Οι Κυκλάδες που …αντιστέκονται

Οι κάτοικοι στα νησιά των Κυκλάδων έχουν βάλει νερό στο κρασί τους όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα …χαρίζουν – Σε ποιο νησί η πτώση έφτασε στο 50% τι συμβαίνει στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

Η Ελλάδα επιστρέφει.. Ο Βασιλιάς της Ευρώπης επιστρέφει. Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό σύνθημα του ΕΟΤ όσον αφορά την παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς εκθέσεις. Και η αλήθεια είναι ότι οι κρατήσεις όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι και παρά την …επιστροφή της Αιγύπτου στον τουριστικό χάρτη είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες. Όμως, αυτή η αύξηση των επισκεπτών πιθανότητα να δημιουργήσει προσδοκίες και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευαστικές ή τα μεσιτικά γραφεία που αναζητούν αγοραστές για ακίνητα που έχουν… Μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που …δημιουργήθηκε η οικονομική κρίση στη Νότια Ευρώπη είναι να διαλυθεί η νοοτροπία της ιδιοκατοίκησης και κυρίως της επένδυσης σε ακίνητα από τους μόνιμους κάτοικους. Σε αντίθεση με το μοντέλο των Ευρωπαίων της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, οι Νότιοι επένδυσαν επί δεκαετίας στην κατασκευή ακινήτων με την ιδιοκατοίκηση να ακουμπάει το εκπληκτικό ποσοστό του 90%… Και τώρα έρχεται η … ώρα της τιμωρίας.  Τα ακίνητα κοστίζουν. Ακόμη κι όταν είναι κλειστά. Οπότε πρέπει να αλλάξουν χέρια. Κι έτσι έχουμε τα τελευταία χρόνια αισθητή την κίνηση στα μεσιτικά γραφεία όσον αφορά την αγοραπωλησία ακινήτων. Στην ηπειρωτική Ελλάδα η πτώση των τιμών είναι μεγάλη. Αντίθετα, στη νησιωτική και δη εκεί όπου ο τουρισμός ανθεί, οι τιμές ..αντιστέκονται. Υπάρχει πτώση και μάλιστα της τάξης του 15% για το 2014 αλλά μάλλον είναι λογική. Σύμφωνα δε με φορείς της αγοράς ακινήτων σε σχετικές έρευνές τους, η συνολική κάμψη των τιμών σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση προσεγγίζει ή και ξεπερνά το 50% (!!!) χωρίς μάλιστα προοπτική άμεσης ανάσχεσης της πτωτικής πορείας για το 2015. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πλην ορισμένων περιοχών υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, που έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν εκ νέου αγοραστές, κυρίως από το εξωτερικό.

Νέες κατασκευές

Ποιες είναι οι περιοχές που κρατούν τις τιμές, αντιστέκονται, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας; Μα ποιες άλλες από τις Κυκλάδες. Σύμφωνα με έρευνα της «Alpha Αστικά Ακίνητα», την οποία παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Τράκας, η εντονότερη αγοραστική κινητικότητα καταγράφηκε σε Μύκονο, Σαντορίνη και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων (π.χ. Φολέγανδρο, Ίο και Μικρές Κυκλάδες). Ωστόσο, παρότι η κατάσταση ήταν κάπως βελτιωμένη σε σχέση με το 2013, η ύφεση στην αγορά παραμένει, υπό την πίεση της υπερπροσφοράς ακινήτων και της έλλειψης ρευστότητας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και αναμονή για περαιτέρω πτώση των τιμών. Πάντως, η ζήτηση εκδηλώνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από ξένους αγοραστές, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την περίοδο 2008-2009. Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, η «Alpha Αστικά Ακίνητα» εκτιμά ότι το απούλητο απόθεμα, που πιθανόν να ξεπερνά τις 50.000 εξοχικές κατοικίες πανελλαδικά, δύσκολα επιτρέπει βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η αγορά των εξοχικών στις Κυκλάδες εξακολουθεί να «υποφέρει» από έλλειψη νέων κατασκευών (ο αριθμός των αδειών σημειώνει πτώση 80% σε σχέση με το 2005), μεγάλη πτώση στις αξίες κατοικιών, που κυμαίνεται μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις εποχές προ κρίσης, και μηδενικό ενδιαφέρον για αγορά οικοπέδων, οι τιμές των οποίων εμφανίζουν μείωση άνω του 50% από τις τιμές του 2008-2009. Τα πλεονεκτικά ακίνητα (θέση, θέα, ποιότητα κατασκευής), όμως, έχουν μικρότερη πτώση και είναι τα μόνα για τα οποία παρουσιάζεται ενδιαφέρον. Ας δούμε όμως πως κινούνται τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων…

Πάρος

Η αγορά ακινήτων στην Πάρο ήταν λίγο καλύτερη το 2014 από το 2013, καθώς πραγματοποιήθηκαν κάποιες αγοραπωλησίες και γονικές παροχές.  Οι εξοχικές κατοικίες σε συγκροτήματα παραμένουν χωρίς κανένα ενδιαφέρον, ενώ πολύ μεγάλο εξακολουθεί να είναι το απόθεμα των απούλητων σπιτιών (πιθανότατα >3000 ακίνητα). Να σημειωθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον από αλλοδαπούς (Γάλλους) για βίλες με πλεονεκτικά χαρακτηριστικά (υπερυψωμένο σημείο, θέα, ποιότητα κατασκευής), οι οποίες λείπουν από την αγορά. Οι αξίες κατοικιών στην Παροικιά κυμαίνονται έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. (ανωδομή), ενώ εκτός Παροικιάς, διαμορφώνονται σε 1.500-1.700 ευρώ (από 2.300-2.500 ευρώ ανά τ.μ.). Οι αξίες των αγροτεμαχίων κινούνται στα 5-15 ευρώ ανά τ.μ., όπως είναι ελάχιστο το ενδιαφέρον, ενώ τα επαγγελματικά γήπεδα πωλούνται σχεδόν όσο τα αγροτικά. Πρόσφατα φαίνεται ότι υπήρξαν ενδιαφερόμενοι για αγορά καλών αγροτεμαχίων (σε τιμές σχεδόν ευκαιρίας, αλλά καλύτερα από το 2013) και κατασκευή κατοικιών. Αντίθετα με την Πάρο, πολύ μικρότερη πτώση καταγράφει η Αντίπαρος (<20%).

Σαντορίνη

Λίγο καλύτερα από το 2013 κινήθηκε πέρσι η αγορά ακινήτων στη Σαντορίνη. Οι αξίες κατοικιών στις ακριβές περιοχές (θέα Καλντέρα – Ημεροβίγλι, Φηροστεφάνι) παρουσιάζουν μείωση 20-30%, δηλαδή κινούνται στις 3.000-4.000 ευρώ ανά τ.μ. για τις νεόδμητες, ενώ ελάχιστο είναι το ενδιαφέρον για τις λοιπές περιοχές. Τα σπίτια στις εν λόγω περιοχές πωλούνται σχεδόν στη μισή αξία σε σχέση με το 2008, δηλαδή έως 1.500 ανά τ.μ. Σχεδόν μηδενικό είναι το ενδιαφέρον για τα αγροτεμάχια, με τις αξίες να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 50%, ήτοι 5-30 ευρώ ανά τ.μ. Παρ’ όλα αυτά σημειώνεται ότι υπάρχει ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα στην Καλντέρα (ξενοδοχεία κ.τ.λ.), αλλά με νόμιμες επιφάνειες.

Μύκονος

Διεθνές ενδιαφέρον αλλά και υπερπροσφορά ακινήτων χαρακτηρίζει την αγορά ακινήτων της Μυκόνου, με το 2014 να κλείνει υψηλότερα σε σχέση με το 2013. Ο λόγος ήταν αγορές που πραγματοποίησαν ξένοι, κυρίως προνομιακά ακίνητα με αξία μεγαλύτερη του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και κάποιοι Έλληνες (έως 500 χιλ. ευρώ). Οι αξίες κατοικιών (μικτές επιφάνειες), ακόμη και στις ακριβές περιοχές (Τούρλος, Άγ. Στέφανος, Άγ. Ιωάννης), κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ ανά τ.μ. (πτώση μεγαλύτερη από 40% σε σχέση με τις «καλές» εποχές). Πάνω από 50% έχουν υποχωρήσει οι αξίες αγροτεμαχίων, ενώ ο αριθμός αδειών εμφανίζει πτώση μεγαλύτερη του 80%. Σημαντική δραστηριότητα καταγράφεται πάντως σε ό,τι αφορά τις Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες (ΤΕΚ) με σήμα ΕΟΤ (Ν. 4179/13, 4254/14).

Σύρος

Στη Σύρο η κατάσταση παρέμεινε πέρσι σχεδόν ίδια με το 2013. Οι λίγοι ενδιαφερόμενοι (συνήθως αλλοδαποί ή Έλληνες του εξωτερικού) ψάχνουν για ακίνητα σε καλές περιοχές (π.χ. Βαπόρια), αλλά μόνο πραγματικές ευκαιρίες. Οι αξίες κατοικιών σημειώνουν πτώση 40-50%, δηλαδή 1.500-1.700 ευρώ ανά τ.μ. εντός Ερμούπολης (νεόδμητα), ενώ η πτώση στις αξίες των αγροτεμαχίων ξεπερνά το 50%. Ρεαλιστικές ελπίδες να πωληθούν έχουν μόνο τα πλεονεκτικά ακίνητα (θέση, ποιότητα κατασκευής) σε πολύ χαμηλές τιμές.

Νάξος

Παλαιότερα η Χώρα «ασφυκτιούσε» λόγω μη ύπαρξης σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα ανυπαρξία κενών οικοπέδων και μεγάλων αξιών, τώρα πλέον δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα Κάποιες λίγες αγοραπωλησίες από Γερμανούς και Γάλλους έγιναν πάντως πέρυσι, χωρίς να παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά έναντι του 2013. Οι αξίες των κατοικιών εμφανίζουν πτώση 30-40%. Συγκεκριμένα στη Χώρα δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ εκτός Χώρας οι τιμές κυμαίνονται στα 1.500-1.800 ευρώ ανά τ.μ. (ανωδομή). Οι αξίες αγροτεμαχίων διαμορφώνονται από 5 ευρώ ανά τ.μ. στα ανατολικά του νησιού έως 15 ευρώ ανά τ.μ. στα δυτικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικοδομική δραστηριότητα ήταν λίγο καλύτερη από το 2013. Αυξημένη δραστηριότητα εμφάνισαν τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων και δη τα Κουφονήσια καθότι τα δύο τελευταία χρόνια το ρεύμα των επισκεπτών έχει αυξηθεί σημαντικά…

Τήνος

Ως τον Σεπτέμβρη, το 2014 ήταν ελαφρά καλύτερο από το 2013 στην αγορά της Τήνου. Ενδιαφέρον υπήρξε από αλλοδαπούς για βίλες με πλεονεκτικά χαρακτηριστικά (θέση με θέα, ποιότητα κατασκευής), αλλά σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν πτώση >40%, δηλαδή κάτω από 1.500 ευρώ ανά τ.μ., αλλά το αδιάθετο απόθεμα είναι σχετικά μικρό. Στις αξίες των αγροτεμαχίων η πτώση είναι 50% στα 5-10 ευρώ ανά τ.μ., λόγω μηδενικού ενδιαφέροντος για ανοικοδόμηση, εκτός από κάποια καλά αγροτεμάχια (σε τιμές 20-30 ευρώ ανά τ.μ., από 60-70 ευρώ ανά τ.μ. παλαιότερα) για ανέγερση εξοχικής κατοικίας. Ουσιαστικά, η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί είναι μηδενική και περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Καρδιανή), ενώ «βγαίνουν» μόνο πολύ λίγες άδειες για ανακαινίσεις (λόγω ΕΟΤ).

Άνδρος

Το 2014 χαρακτηρίζεται ίσως χειρότερο από το 2013 για την Άνδρο, καθώς πρόκειται για νησί με λίγο τουρισμό, ενώ το ενδιαφέρον προέρχεται μόνο από λίγους αλλοδαπούς για ακίνητα σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές εμφανίζουν πτώση 50%, ενώ προσφερόμενο στοκ είναι σχετικά μεγάλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.