Ο ΦΟΔΣΑ και ο Γ. Χατζημάρκος στέλνουν στα δικαστήρια τον δήμαρχο Νάξου

Το εξώδικο που έστειλε ο ΦΟΔΣΑ στο δήμο Νάξου

Του Λάμπρου Δεμερτζή

Ήταν αναμενόμενη κίνηση το εξώδικο για τον Φορέα Διαχείρισης προς το δήμο Νάξου. Με αστικές και ποινικές ευθύνες προειδοποιεί τον Δημήτρη Λιανό για την στάση που έχει επιδείξει προς τον ΦΟΔΣΑ.  «Επειδή οι ενέργειές σας να δημοπρατήσετε έργο που σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητα σας συνίσταται πέραν του μη νόμιμου αυτής και ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία τιμωρείται κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία δημοπράτησης πρόσωπο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

Ο Δημήτρης Λιανός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά από αυτή την εξέλιξη, τη οποία σίγουρα ανέμενε από την πλευρά του Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος τον είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς τα χρήματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων , είναι πολλά.

Πλέον το θέμα δείχνει να έχει φτάσει στην κόψη του ξυραφιού αφού ο ΦΟΔΣΑ με το εξώδικο που απέστειλε προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση (στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στην Υπηρεσία Επιτρόπου Κυκλάδων, στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο) προσβάλει ουσιαστικά ως παράνομες, τις όποιες ενέργειες και αποφάσεις του δήμου.

Απέναντι στην Εταιρεία ο Δήμος Νάξου

Όλα τα νησιά των Κυκλάδων συμμετέχουν στο νέο φορέα Διαχείρισης καταβάλλοντας ένα σημαντικό ποσό για την λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας, που πρόσφατα προχώρησε και σε 75 προσλήψεις προσωπικού. «Συνεχίζετε να αρνείστε την καταβολή για λογαριασμό του μετόχου Δήμου Νάξου που εκπροσωπείτε του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που σας αναλογεί καθώς και των ετήσιων εισφορών καθώς και να αποστείλετε τα στοιχεία που σας έχουν ζητηθεί προς εξυπηρέτηση των σκοπών της εταιρείας, σε αντίθετη τόσο με την πρόβλεψη του νόμου, του καταστατικού αλλά και των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας».

Με απλά λόγια ο ΦΟΔΣΑ και προσωπικά ο πρόεδρος του, Γιώργος Χατζημάρκος επιχειρεί να βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, αφαιρώντας από  τον Δημήτρη Λιανό την όποια αρμοδιότητα έχει για την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Επειδή η ως άνω ενέργειά σας να δημοπρατήσετε έργο σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στην αρμοδιότητά σας,  συνιστά, πέραν του μη νομίμου αυτής και ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία τιμωρείται κάθε εμπλεκόμενο στη διαδικασία δημοπράτησης πρόσωπο».

Από την άλλη πλευρά, η σύμβαση του εργολάβου που διαχειρίζεται σήμερα τα απορρίμματα και το ΧΥΤΑ Νάξου λήγει σε περίπου ένα μήνα (16 Φεβρουαρίου) κάτι που σημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ θα βρεθεί στον αέρα, εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και εάν ο δήμος Νάξου επιμείνει στην «ανταρσία» από τον ΦΟΔΣΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.