“Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα” και “Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου” συνάντησαν την Κωακή γαστρονομία 

in ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”:  Η Κως ξεδίπλωσε τη γαστρονομική κληρονομιά και τα ποιοτικά προϊόντα της

Στo πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, Νότιο Αιγαίο 2019»

Οι δράσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου – Aegean gardeners», συνάντησαν την Κωακή γαστρονομία, την Κυριακή 14 Απριλίου στο θεατράκι της Ευαγγελίστριας στο Ασφενδιού.

Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019, σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου, συναντήθηκαν πολιτιστικοί σύλλογοι της Κω και πιστοποιημένα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.

Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο έπαρχος κ. Γιώργος Χαλκιδιός με την συμμετοχή και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου, Φρύντης Νάκη που συμμετείχε  και στην προετοιμασία,. Την Λέσχη Δωδεκανήσου και Κυκλάδων εκπροσώπησαν τα μέλη σεφ Νίκος Σταυλάς και Σεβαστή Πετρίδη. Σημαντικός ο ρόλος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ασφενδίου “Θεόκριτος” που ανέλαβε μέρος της διοργάνωσης με τις ενέργειες της δραστήριας προέδρου κας Ιωάννας Γραβάνη και των μελών του.

Η πρέσβειρά Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνεργάστηκε με τους συλλόγους και τους παραγωγούς και παρουσίασε μαζί τους φαγητά, έθιμα, παραδόσεις, προϊόντα, μυστικά της Κωακής γαστρονομίας. Με αφορμή την παρουσία της προέδρου της Ένωσης Ξεν/χων Κω κας Κων/νινας Σβύνου, αναφέρθηκε στο «Ελληνικό Πρωινό» που έχει θεσπίσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και εφαρμόζεται στην Κω σε πολλές μονάδες, με τη χρήση τοπικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Οι γιαγιάδες που πήραν μέρος,  έλαβαν την κάρτα που δημιουργήθηκε για την περίσταση όπου έγραψαν  την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και την αφιέρωσαν στην κόρη ή την εγγονή τους. Τα παιδιά έλαβαν σελιδοδείκτες.

Οι «κηπουροί του Αιγαίου» πάντα σε δράση με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά, μίλησαν για τα εποχικά φαγητά, τους παραδοσιακούς σπόρους τα εποχικά φρούτα και λαχανικά. Παρόντες από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου ο γεωπόνος κ. Γιώργος Παρασκευάς και ο κ. Κυριάκος Χατζηκαλημέρης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε: “Η μεταλαμπάδευση της γνώσης από την μαμά στην κόρη και την εγγονή είναι ο πιο αποτελεσματικός, ο πιο αυθεντικός τρόπος για αν κρατηθεί ζωντανή η παράδοσή μας. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σταθερά βρίσκεται δίπλα σε όλα τα νησιά και στηρίζει την διάσωση και διάδοση των παραδόσεών μας.”

 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου, κ. Μιχάλης Μπαριανάκης δήλωσε: “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό της Φυτώριο από την πρώτη μέρα της θητείας μας απέκτησε ουσιαστική παρουσία και στο πιο μικρό νησί. Η δράση Aegean Gardener  είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μυήσουμε τους μικρούς μας νησιώτες στην αναγνώριση των παραδοσιακών σπόρων αλλά και στην αγάπη που πρέπει να έχουν για το περιβάλλον».  

 

Στην εκδήλωση της Κω συμμετείχαν οι:

  • Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασφενδίου “Θεόκριτος” με ντολμαδάκια νηστίσιμα και με κρέας, κανελάδα, χαλβά κουταλιού με σταρένιο αλεύρι, μαγειριά, καρυδόπιτα, ελιές χαμάδες, κρασί κόκκινο ντόπιο γλυκό,
  • Λέσχη “Φιλίας” με χαλβά με σταρένιο αλεύρι του κουταλιού, χαλβά με συμιγδάλι, γλυκό πουλάκια, εβραϊκό, ρεβυθοκεφτέδες, παρουσίασαν δε βιβλίο με καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών.
  • Πολιτιστικός Σύλλογος “Απελλής” με μαεριά, πλιγούρι με χοιρινό, σταυρόψωμο
  • Πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών “Αναξίκλεια” με μπακλαβά, λαμπρόπιτες, μπισκότα νηστίσιμα με λουκούμι, ρεβύθια φούρνου,  λικέρ λεμόνι, κουμ-κουάτ, ρόδι
  • “Αργώ” Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδάμαινας με μαρμαρίτες, κατημέρια
  • Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αντιμάχειας “Η Πρόοδος” με το πιάτο του γάμου, λαζανάκι ψημένο με μυζήθρα με μοσχάρι σε κόκκινη σάλτσα. Παρουσίασαν το νέο βιβλίο τους, λαογραφική παράδοση “Ζυές της Κω”

Τα προϊόντα:

  • ΟΙΝΑΜΠΕΛΟΣ. Οινοποιείο με παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού από ελληνικές ποικιλίες, πολυβραβευμένα, ενώ παράλληλα διατηρεί πειραματικό αμπελώνα για τη μελέτη προσαρμογής διαφορετικών ελληνικών ποικιλιών.
  • Mesariano Organic Winery. Οινοποιίο Μωρές με το βραβευμένο οργανικό κρασί Μεσαριανό
  • Natura Nisyriana με τα γνωστά κανελάδα, σουμάδα, την ηφαιστειακή μάσκα αποτοξίνωσης και θεραπείας, μοναδική ελληνική εφεύρεση
  • Οινοποιείο Χατζηεμμανουήλ, τρίτη γενιά οινοποιοί με λευκά, ερυθρά, ερυθρωπά και τον γλυκύ τρίτης γενιάς με παραδοσιακή μέθοδο
  • Γιαννιώτικο φούρνος, με τυρί της πόσας και ψωμί, ντόπιο σιτάρι και παξιμάδι στον πετρόμυλο
  • Τυροκομικά προϊόντα Παναγιώτη Γιάννου από το 1996 με το χαρακτηριστικό τυρί της Κω, “της Πόσιας” – το κρασοτύρι, κώτικη φέτα, γιαούρτι γνήσιο, μυζήθρα,  τυροβολάκι, τυρί με τρούφα
  • Αίγλη ΚΟΙΝΣΕΠ “Ευφραίνειν” με λικέρ αμπαρρόριζα, ντοματάκι γλυκό, παξιμάδια γλυκάνισου και σκόρδου, Λαζαράκια για τα παιδιά. Λειτουργούν με παραδοσιακό τρόπο και προϊόντα χειροποίητα το καφέ Αιγλη στην ιστορική πλατεία Ελευθερίας
  • Χατζηπέτρος – ελαιοτριβείο. Από το 1954 παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αγουρέλαιο, σαπουνάκια διάφορα, ελιές
  • ΚΩΑΚΗ ΓΗ – τυροκομείο. Παράγει και τυποποιεί μια σειρά προϊόντων από τη γη και τα ζώρα. Κρασοτύρι, μυζήθρα, ανθότυρο, μαρμάρι, γραβιέρα 2 ετών ωρίμανσης, με τρούφα, με πιπέρι, κλασσική, κεφαλοτύρι δύο ετών, παραδοσιακό, κρέμα τυρί, κοπανιστή, αγελαδινή φέτα, γιαούρτι στραγγιστό

Χόρεψε συρτό, μπάλο, σιγανό – σούστα, καρσιλαμά, πεντοζάλη Κω και άλλους χορούς, το χορευτικό του Συλλόγου «Θεόκριτος» με δάσκαλο τον κ. Μανώλη Σφεντουράκη και την ορχήστρα Δίκαιος Ασφεντίου. Έπαιξαν οι: Μανώλης Κεφαλιανός βιολί, Μάνος Πόγιας ακορντεόν, Παπαϊωάννου Θεοδόσης λαούτο, Ζαχαρίας Κασίου λαούτο.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Υποστήριξαν την εκδήλωση οι επιχειρήσεις: ξενοδοχείο Costa Palace, οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου, Κωακή Εστία, Παραδοσιακό Καφενείο Ασφενδίου, Φυτωριακή Γη στο Ζηπάρι.

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

Latest from ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Go to Top