμένο με το καταστροφικός πολίτης, αλλιώς πώς να εξηγήσω όλο αυτό το μίσος; Εγώ προσωπικά θέλω να σας πω ότι επειδή έχω έρθει τα τελευταία 3 χρόνια εδώ στο νησί και είμαι φιλοξενούμενος, το συναίσθημα το οποίο με πλημυρίζει είναι αγάπη και δημιουργία. Θέλω να δημιουργήσω, αγαπώ αυτό που κάνω, αγαπώ τους συνανθρώπους μου και γενικά θέλω να δίνω γιατί πιστεύω σε μια ολιστική αντιμετώπιση της ζωής μας: αν δίνεις καλό, γυρίζει καλό. Μα από εκεί εισπράττουμε μόνο μίσος, μια καταστροφική μανία. Μιλούν και λένε ότι εμείς αποφασίσαμε να κινηθούμε εναντίον τους επειδή οι ίδιοι, εννοώ νομικά, έκαναν ερωτήματα από πού προέρχεται η μόλυνση και προσπάθησαν να κινητοποιήσουν μια έρευνα, άλλο ένα μεγάλο ψέμα. Φυσικά και δεν κινήθηκε η ΟΝΕΞ εναντίον τους νομικά γιατί έκαναν ερωτήματα, κινήθηκε η ΟΝΕΞ  εναντίον τους νομικά γιατί παντού φωτογραφίζουν και ονοματίζουν το Νεώριο ως την πηγή της ρύπανσης! Γιατί λένε ψέματα, γιατί συκοφαντούν και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις χωρίς κανένα στοιχείο.

 

Αυτό που λένε σε όλες τις συνεντεύξεις τους, ότι η ΟΝΕΞ κινείται εκφοβιστικά και τους κάνει αγωγές επειδή ρωτάνε, είναι άλλο ένα ψέμα. Θέλω να σας πω ότι κάθε φορά που βγαίνουν και λένε αυτά που λένε προσθέτουν από ένα λιθαράκι επιβεβαίωσης ότι δεν διαβάζουν καν τα δικόγραφα τα οποία παραλαμβάνουν και θα βρεθούν προ εκπλήξεων γιατί δεν μπορούν καν να καθίσουν να ασχοληθούν με το τι πρόβλημα δημιουργούν για να το λύσουν. Λένε επίσης ότι η ΟΝΕΞ κυνηγά πολίτες της Σύρου, επόμενο μεγάλο ψέμα, κανένας πολίτης της Σύρου δεν κυνηγιέται. Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος είναι  ένα νομικό πρόσωπο, όπως και η ΟΝΕΞ, καμία σχέση με πολίτες. Τα νομικά πρόσωπα έχουν έσοδα και έξοδα, απλώς τα κερδοσκοπικά όπως η ΟΝΕΞ κυνηγούν το κέρδος  και τα μη κερδοσκοπικά όπως το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο δεν κυνηγά το κέρδος, όμως έχει έσοδα και έξοδα. Τι εννοώ με αυτό; Αν αύριο (δεν  λέω ότι συμβαίνει) μια εταιρεία θα ήθελε να πάρει τον καθαρισμό του λιμανιού, να κάνει τη μελέτη της υποτιθέμενης μελέτης -και λέω υποτιθέμενης γιατί δεν έχω στοιχεία- θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει έναν σύλλογο ο οποίος θα επεδίωκε αυτό, και θα ήταν μια νόμιμη χρηματοδότηση. Δεν λέω ότι συμβαίνει, λέω ότι είναι νομικό πρόσωπο που έχει ως σκοπό το κυνήγι του εσόδου. Μη μου πείτε ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί γιατί αλλιώς δε μπορώ να εξηγήσω πώς ένας σύλλογος ο οποίος επιδιώκει να ενεργοποιήσει τους πολίτες αρνείται σε 2500 συμπολίτες του την εγγραφή; Από τους 2500 συμπολίτες αν ζητούσε 20 ευρώ ως συμμετοχή για τη μελέτη στο λιμάνι θα μαζεύονταν 50000, είναι τα χρήματα που ψάχνουμε. Αντί λοιπόν ένας σύλλογος να επιδιώκει τη  διεύρυνση, επιδιώκει τη  συρρίκνωση. Γιατί απερρίφθησαν αυτοί οι 2500 δεν εξήγησαν σε κανέναν επίσημα. Ανεπίσημα λένε επειδή είναι άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενοι με το Νεώριο. Να και το πρώτο στοιχείο κοινωνικής διάκρισης. Στοχοποιούνται  όλοι οι εργαζόμενοι, φίλοι, οικογένειες του Νεωρίου, ως μη σχετιζόμενοι με το περιβάλλον. Αυτό από μόνο του δεν είναι ένας λόγος για να παυθεί  ένας σύλλογος καθώς αυτό που κάνει είναι να κάνει διακρίσεις; Δεν είναι κοινωνικός ρατσισμός ότι οποιοσδήποτε σχετίζεται με το Νεώριο δεν χωράει στους κόλπους ενός συλλόγου, ενός παρατηρητηρίου περιβάλλοντος; Με την ίδια λογική ποιός άλλος δεν χωράει; Ο εργαζόμενος στην καφετέρια και στο σουβλατζίδικο και ο εργαζόμενος σε μια εφημερίδα; Τι κριτήρια είναι αυτά; Εχουν φτιάξει ένα σύλλογο που προσπαθούν να κρατήσουν σαν ένα κλειστό κλαμπ; Κλειστό κλαμπ γιατί; Σκοπός κάθε συλλόγου είναι να ζυμωθεί με το κοινωνικό σύνολο και όλοι μαζί να πάμε ένα βήμα παρακάτω.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.